Tokhögern devalverar antisemitismen

pajasNär Tokhögern försöker smeta begreppet antisemit på Aftonbladets Anders Lindberg är det en lika absurd som farlig version av ”Sagan om pojken som ropade varg” som utspelas. Vad det gäller är en ledarartikel som AL skrev strax efter massmorden på judar i franska Toulouse.

Johan Lundberg skriver i sin senaste bok följande passus.

Men Lindberg hade där inte ett ord att säga om vare sig att det var judar som hade dödats Utdrag ur Lundbergs bok

Den som läser Lindbergs artikel i AB hittar dessa rader i mitten av artikeln som är bildsatt av ett fotografi från begravningen av ett av offren.

Det var en attack, inte bara mot Frankrikes judiska befolkning utan mot hela Europa. Fruktansvärda minnen väcks till liv. Antisemitismen tar sig visserligen nya former och hittar nya motiv men Europa har sett detta förut AB

En smärre textanalys kombinerat med det faktum att fotografiet visar en kista draperad med en davidsstjärna ger vid handen att Lundbergs påstående är nys.

Det är både tragiskt och farligt att devalvera antisemitism på det sättet som tokhögern gör. Tragiskt. därför att det smutsar ner den viktiga debatten om antisemitism, rasism, homofobi och islamofobi som måste föras. Farlig, därför att gemene man vänjer sig vid att stämpeln antisemit allt som oftast stämplas på den som inte är det, blir det svårare att känna igen den som de facto är antisemit.

Tokhögern devalverar antisemitismen i syfta att plocka några billiga politiska poänger. Det är mer än illa.

Rekommenderad läsning.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Tokhögern devalverar antisemitismen”

 1. ME Says:

  Jag förstår inte riktigt. Skriver inte Lundberg att AL visserligen skrev (det som du hänvisar till) den 22 mars, men att han dagen efter inte gjort det, utan valde att då fokusera på de rasistiska konsekvenserna av mordet.

  I mitt tycke ger AL uttryck för den komplexitet som mordet kan innebära. Dels rasism mot judar, dels rasism mot muslimer. Lundberg är av en annan åsikt.

  Kanske har du missuppfattat det hela, eftersom du skriver att Lundberg utelämnat det AL skrev, vilket han inte alls gjort. Annars gör du precis samma sak själv.

  Bara att läsa de två citaten. Faktum kvarstår – stollehögern devalverar antisemitismen. /Peter

 2. Jan Says:

  Du inleder med att ”smeta epitetet” tokig på författaren, Johan Lundberg. Bra början må jag säga. Dock typisk för nivån på din retorik.

  För att gå in på Lundbergs kritik: Lundberg har en hel del poäng i den kritik han riktar mot delar av vänstern. Observera att t o m Aftonbladets kultursida erkänner detta. En sida som inte direkt är känd för någon självkritik värd namnet. Anders Lindberg har jag alltid upplevt som en kontraproduktiv politisk aktivist. Alltid oerhört förutsägbar. Samma kulturrelativistiska smalspår hela tiden.

  Det finns vissa islamofila drag hos delar av vänstern. Ovedersägligen. Personligen tror jag dock inte det alltid beror på en beundran för islam eller muslimer utan snarare är ett resultat av det identitetspolitiska smalspåret.

 3. Anders Nilsson Says:

  Du måste också visa att texten inte finns i en senare artikel,
  skriven efter det att AL påmints om att han borde upplysa
  om att judar mördats av en muslimsk terrorist.

  Grabben – Jag måste ingenting. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: