Reinfeldt har efter 3 år inte lärt sig konsten att regera i minoritet

Reinfeldt_hög_hattFör 3 år sedan bildade Fredrik Reinfeldt sin andra fyrpartiregering. Samma partners, något skiftande tyngd mellan partierna, men med en avgörande skillnad. Regeringen Reinfeldt 2.0 är en minoritetsregering.

Att regera i minoritet innebär att regeringen måste skapa majoriteter i riksdagen för sina förslag. Regeringen måste förhandla och göra eftergifter för att få en majoritet. Regeringen Reinfeldt är skrämmande dålig på det området. Enda undantaget är överenskommelsen om migrationspolitiken med Mp.

Reinfeldt 2.0 beter sig som om de vore en majoritetsregering. De lägger sina förslag utan att förhandla och hoppas att de går igenom. Riskerar Reinfeldt 2.0 att få pisk gnäller de i högan sky och kräver att oppositionen ska avstå från att både lägga fram och rösta på sina egna förslag i syfte att rädda regeringens ansikte. Det är löjligt.

Det senaste exemplet är inkomstskatterna. Spelplanen är som följer:

  • Regeringen Reinfeldt vill ha JSA #5 och höjd brytpunkt.
  • De rödgröna partierna säger nej.
  • SD säger Ja och nej

I en parlamentarisk demokrati har vi den ordningen att oppositionspartierna är fria att lägga egna förslag och rösta på dem. Om någon annan också vill rösta på förslaget må det vara hänt. Regeringspartierna har en skyldighet att hitta majoriteter för sin politik. Klarar de inte av det skall regeringen avgå. Det är parlamentarisk elementa.

Vad som kommer att hända i skattefrågan är detta

  1. Regeringen lägger förslag om JSA#5. Regeringspartierna röstar Ja, rödgröna nej och SD ja. Förslaget går igenom
  2. Regeringen lägger förslag om höjd brytpunkt. Regeringspartierna röstar Ja, rödgröna nej och SD nej. Förslaget går ej igenom

En minoritetsregering i ett parlamentariskt system har en skyldighet att hitta majoriteter för sina förslag. De kan inte bara skicka fram förslag och förvänta sig att oppositionen ska strunta i sin roll, dvs lägga fram sin politik och rösta på förslagen. Det kommer naturligtvis inte att hända.

Det är synd att Regeringen Reinfeldt bortser från den parlamentariska demokratins fundament.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: