Cheferna visste allt om Romregistret

Aftonbladets intervju med den polis som startade vad som skulle bli Romregistret bekräftar vad jag misstänkte. Det började så vitt jag kan förstå som ett rätt normalt spaningsarbete för att urarta i en total registrering av alla romer.

Han betonar att polisledningen var väl medveten om vad som pågick och att registreringen var förankrad där.
– Jag diskuterade ibland detta med chefen och han hade inga invändningar. […]

Även skattemyndigheten uppges ha varit medveten om polisens register.
– Om en rom exempelvis tänkte starta ett företag kunde skatte­myndigheten få information av oss om personen eller några i hans familj var kriminella. AB

Varför var det så självklart för polisen att registrera Romer? Varför var det ingen som ifrågasatte. Anders Lindberg skriver i AB att ”Rasism mot romer är vår blinda fläck”. Det ligger mycket i det.

Kanske är den viktigaste insikten i dag att rasism riktad mot romer inte är begränsat till länder långt borta, till polisen, eller till Skåne. Den är en del av vår gemensamma historia. Att möta den är vårt gemensamma ansvar.

”Den strukturella diskrimineringen av romerna har sin grund i en historiskt grundad och socialt accepterad antiziganism som vare sig det offentliga Sverige eller andra delar av samhället någonsin gjort upp med”, skrev Delegationen för romska frågor i ett betänkande 2010. AB

Att det nu kryper fram ytterligare ett register förvånar ingen. Den rasistiska föreställningen om den tjuvaktige zigenaren sitter djupt. Jag läste om en romsk kvinna som nästan blev utkastad från ett hotell därför att hon åt av konferensbuffén. Hotellpersonalen kunde inte tänka att en rom kunde vara på en konferens på deras hotell. I en stor folkmassa runt en fikabuffé misstänktes en person för tjuväteri. DN sammanfattar i en lysande ledare

Jag har en dröm, förkunnade Martin Luther King i sitt berömda tal från 1963. Han fortsatte: att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation där de inte blir dömda efter sin hudfärg, utan för hur de verkligen är.

Det är en tragedi att hans drömmar, 60 år senare – i Sverige, fortfarande bara är drömmar. Och det är en skam för Sverige att det är polisen – själva hjärtat i rättsstaten – som håller den rasistiska mardrömmen vid liv. DN

Återigen: Fredrik Reinfeldt måste upp på banan. Fackministrarna kan sköta detaljerna, men Reinfeldt måste i sin roll som statsminister hantera den stora frågan.

Bloggat: Anders Svensson, Martin Moberg, Roger Jönsson, Varghjärta, Johan Westerholm, Peter Högberg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

 

Annonser

5 svar to “Cheferna visste allt om Romregistret”

 1. Lars Flemström Says:

  Skulle inte det här utredas av polisens avdelning för polismål? Nu har media redan avkunnat och verkställt domen. Enskilda journalister uppträder som sakkunniga, som vet att ”register” av det här slaget inte är användbara i polisarbete, och ledarskribenter kryddar med rasistiska motiv.

  Själv skriver du att ”Det började så vitt jag kan förstå som ett rätt normalt spaningsarbete för att urarta i en total registrering av alla romer.” Hur kan du veta det? Register över etnisk tillhörighet är förbjudna i Sverige. Därför vet vi inte hur många romer som finns i Sverige. Trovärdiga källor uppger att det finns mellan 30.000 och 50.000, men även siffran 100.000 förekommer.

  Två register med sammanlagt 5.000 namn (samma namn kan förekomma i bägge registren är långtifrån någon total registrering av alla romer. Att döma av medias uppgifter under dagen (men är media att lita på?), kan det ha börjat med utredning av något släktbråk, där det eventuellt har varit nödvändigt att utreda släktskap. En sådan släktutredning kan svälla betydligt, eftersom romer så vitt jag vet (jag är ingen expert, och kan ha fel) vanligtvis lever i klansamhällen.

  Jag har också sett en uppgift om att sådana ”register” är vanliga hos polisen, även i sammanhang där någon etnicitet inte alls kan skönjas, t.ex. släktingar till Hells Angels-medlemmar. Det är sannolikt att olika slag av spaningsregister, som har upprättats i samband med något konkret brott, sparas för att man inte ska behöva göra samma jobb igen, om nya brott begås av samma persongrupp.

  Polisens arbetsmetoder måste väl i.o.f.s. alltid granskas och omvärderas, även av en utomstående kontrollinstans, men det är dock polisen som utreder brott, även i de fall poliser tillhör de misstänkta, och inte journalister. Det är domstolar, som ska döma, och kriminalvården som ska verkställa straffen, inte chefredaktörer och ledarskribenter.

  Sensationshysterin mot polisen kan tyvärr leda till att vi får en både ineffektiv och farlig (rädd och skjutglad) poliskår, som inte förmår skydda allmänheten mot den verkliga brottsligheten. Romer tillhör också den allmänhet, som polisen ska skydda. Det kanske t.o.m. behövs register över potentiella brottsoffer?

  Mediahysterin har nu svällt över alla bräddar. Själv är jag dock alldeles för lite insatt i dessa frågor för att vare sig fälla eller fria polisen. Det KAN alltså vara precis så ruskigt som media påstår, men vi behöver mer fakta, mer objektivitet och mer opartiskhet för att VETA SÄKERT.

  POlischefer är chef i en offentlig organisation som har samhällets mandat att utöva våld mot de egna medborgarna. Detta jobb kräver att polisen har allmänhetens förtroende och respekt.

  Som chef i den typen av organisationer kan man få kicken av olika orsaker. Ett är det förekommer lagbrott i organisationer eller brott mot de föreskrifter som styr den.

  Man kan också fä kicken om organisationen eller individ(er) i organisationen beter sig på ett sådant sätt att den tappar allmänhetens förtroende.

  Detta register är ett utslag av ren och skär rasism som har sin rot i strukturell rasism gentemot romer i det svenska samhället. Registret som sådant kan bryta mot PUL eller andra regler för register. Det är ett skäl att kicka en chef.

  Hanteringen har också skadat polisens förtroende hos allmänheten och Sveriges anseende i världen. Även detta är skäl för kicken. /Peter

 2. Britt Ingegärd Jakobsson Says:

  I Ring P1 visade sig att fördomarna finns ute bland allmänheten. Några tyckte att polisen gjorde helt rätt och inte skulle kritiseras alltför hårt för sitt register. Märkligt ändå att inte polisen är så pass utbildad och modern att de inte bryter mot lagen och förstår att rekrytera och utbilda i en anda av nolltolerans mot rasism. Jag är så naiv att jag blir lika förvånad varje gång polis och hela rättsväsendet visar bottennivå. Nu finns ingen annan möjlighet än att inte bara de ansvariga inom Skåne-polisen får sparken utan även Beatrice Ask avgår. Jag har inte hört Reinfeldt säga något.
  Det är så pinsamt när den högsta ledningen ljuger och låtsas inget veta, en hållning som sällan håller i längden. Har de inte lärt sig än? Det finns ju så mycket kriskonsulter och pr-folk som kostar pengar. Jag tror de alla ger rådet ”säg som det är direkt.”

 3. Lars Flemström Says:

  Peter har svarat mig: ”Registret som sådant kan bryta mot PUL eller andra regler för register. Det är ett skäl att kicka en chef.”

  Personuppgiftlagen (PUL) 2 §: ”Om det i en annan lag eller i en förordning finns bestämmelser som avviker från denna lag, skall de bestämmelserna gälla.”

  Frågan är alltså vad polislagen och polisförordningen säger.

  Peter har naturligtvis rätt i att ”Polischefer är chefer i en offentlig organisation som har samhällets mandat att utöva våld mot de egna medborgarna. Detta jobb kräver att polisen har allmänhetens förtroende och respekt.”

  Men frågan är ju också om polischefer ska kickas och hela polisorganisationen handlingsförlamas för att sensationslystna journalister med dåligt på fötterna sänker förtroendet för polisen i jakten på upplagerekord. Det var synnerligen ansvarslöst av DN att ringa upp de registrerade och presentera deras spontana (och mycket upprörda reaktioner) som om de vore bevis för detta register är utslag av ren rasism.

  Vilka polisiära kunskaper har den DN-journalist som ansåg sig kunna avgöra att detta register inte alls varit till nytta i polisarbetet?
  Det är en jäkla tur att poliserna är poliser och inte journalister. Det är väldigt naivt att tro att ett spaningsregister bara får innehålla redan dömda personer.

  Å andra sidan börjar jag alltmer luta åt att detta register borde ha förstörts sedan det fyllt sitt ursprungliga syfte. Kvällstidningarna verkar vara osams om vilket detta syfte var. Den ena att det gällde ett släktbråk, den andra att det gällde en ”kringresande” liga, som begick lägenhetsinbrott.

  Oavsett om detta är sant eller ej, så är det kvällsblaskan som har pekat ut romerna som kriminella, i sin sensationslystnad. Att beskylla polisen för rasism är lite väl magstarkt när man själv sprider fördomar om folkgruppen från ”läktaren”. (Media låtsas alltid sitta på läktaren, när man själv är en av spelarna.)

  Om inte en opartisk och objektiv utredning kommer fram till att polischeferna har agerat synnerligen klandervärt, så är det huvudsakligen skandalhyenorna i media som har skadat polisens och Sveriges anseende. Det är synd.

  Sverige kan inte längre agera lika kraftfullt som tidigare mot länder, där staten och polisen inte alls ingriper mot förföljelser av romer. Man måste också fråga vilken nyhet som skulle drunkna i bruset från kampanjjournalistiken den här gången.

  Den socialdemokratiska budgetmotionen?

 4. Lars Flemström Says:

  Det står redan klart att romerna är de som har förlorat mest på det urskillningslösa mediadrevet mot polisen. Reaktionen hos den icke-romska allmänheten har varit överlag ”Ingen rök utan eld”. Själva förekomsten av detta register har uppfattats som bekräftelse av föreställningarna om en utbredd kriminalitet bland romer. Vi har nu fått en fullständig polarisering. Äldre romer minns, och yngre romer har hört de äldre berätta om andra register, för 70 år sedan och om tvångaborter i 27:e veckan.

  Polisen ska bekämpa brott, oavsett brottslingarnas etniska tillhörighet. Vi har väl alla hört, när brott utan någon känd gärningsman har begåtts att polisen bedriver ”inre spaning”. Kan det betyda annat än att polisen slår i olika register, för att se om det aktuella brottet stämmer in på någon person i något register?

  Det kan emellertid inte alls uteslutas att polisen i detta fall har överträtt en gräns för vad som kan tillåtas i polisarbete i ett demokratiskt land. I så fall måste de aktuella registren förstöras, och – om överträdelsen är allvarlig – ansvariga ställas till svars. Man måste dock ha klart för sig, att ju mer polisens befogenheter kringskärs, desto mindre effektiv polis får vi, och desto fler arbetstimmar per uppklarat brott. Och säkert också färre uppklarade brott.

  Saken borde ha skötts mycket diskret, utan sensationsartiklar och uppringningar av registrerade romer för deras spontana reaktion – som blev mycket hysterisk på grund av väckta minnen från det förgångna. Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen har nu asfalterat vägen för ett tvåsiffrigt valresultat för Sd 2014.

  Det enda sättet att vädra ur en unken stinkande garderob är att öppna dörren på vid gavel. Idag visar det sig att skånepolisen ljugit för sin egen kontrollmyndighet om registren. Vad kommer imorgon? /Peter

 5. Hur många olagliga och rasistiska register finns det hos polisen? | Svensson Says:

  […] grund av etnicitet. Även om sådana register säkert är vanligt förekommande och sannolikt inte bara listar romer och resande utan även andra etniska grupper om vilka det finns omfattande fördomar. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: