Konflikt beställd och levererad – Lex JB

BråkDe som ville öka konfliktnivån inom svensk politik har då fått vad de ville ha. Lövfens förslag om en Lex JB kommer att dra igång en storm. Tystnaden ni hör just nu är Almega, Svenskt Näringsliv och Friskolornas Riksförbund som drar in ett djupt andetag för få tillräckligt med luft för de primalskrik som kommer att följa.

Kortfattat är Lex JB nedanstående fyra punkter. Ni kan ta del av hela förslaget här.

 • Stat och kommun ska åläggas att stoppa överetableringen av skolor.
 • Skolinspektionen ska få i uppdrag att bedriva tillsyn över skolföretags ekonomi.
 • Om Skolinspektionen tycker att ett skolföretag har svårigheter att klara finansieringen av verksamheten så ska skolföretaget uppföras på en lista som ska finnas på Skolinspektionens hemsida och vara kopplad till den nationella databasen ”Öppen skolinformation” som Friskolekommittén kommit överens om.
 • Skolföretag som finns på Skolinspektionen lista och som ytterligare försämrar sin ekonomiska situation genom att dela ut avkastning eller på andra sätt flytta pengar ut ur skolföretaget ska efter påpekande från Skolinspektionen återföra medlen eller förlora sitt/sina skoltillstånd. SAP.se

Den stora striden kommer att stå kring punkt 1. I klartext innebär det att Socialdemokraterna nu gör politisk verkstad av partikongressens hetaste debatt.

Stat och kommun ska åläggas att ta ansvar för att överetablering av skolor inte sker. Det ska krävas ett samarbetsavtal mellan kommunen och en ny fristående skola innan den nya skolan startar. Staten ska samtidigt säkra kvaliteten vid tillståndsprövningen av nya fristående skolor.

Idag har vi överetablering av främst gymnasiefriskolor. Ständigt nya skolor kombinerat med vikande elevunderlag får den konsekvensen, vilket alla inser utom de friskolebolag som tror att just deras bolag ska gå oskatt ur krisen, dvs samtliga.

Det är inte rimligt att slösa skattepengar avsedda för utbildning på att betala för halvfulla skollokaler. Det är inte rimligt att hundratalas elever kastas ut i osäkerhet rörande deras framtid pga at deras skolas ägare kursar.

Friskolorna och dess betalda drängar kommer att dra igång samma debatt vi hade inför partikongressen i vintras. Frågan är hur mycket JB-konkursen kommer att påverka deras sätt att lägga upp attacken. Jag bedömer även att JB-konkursen kommer att göra att inledningsvis borgarna intar en baksätesposition och låter bolagen fronta.

Anders Lindberg skriver om löftet att skrota PPM. Undrar hur borgerligheten ska argumentera mot det? PPM är ju så lättförståeligt och populärt bland.

Bloggat: Roger Jönsson, Ola Möller,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Konflikt beställd och levererad – Lex JB”

 1. Anders Nilsson Says:

  Stoppa friskolorna är inte mycket till skolpolitik. Här har vi
  ett decennium av snabbt fallande resultat som mest har att göra
  med den kommunala skolan (som är mycket större än friskolan)
  och (s) -programmet går mest ut på att göra friskolan kommunal.???

 2. David Richardson Says:

  @Anders Nilsson

  Vi vet inte med säkerhet vad snabbt fallande resultat beror på. Men, jobbar man på universitetet och man ser strömmen av oförberedda ex-friskoleelever som inte klarar av universitetsstudier, trots höga betyg från sina obehöriga friskolelärare, är det svårt att skylla helt på kommunala skolor. Jag tar betyg från erfarna, utbildade ‘kommunala’ gymnasielärare mycket mer på allvar än betyg från friskole ‘lärare’. Problemet är att stackars friskoleeleverna både hoppar av – och tar upp platser som riktiga studenter kunde få.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: