Vågar Fredrik Reinfeldt få Obama att känna sig obekväm?

USA har alltid varit kluvet i arbetet för att främja mänskliga rättigheter. I kampen mot den kommunismen stödde/accepterade USA grova brott mot de mänskliga rättigheterna, speciellt i Latinamerika. Principen ”Fienders fiende är min vän gjordes till en konstart. Georg Bush sa en gång om Saddam Hussein ”He’s a bastard, but he’s our bastard”. Detta sades innan Irak invaderade sina södra grannar. Irak var Irans fiende och Iran var USAs fiende.

När Obama vann valet och besteg Ovala kontoret fanns en förväntan att USA skulle kunna bli en förkämpe för globala mänskliga rättigheter. Jag vill vara så optimistisk att jag tror att Obama själv ville att USA skulle ta den rollen. Ett av de stora hindren för det stavas Guantanamo Bay. Ett land som vill ta upp kampen för mänskliga rättigheter kan inte hålla sig med ett tortyrfängelse där folk spärras in utan formella anklagelser, rättegång eller ”due process” som det heter i USA.

Det globala samfundet behöver ett USA som med trovärdighet kan sätta press på såväl gamla allierade som motståndare att respektera de mänskliga rättigheterna, men det är omöjligt så länge som skamfläcken Gitmo finns kvar. Så länge som USA spärrar in folk utan rättegång i Gitmo kan de inte med någon som helst trovärdighet  kritisera Kina eller Iran för att göra samma sak.

Obama äger inte stängningen av Gitmo, det beslutet ligger efter vad kan förstå på US Kongress. Vad Sverige och andra stater kan göra är att skicka en klar signal till den amerikanska kongressen att USAs övriga globala agendor alltid kommer att få dela rum med diskussioner om Gitmo. Världen måste göra Gitmo mer obekvämt för USA.

Vågar Fredrik Reinfeldt få Obama att känna sig obekväm?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Vågar Fredrik Reinfeldt få Obama att känna sig obekväm?”

 1. Jenny Persson Says:

  Reinfeldt har ju gjort sig känd för att springa och gömma sig när det osar hett, och i stället skicka fram någon annan att ta stöten. Det skulle förvåna mig mycket om han vågade något överhuvudtaget, det vore mot hans natur.

 2. Hos Expressen om Obama | RASMUS LENEFORS Says:

  […] att läsa: Annarkia l Högbergs tankar l Martin Moberg l Röda Berget l DN l DN l DN l SvD l […]

 3. Janne Says:

  det var inte dumskallen Bush som så insiktsfullt förklarade ”He’s a bastard, but he’s our bastard” Det var någon inom CIA – en källa som jag så vitt jag vet ännu inte är röjd.

  Men det är viktigt att inse att USA varje dag binder sej vid sin inrikespolitik – det är den som gäller – det är ett USA perspektiv i ett fish eye som beskriver världen och vi runt om roterar kring deras axel oavsett att USA har lärt sej ett visst vokabulär som är mer socker än sanning…

  Georg H.W Bush, dvs fadern var chef för CIA. Det är dock ett gammalt uttryck som daterar sig tillbaka till FDR. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: