Socialbidragen skenar likt en löddrig sprakfåle

socialbidragDet är ingen skam att gå på socialbidrag, eller försörjningsstöd, som det numera kallas. Det är däremot extremt lite att leva på och kontrollen är så hård att den av många upplevs som illvillig. Det är en situation väldigt få vill vara i.

Sedan 2007 har socialbidragen ökat kraftigt i Sverige. Det stora hoppet kom mellan 2008 och 2009. Regeringens höjning av a-kasseavgifter gjorde att många lämnade a-kassan. Många av dem blev sedermera arbetslösa och hänvisades till socialbidrag.

2007 var vi c:a 9,15 Miljoner invånare i Sverige. 2012 var vi 9,52. Under den tiden ökade befolkningen med c:a 4% medan socialbidragen ökade med c:s 31%.

Ökningen av socialbidrag får konsekvenser.

 1. De människor som går på socialbidrag blir fattiga.
 2. Deras barn växer upp som fattiga.
 3. Vi vet att de som växer upp i fattigdom har sämre hälsa än de med högre inkomster. Vi vet att de lever kortare liv.

Staten kapitulerar från sitt ansvar och skjuter över kostnaderna på kommunerna. Pengar som borde gå till skola och vård går istället till socialbidrag.

Socialbidragen skenar likt en löddrig sprakfåle och förstegnäggaren gör så lite som möjligt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Socialbidragen skenar likt en löddrig sprakfåle”

 1. Bengt-Åke Windh Says:

  Ja men det betalar vi väl med jobbskatteavdrag?

  Hur? /Peter

 2. Kristian Jansson Says:

  Det du pekar på är helt klart ett fundamentalt misslyckande, så långt allt väl. Analysen över det stora antalet personer som lämnar A-kassan undrar jag däremot lite över. På min arbetsplats betalar snittmedarbetaren ungefär 500kr i fackavgift och metall, i det här fallet, säger att de har jämförelsevist låga löner. Det är som en försäkring säger lokala metallklubben. Samtidigt tycker man att Borgarna slår undan benen då man höjer avgiften för ett system som garanterar din försörjning med en bråkdel av den summan. Är inte det att sila mygg och svälja kameler?

  Nej! Systemet med diffade a-kasseavgifter var rena snurren. Borg ville pressa ner lönerna genom att använda a-kassan som hävstång. Dessutom tog de bort skattereduktionen för både a-kasseavgift som fackavgift. Resultaten blev att a-kassorna dränerades på medlemmar och socialbidragen ökade markant.

  Idag instämmer Borg i den kritik som S & facken gett hela tiden och begår 100% kapitulation i frågan.

  Idag får arbetsgivarna dra av avgifter till arbetsgivareorganisationer i sin deklaration, men löntagarna får det inte. Med andra ord subventionerar en butiksanställd handelsmedlem arbetsgivarorganisationen Svensk Handel via skattsedeln, medan avgiften till Handels betalas med skattade pengar.

  Det måste vara symmetri i systemen. /Peter

 3. Kristian Jansson Says:

  Jag läser vad du skriver och håller med i sak. Däremot så anser jag att kören av vilda protester mot en dyrare a-kassan känns märklig då man tittar på fackavgiften som är betydligt högre. Om man hårdrar det hjälper inte fackavgiften särskilt mycket om man har en schysst arbetsgivare till skillnad mot a-kassan som kan vara det som räddar dig från ruin om din arbetsgivare tvingas säga upp dig.

  Nyckelordet är ”avtal”. Bra villkor från en ”sjyst arbetsgivare” sker på dennes villkor. Ett avtal är bindande, det ger rättigheter. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: