Fukushimaflyktingen till kärnkraftskramaren: Nöjd nu?

radiowarn-763146SR skriver om de 80 000 människor som tvingades evakuera sina hem när Fukushima började spy ut radioaktivitet. En befolkning ungefär lika stor som Kristianstad kommun är flyktingar i sitt eget land.

SR talar med en man som kan göra korta besök i sitt hus, som numera bebos av råttor, insekter och mögel. Han berättar att även om de skulle sanera själva huset saneras bara en radie på 20 meter runt huset. Rätt svårt att förklara för småbarnen att bortom den stenen kan du inte gå för där lurar den smygande döden.

Över 80 000 människor är ännu två och ett halvt år efter katastrofen fördrivna från sina hem på grund av strålningen, många av dessa ”nukleära flyktingar” lever fortfarande en oviss tillvaro i provisoriska baracker. Särskilt yngre har gett upp om att någonsin återvända SR

När jag hör debatten i Sverige är det precis som om dessa 80 000 personer inte finns. Kärnkraftskramarna har helt enkelt förträngt dem.

Men va f-an. Tjernobyl hände i ett kommunistland, Harrisburg var så osannolikt att det egentligen inte hände och Fukushima – det var ju en jordbävning.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Fukushimaflyktingen till kärnkraftskramaren: Nöjd nu?”

 1. Lars Flemström Says:

  Det här är helt direkt oförskämt mot dem som verkligen är osynliggjorda, de som tvingades bort från sina hem, när den svenska vattenkraften byggdes ut. Min egen pappas barndomshem ligger på botten av ett norrländskt vattenmagasin. Norrlands bästa åkrar, renbeten och fiskevatten förstördes med flit. Det var inga naturkrafter, som i Japan. Men som grädde på moset lyckas du osynliggöra även de verkliga offren för naturkatastrofen i Fukushima: alla som fick sina hus raserade av jordbävningen, bilar förstörda av tsunamin, dom dog efter att ha fått bensinblandat vatten i lungorna, och alla tusentals som spolades ut i havet och aldrig har återfunnits, samt deras anhöriga. Det är oförskämt att kalla mig ”kärnkraftkramare” och det är oförskämt att fråga om jag är nöjd, precis som om det vore något som jag har önskat eller som om jag hade tagit en medveten risk, som är värre än de medvetna risker som alla tar med offren för vattenkraftutbyggnaden, när de lagar mat på elspisen.

  Somliga förtränger att det är deras livsstil, som kräver uppoffringar av andra. Det är ett ansvarslöst illusionsmakeri att försöka lura i folk att det finns energiproduktion, eller produktion öht, som inte medför nackdelar och risker. Och de som evakuerades från ”den förbjudna zonen” i Fukusihima var faktiskt de som drabbades lindrigast av naturkatastrofen. Ingen dog eller blev allvarligt skadad.

  Wow – en kärnkraftskramare av rang. /Peter

 2. Bert Says:

  Lustigt hur enorma befolkningsområden enbart kan utplånas.
  Tjernobil. Fukushima. Men se även Detroit.

  Kort sagt två där kärnvapen gjord av människan ställer till det.
  Detroit också nåt som man kan säga människan ställt till med.
  Samtidigt ser vi människans galenskap på annat sätt.
  Städer i Kina som var tänkta för miljontals människor men som står öde.

  http://nyadagbladet.se/ekonomi/enorma-spokstader-vaxer-fram-i-kina/

  Se hur det blir när makten är näringslivet , storföretagen och giriga kapitalister.
  Varför kan inte människan gör nåt klokt
  Lägg även märke till var städer är placerade.
  Utmed kuster, i förkastningssprickor, men även där stora kraftverksdammar finns.

  Människan gör så många kloka saker. Men lika många idiotiska saker.
  Vi kan genom vår förmåga sammarbeta, skapa enorma saker. Skyskrapor, månfärder. tekniska saker o.s.v

  Men vad vi inte kan värna om varann, idka solidaritet, vara humana mot varann. Varför konkurens och dårskap där människan kan gå över lik för att tjäna en tia.

  Egentligen detta med arbetslinje och jobba till 75 är det så klokt.
  De som förespråkar det är väl de som styr över andra, har mer kul på jobbet än sin fritid och inte förstår att de som verkligen sliter och jobbar enbart får lida hela sitt liv.

  Ta t.ex. de som ska plocka hundra kg varje dag i blåbär för att en girighet kommit på det. Är det så värst kul. Eller jobba med tumnga jobb 12 tim/ dag för att en överhet ska njuta.
  http://www.dn.se/kultur-noje/tv-kronika-konsumtionsangest/

  Citat: ”Arbetarna som färdigställer allt detta kommer från hela Asien och luras till Dubai av människosmugglare som lovar dem kontrakt och fasta månadslöner. När de väl är där tas de ifrån sina pass och uppehållstillstånd, sätts att bo i baracker med femtio personer i samma rum och tvingas till arbetspass på 13-15 timmar om dygnet. Varje dag dör två arbetare och liken ligger kvar på bygget i upp till tio dagar. Var fjärde dag begår en arbetare självmord.”

  Visst är vi märkliga. Vi Homo Sapiens.

 3. Lars Flemström Says:

  Wow – en vindkraftkrämare skräms med kärnkraften.

  Och vilken logik! Jordbävningen och tsunamin var en naturkatastrof, som man inte kunde göra något för att förhindra. Men man behövde ju inte ha byggt ett kärnkraftverk just där,

  Precis.

  Och man kunde ha förbjudit alla bilar i Sverige. Inte för att någon tsunami hade slagit sönder bilar i Sverige, så att folk fått ner bensinblandat vatten i lungorna här också. Men om vi ska avveckla kärnkraften i Sverige, med det som hände i Fukushima som motivering, så borde vi faktiskt förbjuda bilismen i Sverige också. Vi borde förbjuda allting som är farligare än kärnkraften. Förbjuda roddbåtar och kommunala badplatser. Ett antal människor dör ju i drunkningsolyckor varje år. Och förbjuda allting som drivs med elektricitet. Ett antal människor dör ju av elolyckor varje år. Vi måste nog förbjuda stearinljus också. De glöms ju bort och startar bränder så att människor blir innebrända.

  Behöver det sägas att vindkraftverk, som har komponenter av neodym, också måste förbjudas? Framställningen av neodym, som är en s.k. sällsynt jordartsmetall, ger torium som restprodukt. Och torium är ett medelaktivt radioaktivt avfall, som är absolut livsfarligt och måste slutförvaras under miljoner år.

  Om man inte använder komponenter av neodym, så slits vindkraftverken fortare, och då får vi fler dödliga arbetsplatsolyckor med vindkraftverk. I Sverige har vindkraften skördat fler liv än kärnkraften.

  Vad vindkraftkrämarna inte säger, är att hur man än vänder sig så har man rumpan bak.

  Ärligt talat, är det inte snart dags att dra ner byxorna på s.k . miljöaktivister som för ut grov desinformation om vad som hände i Japan den 11 mars 2011?

  wow… /Peter

 4. Gydvan Says:

  Jaha… nu är det som hände i Japan en grov desinformation…. Säg det till de drygt 80 000 människorna som tvingades att lämna sina hem och övriga 1000-tals som drabbades på olika vis.

  Ja, det var inte kärnkraftverket som ”exploderade” utan det var en oförutsedd händelse som ledde till en kärnkraftskatastrof. Personligen så tycker jag att det är hårklyveri, för slutresultatet är det som räknas.
  Vad är det som säger att inget inget oväntat händer i våra krokar?
  I Halmstad-trakten var där ett relativt stort jordskalv för en tid sedan.

  Poängen är att inte inte bygga/bygga ut energikällor som kan leda till större katastrofer.
  Man måste göra en konsekvensanalys för varje energiproduktion och för kärnkraft är där för många konsekvenser som ej kan byggas bort/åtgärdas.

 5. Lars Flemström Says:

  Det har bara gått två och ett halvt år sedan naturkatastrofen i Japan, men Gydvan förnekar 95 % av katastrofens omfattning, alltså den del av katastrofen som inte hade samband med kärnkrafthaveriet. Det är verkligen desinformation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: