Israel vill inte ha fred – egentligen

Palestina_hdipwebmap2000okt_previewDet är åter dags för en runda fredsförhandlingar mellan Israeler och de palestinier som Israel illegalt ockuperar. Det är viktigt att hela tiden se maktperspektivet. Det förhandlingar mellan en illegal ockupant och ett ockuperat folk. Precis som andra illegala ockupanter använder israel klassiska metoder såsom fängslande utan rättegång, tortyr och kollektiva bestraffningar.

Målet är att nå en fredsuppgörelse inom 9 månader, men jag är skeptisk. Jag är pessimist av den enkla orsaken att Israel egentligen inte vill ha fred. Ok, fel – Israel vill ha fred, men de vill inte göra de eftergifter en rättvis fred kräver. Ingvar Persson formulerar det väl

Ändå vet alla inblandade egentligen hur formeln för en fredsuppgörelse ­skulle se ut. En återgång till de internationellt erkända gränserna från 1967, en suverän palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad på de tidigare ockuperade områdena och något slags kompensation till de som har tvingats fly.
Problemet är inte att formulera en ­rättvis fred, utan att genomföra den.
Den israeliska bosättningspolitiken krymper utrymmet för en överenskommelse  kvadratmeter för kvadratmeter  Så länge bosättningarna finns går det inte att skapa en hållbar fred AB

Det paradoxala är att många av bosättningar genomförts i strid med Israelisk lag, men så fort ett gäng bosättare ockuperar ett stycke mark på Västbanken är Israels arme på plats för att skydda ockupanterna. Det innebär att palestinier som befinner sig i närheten körs bort. Ockupanterna ska ju ha en säkerhetszon. 60% av Västbanken är idag ockuperat av bosättare. Ingen ska heller tro att den ockuperade marken är den sämsta, tvärtom. Abbas ståndpunkt är självklar.

Det får inte finnas en enda israelisk bosättning eller israelisk militärstyrka i det framtida Palestina, sade president Mahmud Abbas när han på måndagen lade fram sin syn på förhållandet mellan israeler och palestinier. DN

Vissa borgerliga gaphalsar benämner detta som etnisk rensning eller apartheid. vilket naturligtvis är nonsens. En illegal ockupant har aldrig rätt att fortsätta sin ockupation, en självständig nation bestämmer själv huruvida en främmande makt ska få ha trupp på dess område.

Grundformeln för är fred mot land, dvs Israel byter land mot ett erkännande av staten Israel. I vägen är dock en knut av gordiska mått i tre punkter:

 1. Israel vill ha fred och säkra gränser
 2. En förutsättning för fred är bosättarna avhyses.
 3. Israel vägrar avhysa bosättarna

DN spaltar upp tre skäl till optimism. Jag är pessimist.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

6 svar to “Israel vill inte ha fred – egentligen”

 1. Patrik T Says:

  Hela ditt inlägg faller ihop med hjälp att ett jättefel i Ingvar Perssons citat: ”En återgång till de internationellt erkända gränserna från 1967…”
  1. Det är ingen gräns.
  2. Den är inte internationellt erkänd som gräns.

  Israel har aldrig förhandlat om gränser med varken Palestina, Jordanien, Syrien eller Libanon. Det enda land som Israel förhandlat med om sina gränser är Egypten. Gränsen mot Libanon är den gräns som redan fanns då det Brittiska Palestinamandatet styckades upp. Gränsen mot Syrien, Golanhöjderna, är fortfarande under förhandling – den dagen Syrien är sugen att skriva under ett fredsavtal och erkänna Israel. Gränsen mot Jordanien drogs då man delade mandatet den första gången och Jordanien, den arabiska sidan av mandatet, föddes.
  ”Gränsen” som Ingvar Persson hävdar vara en internationellt erkänd gräns, kallas också Gröna Linjen. Den har samma gränsstatus som Väst- eller Östfronten under 1.a Världskriget. Alltså ingen gräns mellan två suveräna stater, utan mer en skiljelinje mellan två parter i en konflikt.

  Sist, men inte minst:
  Att kalla bosättningarna för det största hindret för fred (som det står i Aftonbladet), är otroligt blint. Genom att höja upp detta, och samtidigt blunda för raketbeskjutningar från Palestina – samt det faktum att både Hamas och PLO (Fatah) har det skrivet i sina stadgar att HELA det Brittiska Palestinamandatet skall tillhöra Palestina, på bekostnad av Israels hela existens, gör man ett fruktansvärt misstag. Det går inte att skriva om historien. Om någonting hänt, så har det hänt. Om någonting varit på ett speciellt vis, så har det det.

  Det vanliga svamlet från bosättarkramarna. Bosättningarna måste bort från Västbanken. Så enkelt är det. /Peter

 2. Paul Says:

  Du skriver ockuperar vilket annat land har Israel ockuperat mark från?

  Exakt /Peter

 3. Janne Says:

  Paul säger att 1967 års gräns inte finns – kanske han har rätt och att den bör kallas ‘den gröna linjen’ – gärna för mej. Det relevanta är att palestinierna utgår från den ‘gröna linjen’ i denna nya omgång av förhandlingar. Att Israel gjort allt för att sabotera en fredlig utveckling är väl ställt utom allt tvivel? Att ge sej till att attackera en civil konvoj (Ship to Gaza) är bara ett av många sätt att förhindra fred. Israel är nog otroligt glada över Hamas – dom ensamma har rättfärdigt massor av övervåld mot Gaza remsan. Paul verkar lite undflyende när det gäller styrkeförhållandena på den berömda ‘marken’? Det är ju inte så att Hamas bombar med vit fosfor?
  Israels kamp är inte i första hand att få fred – det är just mark man vill ha – kontroll över resurser.

  http://janpaimo.blogspot.se/2013/07/israel-och-freden-blame-game.html

  Janne

  När Hamas var nybildade fick de stöd från Israel enligt principen söndra och härska. Snacka om att skapa sina demoner. /Peter

 4. Paul Says:

  Nu var det ju inte den frågan jag ställde till dig. Att ockupera det var det som frågan gällde. Sen blandar du in Hamas. Vilken stat har vi stulit land från?. Sen skriver du nått om naturtillgångar, en fråga till dig vilka tillgångar skall vi nu stjäla.? Vi är en rik nation på gas och olja numera. Förövrigt är vi en välmående nation.

  Väck från Västbanken då. /Peter

 5. Moshe Ras Tafari Says:

  Just precis! Eländet på Västbanken och i Gaza ÄR mestadels Israels fel. Det är Israel som står och har stått för ockupationen, förnedrandet samt förtrycket i regionen. Därav bottnar alla andra problem såsom självmordsbombare och raketangrepp i Israels pågående samt tidigare handlingar.
  Dock vägrar Israel att bekänna någon som helst skuld, de främjar istället vidare på utökandet av bosättningar på ockuperad mark. Hur kan de förvänta sig en sådan påtvingad fred? Jo det gör de inte, de vill inte ha en varaktig fred för då måste man stoppa utbyggandet av bosättningarna (ockupanterna), och det gör man inte ostraffat som politiker i Israel om man vill ha kvar sin karriär. /Moshe

 6. Israel: Gärna fred men först en rejäl ockupation | Röda Berget Says:

  […] juli skrev Jag ett inlägg där jag konstaterade att Israel egentligen inte vill ha […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: