Kielos om det kvinnohat Högern relatíviserar

För en vecka sedan blossade det upp en märklig debatt om näthat i den politiska debatten. Centerpartisten Mikael Andersson jämställde Alliansfritt Sverige med Avpixlat, Ledarskribenten Ivar Arpi menade att hatet inte bara drabbar kvinnor utan även borgerligt sinnade makthavare. När dessa båda herrar skriver ”hat” inkluderar de även att driva med makthavare(Arpi) och att i debatten enbart fokusera på motståndarens tillkortakommanden(Andersson).

Katrin Kielos beskriver i gårdagens AB hur kvinnohatet exploderade under en debatt om brittiska sedlar. Samtliga citat nedan kommer från Kielos artikel. Väldigt kort sammanfattat ligger det till så här:

  1. Britterna ska ha en ny fempundsedel, den ska prydas av Winston Churchill
  2. Journalisten Caroline Criado-Perez uppmärksammade att det innebar att Elizabeth Fry skulle ersättas som motiv på fempundaren, vilket innebär att det bara skulle finnas en kvinna som prydde en sedel, nämligen drottningen. Hon startade en kampanj i syfte att riva upp beslutet.
  3. Brittiska riksbanken meddelade att den nya tiopundsedeln skulle prydas av Jane Austen.

Där hade historien kunnat sluta. Tyvärr fick den en mer otäck fortsättning.

bröt helvetet loss för Caroline Criado-Perez som startat den framgångsrika kampanjen. På Twitter gick en mobb av troll och anti- feminister loss mot hennes person och kropp. Caroline Criado-Perez kunde räkna till 50 våldtäktshot i timmen. Dessutom flera dödshot. {…]

 Caroline Criado-Perez fick stöd av den socialdemokratiska parlamentsledamoten Stella Creasey som då i sin tur fick motta floder av hot. ”Gå tillbaka till spisen, håll käften och vi ska våldta dig tills du vet din plats”. […]

På söndagen greps en 21-årig man i Manchester misstänkt för att ha skickat våldtäktshot. När Guardian-journalisten Hadley Freeman skrev en krönika om fenomenet i veckan kom hotet relativt omedelbart. ”En bomb har placerats utanför ditt hus och kommer att gå av klockan 10.47”.

En kvinnlig journalist påpekar att kvinnor inte verkar platsa i det brittiska offentliga livet. Hon utsätts för mordhot och hot om våldtäkt. En kvinnlig parlamentariker stötta henne och får ta emot hot om våldtäkt. En kvinnlig krönikör skriver om saken, hennes hem bombhotas.

Kielos avslutar

Att få ha åsikter som kvinna i offentligheten är det för mycket begärt? Att få tala och tycka? Rentav att få ha fel ibland? Får kvinnor vara offentliga utan att kränkas sexuellt? är en fråga som vi tyvärr fortfarande måste ställa oss. I Sverige har en femtedel av kvinnliga kolumnister och ledarskribenter övervägt att sluta på grund av sexuella kränkningar.

När jag läser Kielos artikel känner jag lika delar ilska. förundran, illamående och medlidande.

Jag blir förbannad över hur starka kompetenta kvinnor trakasseras och tystas. Jag förundras över att vissa människor tydligen kan tappa fattningen över saker som motiv på sedlar. Jag blir illamående när jag tänker på hur mycket ångest och skada dessa hatfyllda individer åsamkar. Jag fylls även av medlidande med dessa små hatfyllda människor som inte har något annat att luta sig mot än sitt hat.

Exemplet ovan är hämtat från de brittiska öarna, men samma sak händer här. Samma kvinnohat, samma mekanismer, liknande hot. Det är mer än allvarligt att en grupp små hatfyllda individer försöker tysta 50% av befolkningen. Att sedan vissa relativiserar det är bara…

Jag har träffat Mikael Andersson, han är en trevlig kille. Jag har ingen som helst relation till Ivar Arpi, men han är heller ingen stolle utan en kunnig kompetent debattör. Det är sorgligt att dessa båda relativiserar det hat Katrine Kielos beskriver ovan i syfta att vinna några billiga politiska poäng.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: