Vem gjorde Magdalena Ribbing till överkucku?

Är det nån mer än jag som är trött på Magdalena Ribbing. Oavsett vilken typ av mänsklig interaktion som diskuteras anlitas ”folkvettsexperten” Magdalena Ribbing som en slags oväldig domare.

Senaste exemplet är Sydsvenskan och mobilanvändande på krogen. Fy för att fota maten och lägga ut den på Instagram eller Twitter dömer Ribbing.

Ribbing verkar inte fatta att folkvett är något som ändras över tiden och definitivt inte är karvat i sten. Jag betackar mig för Ribbings gammelkonservativa överklassinspirerade folkvettsuppfattning, sprunget ur en tid när byrådirektör HK Bergdahl hade mahognyport och husa.

Jag skulle älska att någon få gå gå på lokal med Magdalena Ribbing…

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

5 svar to “Vem gjorde Magdalena Ribbing till överkucku?”

 1. Lassalle Says:

  Benägenheten att diskutera ”bordsskick” är ett slags beröringsskräck med livets realiteter.

 2. Lars Flemström Says:

  Att ett privat tidningsföretag anlitar Ribbing som smakdomare har jag inga synpunkter på. Att däremot ”public service” – TV har betalat ut ett fett arvode till Ribbing för att kommentera det senaste prinsess-bröllopet och förklara vad ”hovetiketten kräver” är däremot en skandal. Hela sändningen finansierades ju med tvångsavgifter. Jo, det var en vacker tillställning, som jag nog hade betalat några kronor i frivillig avgift att se, speciellt ångbåtarna och de vackra naturscenerna längs farleden ut till Drottningholm. Men var detta på något speciellt sätt ”i allmänhetens tjänst”, som det magiska begreppet ”public service” översätts med? Visst var det trevligt att slippa reklamavbrott, men inte hade väl bröllopet ett så ringa publikintresse, så att inga annonsörer hade varit villiga att finansiera sändningen? Hade de också varit villiga att finansiera Ribbings tirader om ”hovetiketten”?

  Och visst finns det idag teknik, som gör det möjligt att finansiera en direktsändning med stort publikintresse utan vare sig reklam eller obligatorisk TV-avgift. Det finns teknik, som möjliggör ”prenumeration” på en TV- stations hela utbud under en månad eller ett år, likaväl som ”lösnummerköp” av ett enstaka program, oavsett om det prinsessbröllop, Eurovisionsschlager, EM i fotboll, eller av TV arrangerade partiledardebatter. Den som inte har betalat kan inget se, såvida inte sändningen till 100 % finansieras genom reklam.

  Det är en ren propagandalögn av SVT och SR att ”public service” är detsamma som ”reklamfri”. ”Public service” har från det begreppet myntades (i England) varit detsamma som viktig samhällsinformation samt ”smala” kulturprogram, som saknar förutsättningar att dra in tillräckligt med reklamintäkter för att finansiera produktion och sändning. Hur stor del av SVT:s och SR:s produktion är av det slaget?

  Ingen behöver mot sin vilja betala för Ribbings råd i Sydsvenskan. Gillar man inte tidningens urval av artiklar, som publiceras, är det bara att avstå från att stödja tidningsföretaget ifråga ekonomiskt. Men jag undrar hur många A-presstidningar som hade överlevt, om inte den obligatoriska TV-avgiften hade funnits. Den motsvarar nämligen ganska exakt den årliga prenumerationsavgiften för en dagstidning som utkommer fem gånger i veckan.

  Men det är ju i kungliga överklasskonservativa sammanhang Ribbing har något att tillföra. Hon vet de regler som gäller där. Det som stör mig är att hon vill tillämpa samma skräp utanför överklassens unkna rum. /Peter

 3. Skogsfrun Says:

  Inför julen 2011 lät Kyrkans Tidning Magdalena Ribbing ge råd om julkort.

  http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/ribbing-varnar-religiosa-julkort

  Av kommentarerna att döma så gick inte hennes råd hem bland läsarna.

 4. Lisbeth Beselin Says:

  Hur mycket fick M.R. i arvode? Det var tydligen ”fett”, enligt L.F. Det skulle vara spännande att veta, tycker jag.

 5. Lars Flemström Says:

  Hovetiketten kräver att en sådan person får ett fett arvode. Om hon inte själv har påtalat detta, är hon ett falskt hovetikettorakel. Om inte TV har gjort det, får väl kungen själv öppna plånboken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: