Företagsintresse eller elevintresse

Igår skrev jag om skolinspektionens GD som rekommenderade föräldrar att begära ut friskolornas bokslut innan de placerar sina barn där. Sverige måste välja om skolan ska värna företagsintresset eller elevintresset.

Dagens system med fri etableringsrätt helt utan lokalt inflytande är ett medel att värna företagsintresset. Den som vågar ifrågasätta det för en skur argument emot sig, samtliga utifrån företagsintresset. Så gott som ingen tar sin utgångspunkt i elevintresset.

Den nära nog fria etableringsrätten, där staten godkänner skolbolagens ansökningar, ­bidrar till att öka antalet skolor, utan koppling till behov och elevkullar. Det stora utbudet bidrar till den ökade skolsegregation som vi ser i dag.

I Sverige har man dessutom lagt till en extra stark drivkraft att starta nya skolor genom att tillåta vinstdrivna aktiebolag som skolhuvudmän. Med gynnsamma ekonomiska bidrag och med ett förmånligt regelverk har det varit mycket lönsamt att driva aktiebolagsskolor. DN

En annan anklagelse som kommer farande är att den som ifrågasätter den fria etableringsrätten även ifrågasätter det fria skolvalet. Detta argumentet är nys. Oavsett system för tillståndsgivning kan ingen välja mellan något annat än det som finns att tillgå. Det fria skolvalet har alltid gällt en frihet att välja mellan existerande alternativ.

Även om jag som förälder helst skulle vilja sätta mina barn i en socialist-estetisk skola kan jag inte göra det om inte alternativet finns att tillgå. Avsaknaden av socialist-estetiska skolor gör inte att valfriheten försvinner, det gör bara de valbara alternativen färre. De valbara alternativen är alltid färre än de teoretiskt möjliga.

Om de skolor vars existens motiveras av vinstmaximering försvinner kommer andra, bättre, alternativ att ta deras plats. Samma valfrihet, men andra alternativ.

Vi måste bygga en skola som fokuserar på elevintresset, inte på företagsintresset. Lärande, inte vinst måste vara ledstjärnan. Resurserna för utbildning skall användas till utbildning, inte för att finansiera halvfulla lokaler på en övertablerad skolmarknad.

Ovanstående tankar kommer borgerligheten och friskolornas betalda drängar att kalla för en attack mot det fria skolvalet. Varför?

Därför att nonsens attacker är det enda försvaret när den sakliga debatten är förlorad på förhand.

Bloggat: Lasses blogg, Martin Moberg, Jan Andersson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: