Är Lagen om offentlig upphandling skadlig?

justitia_176420517Det är en bra fråga. Jag är inte beredd att svara vare sig ja eller nej på den frågan, men den artikel som Ilmar Reepalu och Christina Ramberg skriver på DN debatt reser intressanta frågeställningar.

De jämför inköpsprocessen i ett privat företag med motsvarande i ett offentligt anbudsförfarande och finner LOU vara byråkratisk, motverkar sitt syfte och utestänger ofta mindre företag från anbudsförfaranden. LOU är tänkt att:

  • Spara pengar åt skattebetalarna
  • Säkerställa att offentlig sektor det som ger mest valuta för pengarna
  • Vara ett skydd mot korruption och lokalpatriotism

LOU fungerar inte som ett medel att uppnå målsättningarna. Skattebetalarnas pengar rinner iväg på grund av administrativt dyra och långsamma inköpsprocesser. En hel del skattemedel bortslösas på meningslösa juridiska tvister när LOU-upphandlingar överklagas. LOU hindrar offentliga organ att sluta de långsiktigt mest lönsamma och flexibla avtalen. Under senare tid har diverse skandaler visat att LOU inte är ett effektivt vapen mot korruption. Upphandlingar sker ofta samordnat och stort i syfte att spara administrativa kostnader för upphandlingsförfarandet. Det leder till att mindre leverantörer inte har en chans att delta och i praktiken blockeras från att leverera till offentlig sektor. DN

Artikelförfattarna menar att LOU förfelar sitt syfte och bör skrotas. Har de rätt? Jag vet inte. Jag vet däremot att LOU är snårig. I en upphandling vi gjorde i min nämnd för några år sedan köpte vi in den bästa expertis Sverige kunde erbjuda på området offentlig upphandling och det konstaterades ändå formfel när upphandlingen överklagades.

LOU styrs av EU-direktiv, det är inget vi kan styra över själva, men författarna kommer med en spännande idé.

I Sverige finns LOU på grund av EU-direktiv. Vi önskar att Sverige snarast ska bli ett försöksområde och undantas från direktiven om offentlig upphandling. Låt Sverige under tio år bevisa för EU att Sverige kan spara mer av skattebetalarnas pengar och åstadkomma mer kostnadseffektiva, mindre lokalpatriotiska och mindre korrumperade inköp än vad som sker i dag enligt LOU. Om lilla Sverige är alltför stort för ett experiment, så låt Region Skåne eller Malmö Stad bli försöksområde.

Alla politiska partier borde kunna ställa sig bakom en begäran om att Sverige får bli försöksområde. Varför inte göra något radikalt i stället för att mesigt uttrycka glädje över en utredning (SOU 2013:12) som talar vackert om ”den goda affären” och endast föreslår små petändringar i LOU:s hundratals paragrafer? DN

Varför inte?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Är Lagen om offentlig upphandling skadlig?”

  1. Den kontraproduktiva lagen | Hans Åberg Says:

    […] Bra bloggar: Fredman, Bjurström, Ipse Cogita, Röda Berget […]

  2. Riv upp LOU! | Görans tankar och bagateller Says:

    […] Fler som skrivit: Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: