Gå till botten med det skandalösa romregistret

romsk-flaggaPolisen ägnar sig registrering av Romer. Enligt DN har polisen i Skåne ett register med lite drygt 4000 romer, många av dem barn. Enligt DN anses registret värdefullt av polisen, används i polisarbetet och är öppet för  ett   stort antal anställda. Undrar vad de 52 två-åringarna misstänks för?

Registret är inte upprättat utifrån brottsligt beteende, utan endast utifrån släktskap. Grundlagsexperten Johan  Hirschfeldt, är kritisk.

– Är ”kringresande” en omskrivning för att vara rom och i så fall en registrering på grund av etniskt ursprung? Det är förbjudet att registrera enbart på den grunden.

Om det finns en annan grund än etnicitet för registrering, så får uppgifter om etnicitet bara vara med om det är absolut nödvändigt för polisens arbete, påminner Johan Hirschfeldt. DN

Vilket tar oss tillbaka till de 52 små barnen. Registrering av Romer i Sverige är inget nytt, men jag trodde i min heliga enfald att den typen av register var ett avslutat kapitel.

Det finns 52 tvååringar i den svenska polisens romska register. En av de allra yngsta som registrerats är Sara Håkansson i Skarpnäck. Den 3 augusti 2011, när hon var tre månader gammal, förde polisen in Sara i registret. Med personnummer, postadress, lägenhetsnummer och släktband.

Registret anger vem som är Saras mamma. Vem som är hennes pappa. Vem som är hennes mormor, morfar, farmor och farfar och var de bor. DN

Jag skulle vilja att någon ansvarig inom polisen förklarar för mig varför de anser det vara värdefullt att veta vem Sara Håkanssons farfar är. Polisen bekräftar enligt DN att det finns ett register, men säger samtidigt att det inte är ”sanktionerat av polismyndigheten”. Polisen är sparsamma med kommentarer, vilket jag i nuläget kan förstå. Men, innan dagen är slut måste de ta bladet från munnen och ge besked.

Detta stinker värre än gödselstack i augusti. Den svenska polisen håller sig i nådens 2013 med ett register över ett folk som förföljts under århundraden. Det är mycket möjligt, antagligen troligt, att registret är upprättat av enskilda personer inom poliskåren, men för de registrerade spelar det ingen roll. Bara det faktum att registret upprättats är en skandal. Det är en ännu större skandal att det tog så lång tid innan någon avslöjade registret. Vi har ett stort antal poliser som tycker det är OK att registrera spädbarn på etniska grunder.

Jag är förvånad, men egentligen inte överraskad vare sig över registret eller att det har sitt ursprung i Skåne. Mitt förtroende för den svenska polisens värdegrund är väldigt lågt. Än mer tragiska är reaktionerna från romska företrädare. ”Det var inte förvånande, säger Soraya Post till SvD”, jag har ”länge misstänkt det”, säger Fred Taikon. Är det någon som fortfarande undrar varför Romer är misstänksamma mot det svenska samhället?

Efter ha trampat på Romers rättigheter under många många år har Sverige erkänt Romerna som ett av Sveriges fem erkända minoritetsfolk. Det är ett erkännande som förpliktigar. Det allvarligaste med det senaste övergreppet är att det är en återgång till den form av systematiska myndighetsövergrepp som borde varit ett avslutat kapitel.

Jag tycker ärligt synd om Ullenhag som förmodligen är den som får möta ilskan hos de romska företrädarna. Den där trippen till Malmö får nog vänta.

Sverige är skyldiga Romerna en offentlig ursäkt och Statsministern eller Statschefen måste leverera den. Beatrice Ask måste ta itu med polisens värdegrund en gång för alla och säkerställa att det inte finns fler inofficiella register inom den svenska polisbyråkratin.

Reaktionen från det officiella Sverige måste vara snabb, klar och entydig.

Bloggat: Anders Svensson, MMK, Johan Westerholm,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

8 svar to “Gå till botten med det skandalösa romregistret”

 1. Jag skäms! | krulli Says:

  […] Röda Berget , Svensson, Moderata karameller, Mitt i […]

 2. Britt Ingegärd Jakobsson Says:

  Hur får polisen reda på när nya romer föds? Finns det ett angiverisystem likt Stasi eller samkör polismyndigheten information med andra t ex folkbokföringen numer kanske skatteverket?

  Folkbokföringsregistret. /Peter

 3. Kalle Petré Says:

  Kanske vore det på sin plats att upprätta ett register över inom polisen förekommande rasister. Det registret skulle i så fall inte vara hemligt.

 4. Nicklas Odh Says:

  En fundering bara sådär:
  Det pratas hela tiden om folks RÄTTIGHETER.
  När skall det börjas pratas om SKYLDIGHETER.
  Det går inte att ha ett samhälle fyllt av rättigheter utan skyldigheter.
  Citatet är väl ”Gör din plikt (skyldighet), kräv din rätt(ighet)” INTE tvärtom.

  Den som är dessutom är så naiv att den tror att ”angivare och stasi” tipsar polisen om det föds någon kanske skulle gå en kurs i ”verkligheten”.

  Varför finns ”barn” med i ett register (oavsett typ)? Jo för att visa på kopplingen mellan person A och person B.

  Informationen i ”registret” är inget som helst hemligt, vem som helst som släktforskar har ju samma typ av information.

  Grundlagsvidrigt, förmodligen brott mot internationella konventioner. När polisen registrerar folk på etnisk grund är det ett grundskott i rättstatens fundament. De ansvariga ska identifieras, avskedas och förhoppningsvis åtalas för tjänstefel. Polischefen i Skåne måste sparkas, förmodligen även Rikspolischefen. /Peter

 5. Förundersökning om polisens romregister, förlåt fil | Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « Gå till botten med det skandalösa romregistret […]

 6. HAR DOM KNYCKT LÖSGODIS AV ARISKA BARN PÅ DAGIS ELLER | KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] har alltså olagligt lagt upp ett register över Romer där även barn på två år finns med, sen har det här legat öppet […]

 7. En polisiär skandal | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Johan Westerholm, Peo Wågström, Peter Johansson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg, Peter Johansson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Roger […]

 8. Vilken grupp listas nästa vecka? | Högbergs Tankar Says:

  […] Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, SVD4, SvD ledarblogg, Johan Westerholm, DN, DN, Peter Johansson,  Anders Svensson, MMK, SVT, SVT2, SVT3, Mer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: