Blodbadet i Egypten

egyptens-flaggaTre steg framåt, två steg bakåt – ett steg…

Egypten vaknar och räknar sina döda. Myndigheterna säger 300, Muslimska brödraskapet säger 2000. Sanningen ligger förmodligen nånstans däremellan. Övergången från diktatur till demokrati är stökig och oftast behäftad med spillt blod. Johan Westerholm jämför med den den turkiska processen som pågår än idag.

Vad som händer nu beror på hur ledningen för militären respektive Muslimska brödraskapet väljer att agera. Situationen är komplicerad. Å ena sidan har vi Muslimska brödraskapet och Mursi, som vann ett val, gjorde sig impopulära hos stora grupper av befolkningen men har stöd av andra. På den andra sidan har vi den militär som styrt Egypten sedan Nasser, en organisation utan någon som helst demokratisk ambition, tradition eller legitimitet.

Risken är överhängande att våldet trappas upp och sprider sig. Hamdi Hassan, politisk analytiker på demokratiinstitutet Idea säger till AB att han inte tror på inbördeskrig eftersom militären är alltför stark. Jag håller med. MB är inte dumma, de kommer inte att ge sig in i en strid de inte kan vinna. Däremot kan de skruva upp ett lågintensivt våld som militären inte klarar av att kväsa. Det enda militären kan erbjuda folket är stabilitet. Om de misslyckas med den grundläggande uppgiften tappar de det folkliga stöd de har.

Det svåra med demokrati är att lära sig hantera folk som har helt annan syn på samhället. I ett land som Egypten är skillnaderna väldigt stora. De värderingar som bärs av MB delas av en stor del av den egyptiska väljarkåren. I en demokrati måste de ha rätt att få rösta på just MB, om de så önskar. Å andra sidan finns stora väljargrupper som inte delar MBs värderingar. Även om MB skulle skaffa en majoritet i parlamentet måste de välkomna att delar av befolkningen lever ett liv de inte gillar.

Omvärlden måste göra klart för militären att vi inte accepterar att de tar över för gott och avfärdar demokratirörelsen som en vägbula. Det internationella samfundet måste också vara beredda att acceptera den instabilitet som en demokratiseringsprocess innebär. USA stöttar Egyptens militär med ett omfattande bistånd. Obama har fått en möjlighet att förtjäna sitt fredspris.

Egypten måste helt enkelt starta om. Militären, MB och andra aktörer måste sätta en åtgärdsplan kombinerat med en tidtabell vars slutpunkt är ett val. Det är lätt för mig som Malmöbo att skriva det, men det finns ingen annan utväg.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Blodbadet i Egypten”

 1. Leif Andersson Says:

  Oavsett vad man tycker om Mursi och Muslimska Brödraskapet så vann han ett val som trots allt får anses legitimt. Att hans politiska motståndae tillsammans med militären så här kort tid efteråt kan ta makten via vad som får betraktas som en statskupp är närmast katastrofalt ur ett demokratiperspektiv.

  Att Obama fått Nobels fredspris har diskuterats tidigare men känns närmast som ett skämt. Är Putin på gång härnäst?

 2. Egyptisk vänster: Ner med militärregimen | Svensson Says:

  […] Mer: Röda Berget, Borgarmedia: SR1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, Läs även andra bloggares […]

 3. Kristian Jansson Says:

  Ingen kan väl säga att läget är katastrofalt nu.
  Jag saknar en sak i både Peter och Leifs beskrivningar av Mursi.
  Han valdes legitimt men har sedan valet stiftat undantagslagar som innebar att han självständigt kunde stifta vilka lagt han ville, det är ett typiskt drag hos diktatorer som vill ha en försäkring ifall demokratin inte skulle gå deras väg i framtiden.
  Det finns mer än ett exempel på diktaturer som valts in demokratiskt för att sedan bita sig fast med metoder som knappast kan beskrivas som demokratiska.

 4. Kristian Jansson Says:

  Ingen kan väl säga att läget är ANNAT än katastrofalt nu, ska inledningen vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: