Expressen & ”Flumvänstern” i skön förening om läxor

Att avskaffa läxor i skolan är ett krav som understundom drivits av folk från vänsterkanten. Jag tror det är(var) officiell V/VPK-politik att avskaffa läxor i skolan. Reaktionen från högerhåll brukar vara ett avfärdande ”Flumvänsteri”.

Läxor kan vara relevanta för elever på gymnasiet. Att då tränas in i att arbeta självständigt är viktigt, både som förberedelse för arbetsliv och högre studier. För yngre elever däremot fyller läxorna i mitt tycke mest en segregerande funktion. De svagare eleverna kommer halka efter än mer. Expressen

Ska bli kul att e om samma höger sätter stämpeln Flumvänster på Jenny Madestam efter den artikeln.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Expressen & ”Flumvänstern” i skön förening om läxor”

 1. norah4you Says:

  Läxor från första klass är viktigare än du kanske tror. Betydligt viktigare för ditt barns utveckling än aldrig så välmenande skjutningar till träningar hittan och dittan.

  Det handlar inte ‘bara’ om att barnet skall få lära sig. Varje barn behöver oavsett vad repetitionen som läxan utgör. Men det är den kunskapsmässiga biten som många på vänsterkanten reagerar mot. För det är ju också sant att alla föräldrar inte klarar av att ‘hjälpa’ sitt barn åtminstone när de kommer upp i t.ex. 5:an och behöver hjälp med att öva att skriva meningar att uttrycka sig o.s.v.

  Den allra viktigaste biten med läxorna hemma har många unga glömt eller aldrig fått lära sig. Vilket lett till dagens situation. Du kan som förälder snacka om kvalitetstid och tala hur mycket som helst om alla intressen samt annat DU anser att ditt barn behöver. Du glömmer dock bort den sociala biten. För ett barn och en ung vuxen är det viktigt att sitta ner en stund varje dag och genom läxläsning få möjlighet att samtala med förälder som lyssnar.

  Förälder som inte klarar av att hjälpa barnet lär barnet en viktig sak som aldrig någonsin lärare, obs hur mycket tid tror du en lärare har per barn och dag? 40 minuters lektioner och sällan samma lärare hela dagen. Att det ofta i livet är viktigt att se VAR, det skulle vara möjligt att hitta det man inte själv kan. Och att det inte är farligt eller att ingen är dum för att den inte klarar av allt som en del andra i klassen klarar av.

  Om mamma eller pappa klarar av att visa att de inte kan allt och klarar av att sitta och lyssna på barnet, så utvecklas ditt barn socialt och kunskapssökande inte till någon som tror att Staten, Skolan sköter allt eller att kunskap kommer utan ansträngning.

  Har hört ovanstående av stort antal barn och unga vuxna här i Göteborg. Oavsett sk. samhällsklass. Speciellt brukar de stökigaste eleverna som ofta påstås vara utanför klaga just på detta. När man låter dem tala fritt när de själva vill alltså….

  Jag? Det är Jenny Madestam på Expressen som påstår. Jag föreslår att du mailar henne. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: