Statsrådens kärlek till lögnen

LO_företagshälsovårdSveriges borgerliga regering har ett märkligt förhållande till sanningen. Ord verkar vara något som kan förvrängas hur som helst. Det är lite Orwell över delar av regeringen Reinfeldts kommunikationsmönster.

Ett exempel är när ”vice utbildningsminister Maria Arnholm öka vuxenläsandet via 30 miljoner till bildningsförbunden”. Vad Arnholm inte nämner är att de 30 miljonerna kommer att tas från folkbildningsanslaget. Det kommer inte in några nya pengar. Arnholm glömmer också att Regeringen Reinfeldt skrotat bidragen till En bok för alla, kultur på arbetsplatsen och projektet Läs för mig Pappa. Samtliga dessa tre var avsedda att öka vuxenläsandet.

Karin Pettersson tar upp ett annat exempel, nämligen Göran Hägglunds påstående att ”Resurserna till skolan, vården och omsorgen har ökat med minst 115 miljarder. Det är nästan 25 procent!”. Vad Hägglund glömmer att nämna är

Så här är det. Skatteintäkterna i kronor och ören ökar varje år i takt med inflationen, och i takt med att ­befolkningen ökar.
Räknar man bort inflation och att befolkningen ökar har skatteintäkterna lett till ­ungefär noll procent i resursförstärkning till vården, ­skolan och omsorgen under Göran Hägglunds tid.
Eller som Annika Wallenskog, sektionschef på av­delningen för ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och Landsting, uttrycker saken.
”Skatteintäkterna till kommuner och landsting har ökat ungefär i samma takt som de demografiska förändringarna mellan 2006 och 2012”. AB

Ett tredje exempel är när Ulf Kristersson försöker slå i oss att en neddragning från 300 MKR till 30 MKR är en satsning.

Bloggat: Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: