Boliden beter som en kolonialmakt

radiowarn-763146Det svenska företaget Boliden beter sig som en äkta kolonialmakt. DN har på ett förtjänstfull sätt sammanfattat soppan. Jag rekommenderar att ni läser samtliga artiklar.

Det började på 80-talet när Boliden skeppade iväg 20 000 giftig slam till Chile. Meningen var att slammet skulle tas om hand och restmineraler skulle återvinnas. Det chilenska bolaget tog den nätta summan 10 MKR från Boliden och dumpade giftet på första bästa ställe.

Boliden har hävdat att de hade myndigheternas godkännande för exporten av gruvslammet, men enligt stämningsansökan fanns aldrig något sådant tillstånd. Tvärtom ska den så kallade samrådsgruppen där länsstyrelsen och Naturvårdsverket ingick ha beslutat att det giftiga avfallet skulle inneslutas inne på Bolidens område. DN

Rolf Svedberg, dåvarande miljöchef vid Rönnskärsverken hävdar att i en debattartikel i DN(2009) att Naturvårdsverket godkände exporten av avfallet. Är så fallet har även svenska staten ett ansvar. Svedberg anser att exporten var ett misstag och kräver att staten och Boliden tar sitt ansvar. Om Naturvårdsverket gav tillstånd eller ej, får den kommande juridiska processen visa.

Följderna av giftdumpningen är cancer, skelettvärk, kronisk hosta etc. Gruppen som stämmer Boliden är en grupp barn. DN publicerar ett brev från Chile.

Idag går livet till alltför stor del ut på att vårda våra sjuka. När andra människor utbildar sig och planerar sin framtid hindras vi av våra kroppar. Rädslan för att dö eller för att vakna upp en morgon och känna hur skelettet börjar lösas upp är mycket påtaglig här.
Vad har vi gjort för att förtjäna ett sådant liv? Lever någon så i Sverige?
Vi har förstått att företaget Boliden betytt mycket för ert samhälle och att det varit en del i er industriella utveckling. Att Boliden bidragit till göra Sverige rikt. Här i Arica har betydelsen varit en annan. Vi tycker att företaget betett sig cyniskt och vårdslöst och vi tycker att Boliden borde få betala för det. DN

Boliden har den kunskap som krävs för att sanera marken, men de vill ha betalt för sina tjänster.

DN har tagit del av det fax som Bolidens dåvarande miljöchef Man­fred Lindvall skickade till borgmästaren i Arica. Där krävde han business class-biljetter åt Bolidens personal och hotell och omkostnader betalda. Dessutom skulle staden betala lönekostnaderna, från 250 dollar om dagen för sjuksköterskor till 700 dollar per dag för miljöchef och läkare

Bolidens svar har alla egenskaper som karakteriserar en äkta gammal kolonialmakt. ”Det är inte vårt ansvar”.  I mina ögon har Boliden, med eller utan tillstånd, exporterat giftigt gruvslam till ett företag de visste inte kunde ta hand om det. De visste att ingen i Pinochets Chile skulle våga protestera mot giftdumpningen.

Istället för att betala vad det kostar att ta hand om sin egen skit har Boliden dumpat den på fattiga människors bakgård i förvissning att de kunde komma undan med det. Sen har de mage att kräva betalt för att städa efter sig.

Jag hoppas tingsrätten i Skellefteå sätter ner foten.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Boliden beter som en kolonialmakt”

  1. Britt Ingegärd Jakobsson Says:

    Min kommentar är att det är skamligt att vara svensk.

    Möjligen en skam att vara ägare av Boliden. /Peter

  2. Borde Boliden betala? | PlusEtt Bloggen Says:

    […] som skulle utvinna metaller ur slammet som dumpades, däribland bly, kvicksilver och arsenik. Promel utvann inga metaller och gick i konkurs och alla gifter blev liggande där de lämnades med resultat att barn lekte i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: