Misstänkt muthärva i moderatstyrda Region Skåne

bank och pengarRegion Skåne har en ambition att göra lite profit våt sitt avsevärda vårdkunnande genom att sälja vård till Libyen. Jag ser inget principiellt fel i det, men det finns klara misstankar om oegentligheter.

Region Skåne har ett bolag vid namn Skåne Care som skall sköta den typen av affärer. Bolagsformen gör det smidigare att hantera den typen av transaktioner. Problemet är att Skåne Care saknar 1,7 MKR.

– Vi har upptäckt 38 fakturor som vi inte kan härleda, vare sig till någon vi har avtal med eller till en tjänst vi har köpt, säger styrelseordförande Ingrid Bengtsson-Rijavec, styrelseordförande i Skåne Care AB sedan maj 2012 SdS

Vad har SC köpt? Misstanken är att det rör sig om mutor.

Men i det tysta hade Skåne Cares ledning anlitat en mellanhand: doktor Fethi Salaani och North African Services.

De 38 fakturorna som damp ner på bolagets kontor i Lund i februari i år avsåg enligt sin ordalydelse olika typer av medicinska undersökningar. Men enligt misstankarna utgör de i själva verket betalning för mellanhandens tjänster. SdS

Bakgrunden är kriget i Libanon. Vårdbehoven var och är enorma, men den inhemska vårdapparaten kunde inte hantera det. Däremot fanns oljepengar att tillgå och vård till salu i utomlands. Sydsvenskans graf visar var de c:a 120 000 libyerna fick vård.

Vad vi har är ett stort vårdbehov, en massa pengar, köpare och säljare som har svårt att finna varandra. Lägger man då till mellanhänder blir resultatet korruption i massiv skala.

Ledningen för Skåne Care hade tidigare ledningsfunktioner i ett annat av Region Skånes bolag. Nu startat en kontroll även där.

Till Regionens och bolagens fördel talar det faktum att den interna kontrollen upptäckte de 28 fakturorna. Vad som talar emot är faktum att de överhuvudtaget existerar. Region Skåne och Skåne Care borde ha känt lukten av korruption och dragit sig ur, även om det innebar att säga nej till säkra vinster för bolaget.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Misstänkt muthärva i moderatstyrda Region Skåne”

  1. Leif Andersson Says:

    Lyssna på de partier som vill avveckla Landstingen. Vad har dessa gett oss förutom fler överbetalda politiker, byråkrater, mutor och fylleslag på skattebetalarnas bekostnad.

  2. Tomas Andersson Says:

    Det är alltid tråkigt med sånt här… Det är bara för Region Skåne att påbörja samma arbete som Socialdemokratiska Göteborg Stad fick göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: