När sjuktalen ökar använder Reinfeldt hästmetaforer

sjuktal_okarGrafen ovan visar en utveckling som hos en och annan borde utlösa reaktionen ”WTF”. Enligt gällande borgerlig propaganda skenade sjuktalen fram tills borgerligheten sänkte sjukförsäkringssystemet.

Verkligheten visar en annan bild. Från 2003 fram till 2011 minskade sjuktalen i en rätt jämn takt. Att Reinfeldt tog över 2006 och kvaddade systemet märks inte i kurvan. Försämringarna i sjukförsäkringen gjorde inte folk friskare, de minskad heller inte sjuktalen. Det enda som hände var att sjuka blev fattigare.

Sedan 2011 har sjuktalen ökat och är nu i höjd med 2008. Jag frågar mig varför. Detta borde vara en central del i regeringens budget, men så är det inte. Vad regeringen däremot gör är att skära ner anslaget till företagshälsovården. De rycker 90% av pengarna. Dessutom lägger de ett förslag som innebär att arbetsgivare som struntar i säkerheten på arbetsplatserna inte längre ska åtalas utan enbart betala en administrativ avgift.

Det är min bedömning att ökningen är relaterad till ökad stress på jobbet. Förr eller senare åker proppen ur ketchupflaskan. Denna gång åkte proppen ur runt 2011.

Bloggat: Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “När sjuktalen ökar använder Reinfeldt hästmetaforer”

 1. Jens Says:

  Bra skrivet!
  Har själv ifrågasatt nu som då varför man dels skär ner Företagshälsovården men främst arbetsmiljö inlösen offentliga sektorn. För kan man inte se vinsten i det när den fungerar ja då är det illa och mycket märkligt.
  Jag skulle lätt kunna använda siffror som Reinfeldt gjort vad det gäller den höjda brytpunkten som skulle påverka 1,8 miljoner positivt. Så skulle en fungerande arbetsmiljö vaa positiv för hela svenska folket. ”Sug på den karamellen” så förstås ni nog varför.
  Och det är mycket anmärkningsvärt att man inte lyfter det alls. För en fungerande skola får den arbetare vi i framtiden behöver och en fungerande vård så får vi tillbaka den arbetare som skadat sig. Och stress,dålig hälsa m.m skulle mer eller mindre vara ett minne blott.

 2. Inge Ting Says:

  Hade varit intressant att visa på förändringar i sjuknärvaron. Den har ju faktiskt en stor betydelse ute i verkligheten. Det är så smitta underlättas. Vetenskapen klurar ut hur smitta sker och politiska beslut går tvärs emot kunskapen. Knappast en ekonomiskt bärig ansats. Lägga ned stora summor på forskning och utbildning sen sitter några världsfrånvända tyckare o anser att folk ska arbeta till varje pris, trots sjukdom o skador.
  Nästan lika dumt som den styrande person som bestämde att pi skulle vara 3,14 o tvingade omgivningen att tillämpa det.
  Varför har vi ett system som tillåter den här typen av dyrbara kunskapsläckage administrerade genom skattemedel?
  Låt kunniga människor fatta beslut. I synnerhet de beslut som kan komma att påverka människors medicinska status.

 3. Rehabiliteringkedjan har misslyckats | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Martin […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: