Regeringsalternativet S + Mp blir allt troligare

löfvenTvå simultana saker får mig att tro att vi framåt våren kommer att få ett besked om att S och Mp ämnar försöka bilda en regering.

I dagens Expressen hänvisas till ett uttalande Magdalena Andersson gjort i DI(ej på nätet).

I en debatt mellan riksdagspolitikernas alla ekonomipolitiska talespersoner som arrangerades av DI meddelar Magdalena Andersson att Socialdemokraterna vill avveckla kärnkraften. I stället ska man satsa på förnyelsebara energikällor.

När avvecklingen ska ske ger Magdalena Andersson inget klart besked om.

– Vi måste säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet, så all avveckling måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor, säger Andersson Expressen

Uttalandet är i sak inget nytt, det är en bekräftelse av de kongressbeslut vi har i frågan. Det intressanta är att Andersson väljer att markera i frågan ett år före valet. Den som trodde att en ny partiledare för S skulle påverka partiets ståndpunkt i energipolitiken trodde fel.

Aftonbladet och SvT rapporterar om ett gemensamt budgetutspel författat av de båda partierna. Magdalena Andersson och kollegan Per Bolund presenterar i Tierp, av alla platser, ett förslag om användning av kreosot.

Morgondagens förslag handlar om att man vill ta bort undantaget från beskattning på det cancerogena bekämpningsmedlet kreosot, som bland annat används till telefonstolpar runt om i landet. SvT

Ovanstående är inte resultat av slumpen, det är nogsamt planerat. Vad vi ser är det första av en räcka utspel från S och Mp som i förlängningen kommer att resultera i en regering bestående av S & Mp.

Men V då, kommer borgare och vänsterpartist att fråga. Var passar de in? Svaret är enkelt. V kommer att vara regeringsunderlag och med det få visst inflytande. V kommer att skrika högt men i slutändan foga sig eftersom de inte har några reella alternativ.

Att V skulle fälla en rödgrön minoritetsregering till förmån för en blå minoritetsregering är inte sannolikt. Ett nyval i det läget skulle med all säkerhet resultera i en blå regering. Vänsterpartiet kommer att tvingas välja mellan att agera maktlös opposition mot Reinfeldt eller regeringsunderlag med rätt att förhandla med Löfven.

Ingen önskedröm för en taburettsuktande Sjöstedt, men de politiska realiteterna är sällan en önskedröm.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

10 svar to “Regeringsalternativet S + Mp blir allt troligare”

 1. Lars Flemström Says:

  Jag känner väldigt stark avsky inför tanken att rösta på ett regeringsalternativ vari Mp ska ingå, speciellt om det är uppgjort i förväg. Det stora partiet viker sig. Med Mp i regeringsställning får vi dyrare energi och än värre arbetslöshet. Allting blir dyrare. Så tänker många väljare.

 2. Bert Says:

  Hörde den alltid så saklige Jonas Sjötedt i morse i nyhetsmorgon.
  Han tyckte enda alternativet är en Röd-grön regering. När vänstern går bra är sossarna i makt, när vänsterpartiet gått dåligt är högern i makt.

  Man kanske skulle lägga en röst på Vänstern. Jonas är bra och Vänstern har helt rätt i många frågor.

  Vi får se.

 3. Lars Flemström Says:

  Att avveckla kärnkraften är en liknande fråga som att avveckla monarkin (det sker aldrig), med den skillnaden att det finns fungerande alternativ till monarkin.

  Uppgörelsen med Mp om kreosot är ett nytt slag mot den svenska landsbygden. Vilka alternativ finns? Arsenik! Kreosotens huvudsakliga användningsområden idag är impregnering av järnvägsslipers av trä (som idag bara används på det perifera järnvägsnätet), samt stolpar för el- och teleledningar i det perifera nätet.

  Mp pratar så vackert om solidaritet, men uppgörelser mellan S och Mp slår alltid mot ekonomiskt svaga personer och landsdelar. Därför kan S inte vinna val genom att frottera sig med Mp

  Cancer pga kreosot – lika kul som det låter…/Peter

 4. Lars Flemström Says:

  ”Cancer pga kreosot – lika kul som det låter…/Peter”

  I så fall får du väl förbjuda kreosot. Man äter inte kreosot. Jag har arbetat med järnvägsslipers som varit impregnerade med kreosot, och har inte cancer. Känner inte till att någon annan har fått det heller. Enstaka stänk på huden är inte farligt. Men man ska använda handskar. Kreosot har låg toxitet, utan är mest ”smutsigt”, och kan i stora mängder förorsaka markskador, t.ex. på gamla impregneringsplatser. Detta förekommer inte längre.

  Att slå till mot godsbanorna i skogslänen på det här viset är att framtvinga övergång till transporter som ger större påverkan på miljön. Men med Mp i regeringen väntar rejäla kostnadshöjningar på lastbilstransporter. Över halva Sverige dör. Magdalena Andersson har säkert inte kommit på det här själv, utan har blivit förd bakom ljuset, och trodde att hon hade kommit på någon liten skitfråga av ringa betydelse.

  Men hon är väl tänkt att bli finansminister, och inte näringsminister?
  Då ska hon hålla sig till finanspolitiken, och inte ställa upp på skattehöjningar, som slår undan benen för liv och arbete i både skogs- och jordbruksregionerna. Som finansminister borde hon räkna upp anslagen till järnvägarna så att vi får råd med betongslipers även på glestrafikerade järnvägar.

  Och frågan är ju hur mycket betongen egentligen förstör miljön. Det behövs stora mängder kalk och sand, som – till skillnad mot trä – är ändliga resurser, vars utvinning förstör natur alldeles fruktansvärt. Telefonstopar av betong till enstaka bondgårdar på landet? Det är som jag säger: När S och Mp ska göra något tillsammans, så är det alltid ekonomiskt svaga människor och regioner, som drabbas.

 5. Thomas Åkerblad Says:

  Med kärnkraftsavvecklingen har ju Mp kopplat greppet och tagit kommandot över S. Är det då inte logiskt att föreslå Fridolin som gemensam statsministerkandidat?
  Det här innebär ju förmodligen ett bakslag för S på elintensiva orter som Oxelösund m fl.

  ”Kopplat greppet”? Vad i orden ”kongressbeslut” och ”folkomröstning” är det som är oklart? /Peter

 6. Lars Söderberg Says:

  Lars Flemström,, angående kreosotslipers. Hört talas om betong?
  Bara används i det perifera järnvägsnätet??? SÅ det är inte så noga med landsbygdsbor då?

 7. Eva hansell Says:

  Går vi till val med MP är vi körda.

 8. Lars Flemström Says:

  Om det här ska vara början på regeringssamarbete mellan S och Mp så har det börjat riktigt dåligt. S’ ekonomisk-politiska talesperson gör företagsbesök tillsammans med sin Mp-kollega, och kommer oberoende av varandra på den briljanta idén att höja priset på konkurrentföretagens produkter. Det är busenkelt att köpa en miljöpartist, så att de springer alla möjliga ”alternativkapitalisters” ärenden, och sedan duperar Mp S. Lobbyism by proxy bör det kallas.

  Det är en illusion att det skulle finnas någon mänsklig verksamhet, som inte påverkar miljön i någon mån. Man måste välja det minst miljöskadliga alternativet. Och det är järnvägstransporter framför lastbilstransporter, men nu slår Per Bolund (mp) och Magdalena Andersson (s) undan benen för järnvägstransporter av tunga skogstransporter på glestrafikerade järnvägar i glesbefolkade skogsbygder – där skogen finns – med sin nya skatt, som ska öka försäljningen av telefonstolpar av plast.

  Men är plaststolpar verkligen mer miljövänliga än kreosotimpregnerade trästolpar. Och inbillar sig verkligen Magdalena Andersson att järnvägsslipers av plast klarar godståg med 25 tons axeltryck?

  Betongslipers finns, men är mycket dyrare och är INTE ett mer miljövänligt alternativ än kreosotimpregnerade träsliprar, när vi talar om järnvägar som trafikeras av kanske ett godståg (som dock motsvarar 40 långtradare) om dagen måndag – fredag. Järnvägar som Trafikverkets moderatstyrda ledning vill lägga ner och riva upp i stället för att rusta upp. I det läget ställer Bolund / Andersson upp med nya argument för att en upprustning skulle kosta för mycket. Mp pratar låtsas-kunnigt om miljö, men i den praktiska politiken är det miljön som offras för Mp:s röstfiske.

  Kalkylen för miljöpåverkan ska grundas på en produkts (betong, trä plast) miljöpåverkan under hela livscykeln från skog /gruva /kalkbrott till återvinning eller slutdeposition. Dessutom det sammanhang, som produkten används i, d.v.s. godståg vs lastbil. Och väljer man det senare alternativet kommer dödsfallen i cancer att öka.

  Det har förekommit en hel del skrämselpropaganda mot kreosoten, som har utgått från en förr mycket vårdslös hantering på impregneringsplatserna, där man har låtit överbliven kreosot rinna rakt ner i marken. Ett skrämselargument är att kreosot har lång nedbrytningstid – vilket är just det som gör kreosoten till det bästa träskyddsmedel som finns. Träet skyddas mot rötangrepp, inte för evigt, men tillräckligt länge för att de naturliga processer i träet ska hinna ske, som ger ett naturligt skydd mot röta.

  Det finns däremot inte alls någon naturlig nedbrytning av plast, utan bara finfördelning, vilket håller på att göra Östersjön till ett grumligt plastfiberhav, där fiskarnas gälar täpps igen av plastfibrer.

  Halten cancerogena ämnen i kreosot beror på vilken råvara som har använts vid tillverkningen. Stenkolstjära ska undvikas, utan man ska använda naturlig skogsråvara.

  Magdalena Andersson bör snarast lägga av med att bli så imponerade av munviga försäljares och miljöpartisters svada, så att hon på stående fot lovar nya skatter på konkurrenternas produkter.

 9. Lars Söderberg Says:

  Den nedlagda kreosotanläggning som mamma förbjöd oss ungar att leka vid använde träråvara på 50:talet. Vi lekte där ibland ändå. Så har ungar fortsatt att göra även fram på 2000:talet. Kommunen bytte ytmtrl för c:a 20 år sedan och sådde tall. Den stannade i växten när den uppnått 6 m. Konstigt va för en anläggning som enligt Lars F använde ofarliga ämnen i sin process? Man häpnar.

 10. Lars Flemström Says:

  Peter borde inte publicera kommentarer med lögnaktiga påhopp andra debattörer. Det är andra gången Lars S kommer med personagrepp mot mig. Jag har aldrig försvarat gamla tiders vårdslösa hantering av kreosot på impregneringsplatser, då man lät överblivet kreosot rinna rakt ner i marken.

  Att tallen stannade i växten är inte konstigt alls, eftersom impregneringsmedel används för att förhindra växtlighet (röta) i avverkat trä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: