Ska föräldrar verkligen behöva begära ut skolans bokslut?

Skolinspektionen kommer ett med häpnadsväckande utspel efter JB-konkursen.

På Skolinspektionen menar man att föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat. 

– Ja, det tycker jag att man kan göra. Ett bokslut är till exempel något man kan titta på. För många föräldrar är det här förstås komplicerade frågor att sätta sig in i, medan det är enklare för andra, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen. SvT

”Medan det är enklare för andra”. Tror f-n det. Det tragiska är ett Beglers egen skolinspektion inte har vare sig resurser eller kunskap att göra den ekonomiska kontrollen.

Priset för överetablering är alltså att bara revisorers barn med någon trygghet kan välja skola.

Ge genast kommunerna inflytande över etablering!

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Ska föräldrar verkligen behöva begära ut skolans bokslut?”

 1. norah4you Says:

  Om det varit så enkelt….
  Problemet är större än vem som är utförare. Det borde handla om kvalité. Men å ena sidan är ytterst få kommunala tjänstemän kunniga i att skriva verkliga kravspecar än mindre kan Skolverket det.

  Resultatet har blivit att ett större antal kommunala skolor har haft väldigt många icke behöriga lärare med rektorns, och ibland lokala facks goda minne. Speciellt allvarligt har det varit i matematik, kemi, historia och samhällkunskap. Pengar som från statens sida de senaste 15 åren har i kommuner styrts om på olika sätt till kommunala hål. Men på pappret har det sett annat ut.

  När privata skolor då inte fått kravet på sig att samtliga lärare måste vara ämnes- och stadiebehöriga, så har en del av dessa skolor passat på att inte heller de hålla så hårt på det eftersom lagen som funnits sedan 90-talet möjliggjort för rektorer att misstolka. Med de pengarna som såg ut att vara desamma som kommunala skolorna ‘skulle ‘fått, så blev kostnaderna samma som verklighetens kostnader för de kommunala skolorna när dessa debiterats interna kostnader till kommuner och/eller fått lokalkostnader upphausade till som vore de affärer. Resultatet har blivit att flera privatskolor fått vinst som inte skulle blivit vinst om kravspecarna inkluderat att alla skolor, kommunala och privata skulle anställt ämnes- och stadiebehöriga lärare.

  Många behöriga lärare har fått stå ut med att ta 25-50 % i sina ämnen fast andra anställda som undervisat inte haft utbildning i de ämnena. De har då fått komplettera med ämnen de själva inte varit behöriga i eller ibland ens läst på högskola/universitet. Andra behöriga lärare har tvingats till arbetslöshet eller bytt yrke.

  Egentligen borde varje skola redovisa sina inkomst och utgiftsposter samt varje lärare som inte är ämnes- och stadiebehörig. Tyvärr är det så illa det är.

  En av mina egna kompisar, Gymnasielärare i matematik och fysik, får inte mer än 85% tjänst…… detta trots att kraven på behörighet skärpts……

 2. Jenny Persson Says:

  Precis, frågan hängde i luften och behövde bara ställas, men nej. Återigen en reporter som inte klarar följdfrågor. Och nästa fråga: är det detta som kallas valfrihet?
  För många föräldrar är det här förstås komplicerade frågor, men dom föräldrarna och deras barn skiter vi i. Var vad GD egentligen sa.

 3. Skolinspektionen ger råd | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Martin […]

 4. Företagsintresse eller elevintresse | Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « Ska föräldrar verkligen behöva begära ut skolans bokslut? […]

 5. Friskolekonkurser på löpande band | Röda Berget Says:

  […] de unga som funderar på gymnasiefriskola är det bara att hoppas på att föräldrarna kan läsa ett bokslut. Säkrast att välja […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: