Befria rektorerna från byråkratins börda

Ordförande för Sveriges Skolledarförbund, Matz Nilsson, skrev i början av augusti en artikel i sin förbundstidning. Han skriver bland annat om ”Den stora arbetsbördan för landets skolledare”. Han tar även upp behovet av kompetensutveckling.

Den statliga befattningsutbildning för rektorerna, som också helt självklart bör omfatta också förskolecheferna, är bra, enligt förbundets mening. Men det är dags att utvidga utbildningen.
Matz Nilsson anser att huvudmännen och staten bör ta ett gemensamt initiativ till en andra del av utbildningen som bör handla om skolledarens andra chefsuppdrag – administration, HR-frågor med mera. Med ökad statlig styrning, också på det här området, ökar statens skyldighet att utveckla utbildningen. Skolledaren

Det är med viss förtjusning jag läser Baylan på DN debatt. Baylan sätter upp sju punkter som i flera fall stämmer bra överens med Nilssons artikel.

1. Dela dagens rektorsuppdrag i två: rektor och intendent. Med syftet att ge det pedagogiska ledarskapet ett mycket större utrymme och att förbättra rektorers arbetsvillkor bör dagens rektorsuppdrag delas i två: rektor och intendent. Rektor ska fortsatt vara högst ansvarig i skolan med ansvar för det pedagogiska ledarskapet och ha huvudansvar för skolans ekonomi och personal. Intendenten ska inför rektor ansvara för administration, lokaler, övriga personalfrågor och sköta det löpande arbetet med ekonomi. DN

Detta ligger i linje med andra förslag som t.ex titta på sjukvårdens organisation i syfte att öka läkares och sköterskors patienttid genom att minska och flytta administrativa uppgifter. Baylan tar även upp de frågor om utbildning som Nilsson nämner.

Jag kan bara konstatera att vi ligger i linje med skolledarnas fackliga organisation. Helt OK.

Bloggat: Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Befria rektorerna från byråkratins börda”

 1. Fredrik Says:

  Men frågan om delat ledarskap riskerar att parallella strukturer, där det blir otydligt vem som leder arbetet.

  – För att kunna ta det yttersta ansvaret måste en rektor kunna styra samtliga resurser. Inrättar man en intendenttjänst måste ansvaret ligga under rektor, säger Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund.
  /Ekot.

  Vi har en gymnasiedirektör och en ekonomichef på förvaltningen. Det är inga som helst problem att skilja på rollerna eller vem som rapporterar till vem. Det är bara att utforma tjänstebeskrivningarna rätt. /Peter

 2. Kristian Jansson Says:

  Ett annat problem är den kommunalpolitiska styrningen av skolan. Säg att man delar upp den nuvarande rektorsuppgiften i två i ett riksdagsbeslut och sedan bara ger skolan lokalt anslag för en (1) tjänst, vad har man vunnit då?

  Om man köper en steril höna och förväntar sig att den värper små lastbilar – vad har man vunnit då? /Peter

 3. Kristian Jansson Says:

  I min värld är risken med politiska förslag på riksnivå som sedan ska implementeras och finansierad av en helt annan organisation att det blir pannkaka. Inte pga ovilja eller bristande kompetens utan för att resurserna helt enkelt inte finns.
  Hur många kommunala skolor har de ekonomiska ramarna som tillåter dem att rekrytera en till rektor?

 4. Kristian Jansson Says:

  Jag undrar fortfarande om hur det här ska genomföras i praktiken i tex Malmö, hur många fler motsv. rektorer måste rekryteras och finansieras på de kommunala skolorna och vad i rena pengar kommer det att kosta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: