Har Elisabeth Svantesson trakasserat vårdpersonal och abortsökande kvinnor?

Att Reinfeldts nye minister varit/är medlem i en kristen extremistsekt är hennes sak. Hennes tro är även det hennes ensak. Att vara abortmotståndare är en åsikt folk har rätt att ha i en demokrati. Det intressanta frågan är var Elisabeth Svantesson har gjort. Hennes handlingar måste skärskådas.

Jag har själv sett Ja till livet åka runt i Visby med vidriga bilder på någon slags fordon. Har Elisabeth Svantesson utfört den typen av handlingar? Organisationer av Ja till livets typ har gjort sig kända för att stå utanför sjukhus och visa liknande bilder. Vissa mer extrema element förföljer och trakasserar vårdpersonal som utför aborter. Jag vet inte vad Ja till Livet pysslade med på den tiden när Svantesson var anställd där.

Elisabeth Svantesson har också en bakgrund som lärare i den kristna frikyrkan Livets ord och har varit informationssekreterare i anti-abortorganisationen Ja till livet. I mitten på 1990-talet deltog hon även i en anti-abortdemonstration i Stockholm. DA

Jag vill veta om Elisabeth Svantesson har:

 • Trakasserat vårdpersonal och abortsökande kvinnor utanför sjukhus
 • Skickat (hot)brev med vidriga bilder till sjukvårdspersonal

Jag vill vet om Ja till Livet ägnade sig åt den typen av aktiviteter när ES var anställd där. Jag vill veta om Ja till livet odlade kontakter med mer extrema våldsbenägna antiabortorganisationer.

Det handlar inte om Svantessons tro, det handlar om hennes handlingar.

Bloggat: Johan Westerholm, Peter Högberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

10 svar to “Har Elisabeth Svantesson trakasserat vårdpersonal och abortsökande kvinnor?”

 1. norah4you Says:

  Allra först, jag är för fri abort men tveksam till om veckorna alldeles före ett foster kan räddas till livet är lämpliga. Jag är troende, men tror inte på Livets Ord. Man får inte vad man ber om utan vad man behöver och är det så att man behöver bevis oavsett vilka för att tro, då är det klent med tron enligt mitt sätt att se det. Det går alltså inte att hävda att avsaknad av sjukdom alterantivt erhållen ekonomisk välståndsposition är bevis på stark tro. Tvärt om.

  Detta sagt, så vill jag ändå kritisera ditt inlägg på en punkt. Demonstrationsfrihet gäller för alla som sökt och fått tillstånd att demonstrera. Även de som demonstrerar mot abort. Så att kalla det trakasserande om det enda som skett, oavsett om Svantesson varit med eller inte, är att demonstrera och dela ut flygblad, det går inte. Rätten att demonstrera är lika stor för mina/dina värsta meningsmotståndare som för oss andra, förutsatt att de följer svenska Grundlagar och andra lagar.

  Men du har rätt – det handlar inte om tro utan om handling. I det fall någon blir minister handlar det främst om personen som blir minister har utfört brottsliga handlingar alternativt tagit ställning aktivt i fråga som rör den ministerpost som vederbörande fått. Arbetsmarknadsminister har lika lite som annan svensk minister tillåtelse att utöva ministerstyre. Utbildningsbiten vad gäller t.ex. vårdpersonal som jobbar med abortsökande omfattas inte av den ministerposten. Så än så länge finns inget framfört mot Elisabeth Svantesson som står i strid med arbetsmarknadsministerpositionen. Hade hon blivit utbildningsminister, då hade vi kunnat ta ett allvarligt samtal om var gränsen går. Men det är inte saken nu.

  Man kan vara totalt olämplig som statsråd utan att bryta en enda lag. Om svaret på någon av de två frågor jag ställer är Ja är hon inte lämplig att väljas till hundfångare än mindre vara statsråd. De flesta ministrar som avsätts har inte brutit några lagar – de är bara politiskt olämpliga. /Peter

 2. Bert Says:

  Jag får inte ihop Elisabeths åsikt.
  Hon skriver i sin blogg:
  ”Och att en lärare eller undersköterska får behålla mer av sin lön urholkar inte välfärden.”

  Om en lärare eller undersköterska får behålla mer d.v.s lägga mindre skatt så blir det ju någon annan som i sin beroendeställning riskerar få mindre.
  Så funkar ju arbetsgivaravgiften sedan Alliansen tog över.
  Verkar som inte Elisabeth har koll på det.

  En obegriplig åsikt anser jag av Elisabeth

  Ställ dina frågor på hennes blogg. Du kanske får svar. /Peter

 3. Anders Dalstam Says:

  Du vill veta fakta innan du beskyller folk? Känner inte igen dig riktigt men det är väl bra att folk kan utvecklas lite……..

  Om du läser texten noggrant finner du att jag bara ställer relevanta frågor. VG citera det ställe i min text där det finns en uttalad ”beskyllan”. /Peter

 4. norah4you Says:

  Nu är du ute och cyklar å det vildaste. Om person A jobbar och har lön x per månad, så är det inte andra som drabbas av att person A får behålla mer av den lön han/hon officiellt har!

  Sverige är inte socialistiskt eller kommunistiskt samhälle där Staten äger rätten att ta så mycket att ett stort flertal människor måste få (ibland även söka) bidrag eller subventioner för att kunna klara normalt liv och normalt boende!

  Och vad har detta med E Svantesson att göra? /Saxen

 5. Sonja Nilsson Says:

  Ordet ”abort” verkar vara ett rött skynke för många.
  Ihop med det ordet hör man alltid ”kvinnors rätt…” Och så vidare.

  Kanske det just i denna upphetsade situation är läge att föra in lite sans och eftertänksamhet.

  Hur många aborter tål våra kroppar? Är det inte också ”kvinnors rätt” -att slippa göra abort,att hellre nås av bra preventinupplysning? I tid.

  I alla fall jag hör ibland både kvinnor och män försöka sig på, att uttala det jag nyss har skrivit.Men jag har aldrig någonsin hört en sådan person offentligt få avsluta en sådan mening,få utveckla hur man tänker.

  För genast börjar ”doa-kören” ropa ”kvinnors rätt…”.Och så vidare.

  Det finns en annan aspekt som jag dessutom ALDRIG hör,som också kan vara anledning till att folk tvingas välja abort. Anledningen heter FATTIGDOM.Det ordet hör jag aldrig kopplas ihop med abort.Vi är tillbaka i en situation som ekonomiskt påminner om tiden före 1970tal- särskilt tänker jag på barn till ensamföräldrar,frånskilda föräldrar,unga föräldrar.Jag är säker på att fattigdom och abort återigen börjat höra ihop. Varför inte prova på att slåss för fattiga föräldrars rätt att få behålla sina barn.

  Jag är socialdemokrat.Ett tag till i alla fall.Jag ska tänka över den saken -under helgen. För jag börjar bli väldigt trött på att det där demokratiska ibland verkar helt utslaget.Ungefär som när proppen gått.Demorkatin finns bara inte.Alltså- det finns inte utrymme för mer än en åsikt som underförstått naturligtvis uppfattas som socialdemokratisk.Och då har man kommit till ett läge där man kan stryka ordet demokratisk.

  Doa-körer som bara kan en enda hjärntvättande låt- de passar inte i en demokrati !

  Jag känner inte Svantesson.Men i alla fall jag är beredd att låta henne tala till punkt.

  Blir man statsråd för man finna sig att bli granskad, kritiserad och bedömd utifrån sina politiska handlingar. Det är vad som just nu händer ES. /Peter

 6. norah4you Says:

  Svar till Peter som kommenterade längst ner: Att bli granskad är en sak. Att personer som säger sig stå för Yttrandefrihet, Tryckfrihet, Åsiktsfrihet, Föreningsfrihet och Religionsfrihet ger sig på en person för att personen använt sig av samma rättigheter som de som är politiskt korrekta refererar till – det är inte att granska, föreligger ingen som helst rättighet för någon politiskt korrekt eller inte att kritisera inte heller att ge sig på politiska handlingar i det förflutna som ingår i det som vår Grundlag ger oss alla rätt att göra är något som någon äger rätt att kritisera.

  Frågan som borde ställas är i stället är den position Svantesson fått en position som kolliderar med Grundlagens rättigheter alternativt är det risk för jäv. Hade Svantesson blivit Socialminister och/eller Utbildningsminister/Kulturminister, då hade det varit något som kunde orsakat jävsförhållande etiskt och moraliskt. Nuvarande position gör det inte!

  Uppenbarligen har jag en annan åsikt. Jag vill veta exakt vad den politiska aktivisten ES gjorde i extremistorganisationen Ja till Livet.

  Jag ställer de frågor jag vill utan att fråga någon om lov, eftersom det är min rättighet. Yttrandefrihet garanterar just yttrandefrihet – inte ett skydd mot att folk med andra åsikter säger emot. Jag tänker fortsätta att ställa frågor. Om ES inte gillar det kan hon avgå. /Peter

 7. Lars Flemström Says:

  Jag lyssnade på Olof Palme vid ett offentligt möte på Hässelby Gård under 1970-talet. Den fria aborten stod omedelbart för dörren, eller var redan införd. Minns inte årtalet exakt. Olof gick till mycket hårt angrepp mot den borgerliga majoriteten i grannkommunen Mälaröarna, för att man hade avslagit en ansökan om socialbidrag med motivering att det var en självförvållad graviditet. Jag har uppfattat detta så att Olof reagerade mot att man redan försökte göra aborträtten till en abortplikt. Samt att han ansåg det vara varje gravid kvinnas rättighet att fullfölja graviditeten, ja t.o.m. rätt att bli gravid, om hon så önskade – oavsett ekonomisk situation. Det var allas vår skyldighet att bidra till försörjningen av barnfamiljer, som inte klarade detta själva. Så uppfattade jag Olof, och så uppfattar jag fortfarande ”den goda” socialdemokratin. Vart har den tagit vägen i en abortdebatt, där rätten att föda har drunknat i kraven att inte ”ligga samhället till last”. Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, blir ju då illusorisk, om hon är en fattig och arbetslös kvinna. Varför har klassperspektivet försvunnit? Klassperspektivet målas över med hets mot religiösa. Svantesson ansätts även från (manliga) S-debattörer med frågor som är klassneutrala.

  Kvinnans rätt att välja. Punkt! /Peter

 8. Anders Dalstam Says:

  Insinuera är ju kanske ett bättre ord, Peter. Inte så mycket bättre, tycker jag.

  Enkla berättigade frågor med tanke på vilken organisation hon var aktiv i. /Peter

 9. norah4you Says:

  Svar till Peter: Och vad i svensk Grundlag förbjuder svensk minister att varit aktiv i dessa organisationer som är tillåtna enligt svensk Grundlag?

  Sedan till detta att kvinnan ska ha rätt att välja. Frågan är nu precis som före Vilgot Sjömans Nyfiken filmer och före p-pillret kom: Är det kvinnan som alltid väljer eller blir hon, vilket många unga idag i Sverige berättar tvingad till sitt val indirekt och/eller känslomässigt? Frågan är lika relevant i de fall ung kvinna idag av sina närmaste utifrån religiösa skäl tvingas att föda ett barn efter en svår våldtäkt, sådana fall berättar en del av de unga om, eller om hon får höra att hon inte längre är välkommen hem om hon föder barnet. Observera att jag är för så fri abort som är rimligt och möjligt under de tidiga veckorna, själv har jag inget att invända mot att abort är helt fri de första 12 veckorna. Sedan är saken svårare och svårare att ge ett generellt svar på ju närmare man kommer 18 graviditetsveckan. Du och jag kan bara höra hur de som fött respektive adopterat oönskat foster resonerar. Båda sidorna har lagen bakom sig och du bör inte ifrågasätta att andra har annan uppfattning och demonstrerar för den. Precis som du har rätt att uttrycka och demonstrera mot. Gränsen i en demokrati måste alltid vara att du ger din värste meningsmotståndare lika rättigheter som de du själv åberopar.

  Jag vet inget statsråd som avsatts med hänvisning till grundlagen. Statsråd avsätts/avgår/uppmanas avgå på politiska grunder. /Peter

 10. Sonja Nilsson Says:

  Svar till Peter-

  du girade runt mitt inlägg om kvinnors (eller föräldrars) rätt att behålla sitt barn. Jag ser att Flemström berättar en historia från Palmes tid om just temat rätten att få behålla sitt barn.Där just fattigdom var grundproblemet.

  Men du snoppar av honom med ”Kvinnans rätt…” Osv. Doa-kören går igång igen -som bara statiskt upprepar en enda låt.

  Senare nutida historier har man kunnat följt i media.T.ex. i Public service för (kanske) ett par år sen. Speciellt om ungas
  situation.Där det första dessa unga mötte i mödravården var frågan ”NÄR har du tänkt göra abort ?”… Tänk att komma in på mödravården och bemötas på det viset! Det skrämmande är att det var inget olyckfall i arbetet som beskrevs i programmet,eller något engångsfall.Det som beskrevs var RUTIN. Aborträtten blev underförstått nästan en abortplikt.Som Flemström ovan har nämnt. Är man ung och sätter sig emot, utför man en i samhället negativ handling. Hur många unga orkar stå emot denna påtryckning som kanske ? har politiska underströmningar ?
  Och vem talar någonsin högt om ev sår inombords efter abort? Aldrig hör man det offentligt – fast vi vet att det i många fall är så.Har ni någon plan för att hjälpa människor i just den situationen? I så fall låt höra vilken plan- i detta land där det kan ta två år att få tid hos en terapeut.?

  Det är denna nödvändiga breddade och fördjupade debatt, som inte får föras i socialdemokraterna.Den borde gått igång för länge länge sen.
  Eftersom den inte får gå igång -kan jag inte se demokratin längre, eller att ni/vi för t.ex. fattiga
  kvinnors/föräldrars rätt/möjlighet att få behålla sina barn.

  Jag börjar på allvar fundera över vem/vilka företräder S egentligen?Vems talan för ni? Inte fattiga föräldrars i alla fall.

  Om inte S kan vara ett forum för en bred,ärlig och sann fördjupning -då uppstår andra forum.Med egna doa-körer. T.ex. Ja till Livet. Och nu jagar ni en av deras f.d. medlemmar (om jag förstått saken rätt) -med blåslampa.

  Hon verkar redan på förhand stämplad som olämplig politiker, för sin forna koppling till nämnda organisation.

  Men kom igen- titta (också!) er själva i spegeln.Utöva lite självrannsakan. Jag trodde att du Peter var bredare och djupare än så här. Eller- jag trodde lite mer om S. Ett S som numera verkar ha tappat sin förankring i folkdjupet.

  Ett råd- lägg som i forna tider örat till marken.Lyssna på människorna ! För det är inte bara jag som sitter här och skriver, som grubblar över dessa svåra frågor.Jag vet många som gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: