Grunden för övergreppen finns i Lundsbergs DNA

Jag är inte förvånad över den senaste historien om övergrepp på Lundsberg. Det är de senaste i raden av så många.

Aftonbladet kan i dag avslöja innehållet i Skolinspektionens tjänsteanteckningar, som bygger på samtalen.
En av dem som ringde berättade att manliga elever tvingades till sexuella handlingar med varandra medan äldre elever tittade på.
”Andra fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm”, står det vidare i en tjänsteanteckning.
Efter samtal med en annan anmälare sammanfattade en tjänsteman på Skolinspektionen:
”Sexuella övergrepp på flickor som pojkar gör i grupp för att skapa sammanhållning”. […]

Förutom slag och sparkar, och uppdrag som att städa, kunde yngre elever också få ”straffpoäng” av de äldre. Enda utvägen var att köpa sig fri.
”Det kan röra sig om 10 000-tals kronor”, står det i en anteckning.
Vuxna, inklusive rektorn, anklagades för att ha känt till allt men låtit det passera AB

Systemet är direkt plankat av brittiska internatskolor. De äldre eleverna skulle ”fostra de yngre till goda kamrater” hette det. I praktiken innebar det att äldre barn ges makt över yngre barn. Kombinera det med en vuxenvärld som accepterande tittar bort och pennalism och övergrepp kommer som ett brev på posten.

Det som skiljer övergreppen på Lundsberg från konventionell mobbning är att Lundsberg är tänkt att fungera på det här viset. Grunden för övergreppen finns inbäddat i skolans DNA. Skolans styrelse, rektorer och lärare står på förövarnas sida. Skulle någon gå för långt skall det skötas internt. Ve den elev eller lärare som öppet blandar in omvärlden.

Hanne Kjöller är som omväxling helt rätt på det

Lek med tanken att Lundsbergs riksinternat hade haft en helt annan  prägel. Att skolan legat i ett miljonprogramområde och kanske varit  muslimsk. Eller i Uppsala med koppling till Livets ord.
Lek med tanken att de ljusskygga invigningsritualerna och den strukturella pennalismen klätts i religiös eller någon form av andlig skepnad. Vem tror då att skolan inte skulle ha varit stängd och jämnad med marken för länge sedan? DN

Lundsberg är byggd på en rutten värdegrund som inte hör hemma i ett  svenskt utbildningssystem.

Det ordinarie skolsystemet och inackorderingstillägget – de pengar man får om man inte kan bo hemma när man studerar – bör kunna klara av att ta emot alla barn. Även om deras föräldrar är diplomater eller jobbar i Londons finanskvarter.
Det är dags att systemet med riksinternat avskaffas. Låt skolorna bli vanliga friskolor som får följa samma lagar och regler som alla andra AB

Att stänga Lundsberg handlar inte om kollektiv bestraffning, det handlar om att stänga en skola med en rutten värdegrund som resulterar i en rad övergrepp som startade den dagen skolan öppnades.

Jag rekommenderar Johan Westerholms och Peter Högbergs inlägg.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Grunden för övergreppen finns i Lundsbergs DNA”

 1. norah4you Says:

  Rutten värdegrund? Avsaknad av värdegrund. Tyvärr finns det ett antal kommunala skolor i detta land, där mobbning och pennalism inte alls beivras utan de som drabbas blir beskyllda av skolledning/lärare för att själva vara orsak till att de drabbas. Alla skolor som saknar kunskap om vad som krävs utifrån de Mänskliga Rättigheterna och som inte ställer upp på nolltolerans när det gäller mobbning, hot, våld etc bör först ställas direkt under Skolverket och om inte personalen samarbetar från dag 1, så bör de även de skolorna stoppas oaktat vem som står som utförare av skolverksamheten.

  Det finns ingen kommunal skola som tillämpar den typen av brittiskinspirerad ”kamratuppfostran” som Lundsberg och andra gör. I de skolarna är övergrepp en naturlig konsekvens av ett accepterat system. Stäng skiten. /Peter

 2. Fredrik Says:

  Den omsorg om eleverna på Lundsberg du visar är bara en potemkinkuliss . Din avundsjuka mot de priviligerade är din grundorsak till kritiken.

  Privilegiet att torteras är verkligen något jag suktar efter./Peter

 3. Anders Nilsson Says:

  Marxistiskt vulgärsnack. Bevisa att mobbningen på Lundsberg
  har stöd i styrelse och av skolledning! Det är som med arbets-
  värdeläran: mervärdet måste finnas men jag kan inte hitta det.

  Grunden för pennalism ligger i ”sk” kamratfostran enligt brittisk modell. Läs gärna denna artikel. Det är välkända fakta. /Peter

 4. Roadrage S02E07: Pennalist, Javisst | Tornevalls Corner Says:

  […] Blogg: Grunden för övergreppen finns i Lundsbergs DNA Blogg: En tid som flytt Blogg: Det berör inte bara lundsberg Blogg/Debatt: Klasshat och avundsjuka stängde Lundsberg […]

 5. Michael Grau Says:

  Debatten om Lundsberg Skola har nått orimliga proportioner och jag anser att media, debattörer och ”tyckare” måste lyfta blicken och se hur det ser ut i resten av landets skolor år 2013.
  .
  Lundsberg kan alltid bli bättre och händelsen som inträffade på Lundsberg är inte acceptabel oavsett vad som nu egentligen inträffade. Den fråga som vi alla skall ställa oss är om Lundsberg skall behandlas hårdare/strängare enbart för att det är en internatskola, och då för en händelse som kan inträffa på vilken skola som helst, eftersom inga skolor i Sverige kan friskriva sig emot Pennalism, mobbing och våld.
  .
  Jag anser att vi i Sverige skall ha en Skolinspektion som är värd namnet d.v.s. en Skolinspektion som skyddar alla barn oavsett skolform.
  Det som är lite märkligt i denna händelse är att Skolinspektionen har lämnat sitt godkännande för fortsatt drift av Lundsberg i april månad och redan efter sommar uppehållet så har skolan hunnit försämras till den grad att Skolinspektionen nu önskar stänga den.
  .
  I sin motivation för stängning så har SI angett att det finns tidigare anmärkningar som har legat till grund för deras beslut.
  Är inte detta lite märkligt eftersom i ena stunden så godkänner Si en skola och sedan utövar SI retroaktiv bestraffning trots att skolan kan uppvisa att de uppfyllt alla tidigare krav som SI har ställt.
  Något måste vara fel hos denna myndighet och jag hoppas att det görs en grundlig juridisk prövning av Skolinspektionens handlande.
  .
  Den fråga som vi alla skall ställa oss är hur en Svensk myndighet kan utöva retroaktiv bestraffning som enligt lag är förbjudet.
  Är det nu så att retroaktiv bestraffning av skolor är tillåten då kommer genast en följdfråga, och det är hur skall då skolor i Sverige kunna överleva framtida anmärkningar från SI om skolorna nu aldrig vet om SI kommer att lasta skolan för historiska händelser, som sedan adderas ihop med en ev. nuvarande anmärkning från SI och då till ett straff som därefter saknar alla rimliga proportioner.
  .
  Innan Skolinspektionens beslut mot Lundsberg är juridiskt prövat, så lever alla fristående skolor i Sverige ett ”farligt liv”. Den enda skolform som idag inte behöver känna oro inför framtiden är en kommunal skola eftersom sådana skolor kan inte eller får inte SI stänga oavsett hur dålig nu situationen än är på sådana skolor.
  .
  Förändringar kommer att ske på LS efter det som nu har hänt. Vi gamla fd. elever kommer att aktivt verka för att vi med hjälp av föräldrar kommer att öka tryggheten både på skolan och de enskilda hemmen. Vi är många fd. Lundsbergare som är vår skola evigt tacksam, och jag hoppas att FGL d.v.s. Föreningen gamla Lundsbergare nu kan samla alla GODA konstruktiva krafter, så att vi i framtiden undgår att uppleva samma situation som vi har varit med om den senaste tiden.
  .
  Vad jag kommer att verka för är att Lundsberg fortsättningsvis inte särbehandlas i negativ bemärkelse med anledning av att skolan är en internatskola. Vi som medborgare skall kräva att alla skolor i Sverige behandlas lika oavsett om det är en kommunal skola, privat skola, fri skola eller internatskola. Förekommer det mobbing, pennalism, våld, rån och övrig brottslig verksamhet på övriga skolor i Sverige så är detta minst lika allvarligt som den händelse som nu skedde på Lundsberg.
  .
  Vi medborgare skall kräva av ansvariga politiker att alla skolor i Sverige har samma studieresultat och värdegrundsarbete som Lundsberg. Alla barn i Sverige skall vara trygga på sina skolor och denna målsättning borde Skolinspektionen haft för länge sedan.

  DEt system med sk ”Kamratuppfostran” enligt brittisk som tillämpas på Lundsberg leder till pennalism av den enkla orsaken att den är avsedd att göra det. Det är dags att avskaffa riksinternaten. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: