Arbetslösheten sänker Reinfeldt

Val_2010_Ipso_08_13Jag läser ett välformulerat inlägg av Lars EO Svensson på bloggen Ekonomistas. Svensson sammanfattar

Sammantaget har Riksbanken fört en politik som lett till alldeles för låg inflation, alldeles för hög arbetslöshet och något högre skuldkvot jämfört med om räntan fått ligga kvar på 0,25 procent från sommaren 2010. Det är inget bra facit. [English translation.]

Inflationen i Sverige är sedan mer än ett år långt under målet och arbetslösheten ligger högt över en rimlig långsiktigt hållbar nivå. Måluppfyllelsen för penningpolitiken är således dålig.

Svenssons inlägg handlar om penningpolitik, vilket är riksbankens område, men konsekvensen av den misslyckade penningpolitiken får konsekvenser av en hög arbetslöshet. Dagens opinionssiffror från DN/Ipsos visar att arbetslösheten sänker Reinfeldt. Tabellen överst i inlägget visar att samtliga regeringspartier har tappat under mandatperioden, medan de rödgröna partierna har ökat.

För att citera The Viktor Report: ”Hur mycket mer valrörelse tål Moderaterna?

Frågan är vad då Reinfeldt tänker göra för att vända utvecklingen. En sak är klar. Inget kommer att göras åt arbetslösheten. Det är nämligen inte regeringens bord.

Det får bli som det kommer”, för att citera Rävfarmaren i Hedebyborna.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Arbetslösheten sänker Reinfeldt”

 1. Ante Johansson Says:

  Högre inflation ger lägre arbetslöshet bara om den högre inflationen resulterar i lägre reallöneökningar. Det är något som nationalekonomer väldigt sällan tar upp. Det är stor risk att folk tror att det är den högre inflationen som ger lägre arbetslöshet, när det istället är dom lägre reallöneökningen som är det som sänker arbetslösheten.

  Svensson och andra nationalekonomer är väldigt dåliga på att göra detta tydligt för vanligt folk.

  Lars EO Svensson, fd Professor i nationalekonomi vid Princeton säger en sak och du en annan. Gissa vem som har högst trovärdighet? /Peter

 2. Ante Johansson Says:

  Svensson säger att lägre reallöneökningarna ger lägre arbetslösheten. Svensson skriver följande i en kommentar till artikeln du hänvisar till ovan.

  ”om nominallönerna bestäms i förhandlingar ett år i förväg för att få en viss reallön vid 2 procents inflation och faktisk inflationen blir lägre än 2 procent, då blir reallönen högre än förhandlingarna räknade med. Då blir sysselsättningen lägre och arbetslösheten högre än vad förhandlingarna räknande med.

  Som du säger, om faktiskt inflation blir högre, så blir vid förutbestämda nominallöner reallönen lägre, sysselsättningen högre, och arbetslösheten lägre.”

  Peter läs kommentarerna under artikeln.

  http://ekonomistas.se/2013/09/02/facit-for-penningpolitiken-for-lag-inflation-for-hog-arbetsloshet-och-nagot-hogre-inte-lagre-skuldkvot/

 3. Peter Says:

  Ante har faktiskt rätt. Enligt nationalekonomisk teori så ger lägre inflation än förväntad högre reallöner vilket minskar sysselsättningen. Svensson skriver det till och med själv i en kommentar till inlägget du länkar till.

  http://ekonomistas.se/2013/09/02/facit-for-penningpolitiken-for-lag-inflation-for-hog-arbetsloshet-och-nagot-hogre-inte-lagre-skuldkvot/#comment-32191

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: