USAs republikaner se makten försvinna

USAval2012-staterDet politiska spel som just nu utspelas i USA devalverar landet. Det blottlägger även svagheterna i det maktdelningssystem som styr den amerikanska politiken. Översatt till svenska förhållanden har USA en S-märkt regering som måste få stöd av en borgerlig riksdagsmajoritet. Denna beskrivning är inte helt korrekt, men ett enkelt sätt att beskriva situationen.

Att en demokrati inte klarar av att producera en budget och därmed tvingas stänga statsapparaten är en skam. Hade USA varit ett litet land hade vi kunnat skratta åt eländet, men nu är USA världens militära och ekonomiska supermakt. Om USA brakar ihop kommer världen att skälva.

På ytan ser konflikten ut att röra den reform som kallas Obamacare, dvs sjukvård för alla. DN påpekar

Motståndarnas tonläge har dock varit hysteriskt. Om katastrofen skulle vara så monumental, varför inte låta reformen begrava sig själv? Faktum är att grundprinciperna lades fram av en konservativ tankesmedja för 20 år sedan, och att den praktiska modellen är det system som infördes av den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney när han var guvernör i Massachusetts. DN

Något annat ligger bakom republikanernas halsstarrighet. De ser makten försvinna.

Valdeltagandet i USA är lågt med om vi jämför med svenska nationella val. Senast var det 59%, vilket är högt med USA-mått mätt. De som traditionellt röstat i USA är vit över- och medelklass. Valdeltagandet bland fattiga och minoriteter är lägre.

Med Obama ser vi ett nytt mönster. En afroamerikans president som samlar en rejäl del av de sedvanliga vita rösterna, men även mobiliserar de minoritetsröster republikanerna i dagsläget inte har en chans att nå. Kombinera det med en utveckling där USA blir allt mindre vitt och vi ser en framtid där republikanerna inte kan vinna ett presidentval med sina traditionella väljargrupper.

Därav desperationen.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “USAs republikaner se makten försvinna”

  1. norah4you Says:

    Skälva? Marken kommer att ha så stora hål att det blir svårt att gå för övriga världen…..

  2. Därför förlorar Republikanerna på budgetförlamningen | RASMUS LENEFORS Says:

    […] att läsa: Annarkia l Martin Moberg l Röda Berget l DN […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: