Årets snömos: Borg ”svarar på frågan ”Varför sänker ni skatten mest för höginkomsttagare?”

Vevande BorgDagens Arena har på ett förtjänstfullt sätt transkriberat Anders Borgs svar på frågan ”Varför väljer ni att sänka skatten mer i kronor och ören för höginkomsttagare än för låginkomsttagare??”

Anders Borg svarade:

– De största effekterna på arbetsmarknaden kommer av att man sänker marginaleffekterna. De största minskningarna av marginaleffekterna ligger på de lägre inkomsterna. Det gör att de största effekterna på sysselsättningen, och därmed på långsiktig inkomstutveckling, kommer brett i ekonomin och att man får en bra, relativt bra, fördelningspolitik.

– Ska man diskutera vidare om begreppet fördelning så är det naturligtvis så att det faktum att fler kommer in på arbetsmarknaden har mycket vida implikationer i termer av trygghet, upplevd självkänsla, att man kan försörja sig själv och att man är del i ett sammanhang. Så tittar vi på välfärd i en vidare mening är jobbskatteavdraget en väldigt effektiv reform för att säkra att människor är i arbete och därmed får vi en bättre fördelning av välfärden långsiktigt. DA

Kan nån översätta detta till vanlig konversationssvenska? Plötsligt förstår jag Schlingmanns roll inom Moderaterna.

Eftersom Borg inte svarade på frågan utan levererade ett lass snömos ställde Tomas Ramberg från ekot en följdfråga. Svaret fick Ramberg att ställa ännu en följdfråga. Jag rekommenderar den som vill bli förvirrad att läsa rubbet på Dagens Arena.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Årets snömos: Borg ”svarar på frågan ”Varför sänker ni skatten mest för höginkomsttagare?””

 1. Per Kjellén Says:

  Jag tar mig friheten att svara, men först en fråga till Röda Berget. Vad betyder ‘transskribera’? Jag har bara träffat på det en gång och det i sista versen i Frans G Bengtssons *Balladen om franske kungens spelmän’.

  Mitt enklaste svar är att om man har ett procentuttag på inkomster så är skatten högst på höga inkomster. Om skatteskalan är progressiv så är skatten högst på höga inkomster. Om skatten sänks eller höjs så blir genomslaget högst på höga inkomster.

  Om man vill minska marginaleffekter så blir genomslaget högst på höga inkomster och minst på låga inkomster.

  Det som är skrämmande tycker jag är att detta enkla samband inte förstås av socialdemokrater.

  Likaså tycks socialdemokrater inte förstår, att den totala skatteintäkten i landet ligger under ‘brytpunkten’. Alltså är det främst låginkomsttagare som betalar skatt i Sverige, inte höginkomsttagare.

  Är du Anders Borg som skriver under ett annat nick? Är du Borgs Pressnisse? Om inte – Jag vill höra finansministern ge ett svar som är lite mer begripligt. /Peter

 2. Höj inte skattegränsen | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Lena Sommestad, Martin Moberg, Badlands Hyena, Ola Möller, Peter Johansson, Roger Jönsson, Martin Moberg, Ola Pettersson, Anders Larsson, Leine […]

 3. Åke Karlsson Says:

  Aliansen tar mer och mer från de fattiga och ger till de rika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: