Kyrkovalet gick ungefär som väntat

Då var den politiska värnplikten över för denna gången. En kyrkovalrörelse genomförd, röstning gjord och valresultat föreligger. Några reflektioner. Visserligen är det sex distrikt kvar att räkna men resultatet lär ligga fast.

Valdeltagandet har ökat från 11,9 till 12,7, men är trots allt väldigt lågt. Årets val har varit rätt omskrivet. Om trenden håller i sig kanske vi är uppe i 15% om 20 år.

Sambandet röster/mandat gör mig något förvirrad. S ökar med c:a 12200 röster(71-73%) och får för det 2 nya mandat. SD ökar med c:a 22000 röster(7-15%) och får 8 nya mandat. Om jag sen studerar det lokala valet i Malmö Pastorat. S ökar från 28,12 till 38,18% men står stilla på 18 mandat. Vi går från 3183 röster 2009 till 5283 röster 2013 och vinner inga mandat. POSK i Malmö ökar från 24,58 till 26,39, men tappar ett mandat. SPI fick 9,17% 2009 och 3,38% 2013. De ökar från 1 till 2 mandat.

Resultaten på riksnivå visar framgång för S och SD. Borgerliga grupper tappar förutom POSK som även de består av gamla borgerliga kyrkopolitiker. Jag är inte speciellt förvånad över SDs framgång eftersom partiet gått fram i övriga mätningar. Det skulle ha varit märkligt om det fått genomslag. Värt att notera är att de 6% SD fick i kyrkovalet inte når upp till de siffror som vissa mätningar visar.

Media fokuserar på de löpsedelsvänliga orden SD och fördubblats. För ett litet parti är det inte så svårt att fördubblas. Bara att gå från en röst till 2. Dessutom når V dubblering av sina röster inte fram till löpen. Undrar varför?

Lärdomen av kyrkovalet är att mobilisering lönar sig, men det är viktigt att mobilisera för/mot rätt sak. I kyrkovalet mobiliserade vissa mot SD, en faktor som torde gynnat dem. I valen nästa skall vi mobilisera för ett regeringsskifte i en kampanj där moderaterna är huvudmotståndare.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Kyrkovalet gick ungefär som väntat”

 1. Lars Flemström Says:

  Jag delar inte din uppfattning att mobiliseringen mot SD i kyrkovalet har gynnat SD. Det har ökat valdeltagandet, vilket INTE har gynnat SD. Det är nog en riktig erfarenhet av vanlig politisk opinionsbildning att mobiliseringar mot SD har gynnat SD. Varför gäller inte den erfarenheten i kyrkovalet? Svaret är väldigt enkelt. Kyrkovalet handlar om religion, om kyrkans religiösa inriktning. Och Jesus vinner när valet står mellan Jesus och Jimmie.

  SD vill använda kristendomen och Svenska kyrkan för syften som strider mot kristendomens teologiska kärna. Det handlar om mer än att försöka använda kyrkan som megafon för politiska syften, utan också om vilka politiska syften. Många politiska åsikter ryms inom kristendomen, men det finns de som inte gör det. Att skrämmas med ett ”muslimhot” är ingen kristen handling, för att ta ett exempel.

  Att bevara Sverige som ett kristet land, handlar om att omvända ateister och andra icke-kristna till kristendomen och inte om att utså splittring och fruktan mellan människor, ty alla är vi Guds älskade barn. Men att bevara Sverige som ett kristet land handlar också om att bevara den kristna tron, så att den inte förvandlas till någonting annat än kristendom. SD:s kyrkouppfattning är snarare nyhednisk.

  Det gick inte så bra för SD i kyrkovalet. Ett lågt valdeltagande gynnar små partier, som mobiliserarar starkt. Och SD hade mobiliserat starkt. Det borde ha givit ett bättre resultat än väljarstödet i mätningarna inför de allmänna valen. Men det blev tvärtom. SD nådde i kyrkovalet 2009 ett resultat motsvarande 73 % och 2013 63 % av väljarstödet i mätningarna inför de allmänna valen nästa år.

  Det ökade valdeltagandet berodde utan tvekan på att väljare, som annars inte skulle ha röstat, var rädda för att SD skulle få många mandat och bli en maktfaktor inom Svenska kyrkan. Inte var det rädslan för att moderater, centerpartister och POSK skulle få lika mycket att säga till om som förut, som fick så många väljare att gå och rösta på Socialdemokraterna i Malmö.

  För övrigt fick ju även POSK fler röster. De opolitiska har ökat i hela landet, och det beror helt klart på ett växande motstånd bland kristna med borgerliga partisympatier politiskt mot partipolitiseringen av kyrkan. Det är ju faktiskt denna partipolitisering som över huvud taget har givit SD chansen att ställa upp i kyrkoval.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: