Skånes polisledning måste gå

Spark_2802395-origpic-adb767Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, frågade skånepolisen för ett år sedan om de ”hade några register med känsliga uppgifter”.

Det var på våren 2012 – ett drygt halvår efter att Skånepolisen lagt in över tusen romska barn i registret ”Total”, som använts av poliser och polisens analytiker som ett sorts uppslagsverk över romska familjeband.

I sitt svar till SIN skrev Skåne­polisen att känsliga personuppgifter kunde förekomma i fyra polisregister: Rationell anmälningsrutin (RAR), Datoriserad utredningsrutin – tvångsmedel (DurTvå), Polisens utredningsstöd (Pust) samt kommunikationscentralens system.

Däremot nämnde inte Skåne­polisen den underrättelseverksamhet som myndigheten bedriver, med mappen ”Kringresande” och dess register över tusentals romer vid namn ”Total”. Inte heller det andra stora registret med 997 namn som DN avslöjade på tisdagen. DN

Trots att skånepolisen några månader innan hällt ner 1000 romska barn i registren valde de att utelämna de registren. Vi kan inte ha en polisledning som medvetet ljuger för sin kontrollmyndighet. Vi kan heller inte ha en polisledning som har så dålig kontroll på sin egen verksamhet att de inte vet vad som försiggår.

Jag vet inte vad som är värst. Ljuga eller vara omedveten.

Oavsett – de måste gå. Antingen avgår de, eller också sparken.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: