Är Attendo på väg att gå i konkurs?

Bild 1Via Dagens Industri ser jag att vårdbolaget Attendos ägare, riskkapitalbolaget IK, plockar åt sig 1 000 000 000 kronor ur Attendo. Denna miljard är en del av det som återstår av de skattepengar som skyfflats ner i Attendos fickor. Pengarna var avsedda för vård, men används nu till annat.

IK vill sälja Attendo, men demokratin i Sverige gör att det går trögt.

”Osäkerheten som råder på det politiska planet har självfallet spelat in för beslutet”, säger Helena Stjernholm, partner på IK och styrelseledamot i Attendo DI

Alliansfritt Sverige kommenterar

Högern kommer att spinna det här som att vänstern skrämmer bort aktörer och därmed hotar valfriheten. Att vi borde vara tysta istället.

Då klarar de inte att svara på frågan varför vi har ett vårdsystem som är så bräckligt att riskkapitalbolag börjar plundra så fort vi har lite demokratisk diskussion. Om privata vårdföretag inte går att ha samtidigt som den demokratisk process, ja då ska det inte vara så svårt att välja.

Personligen får jag starka John Bauer-vibbar av denna nyhet. Ägaren vill göra sig av med bolaget men hittar ingen köpare. En lösning kan vara att plocka pengar ur bolaget, stycka det, sälja vissa delar och låta resten gå i konkurs.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Är Attendo på väg att gå i konkurs?”

 1. Leif Andersson Says:

  För nästan vem som helst är det uppenbart vilka verksamheter som passar att drivas i privat resp. offentlig regier men tydligen inte bland majoriteten av våra politiker. Att krämarpartiet M med sin enfaldiga privatiseringsideologi tycker att detta är jättebra förvånar ingen men att de flesta övriga förutom V (även en blind höna kan hitta ett korn) har öppnat upp för detta svindleri med skattepengar borde vara åtalsbart.

 2. Är Attendo på väg att gå i konkurs? | Sociofobens Dagbok Says:

  […] Är Attendo på väg att gå i konkurs?. […]

 3. Tage Sundin Says:

  Nja, i och för sig plockar ägarna inte ut en vårdmiljard ur bolaget. De vill sälja det, men det är ont om köpare eftersom det är uppenbart för alla potentiella investerare att bolagets sötebrödsdagar är över.

  Istället för att sälja bolaget, har ägarna istället belånat det ytterligare, och den utdelningsmiljard som de lägger rabarber på är alltså lånade pengar.

  Jag vet inte exakt hur Attendos balansräkning ser ut efter nyupplåningen, eller om bolagets cash-flow klarar även de nya kreditkostnaderna.

  Men ett stalltips är nog att ägarna krattar manegen för en rejäl konkurs i sinom tid. Förfallna löner kommer att utgöra en stor post i det kommande konkursbot.

  Men det sura äpplet får skattebetalarna bita i!

  Smart!

 4. Göran Kärrman Says:

  Leif, den blinda hönan som (knappt) hittar ett korn är nog i så fall Löfvén, förblindad av sin tro på att kapitalismen skall lösa alla problem, bara den släpps lite friare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: