9,1% arbetslösa – allt är normalt

visslareTorsdagen 25/7 meddelar SCB att andelen öppet arbetslösa är 9,1%. 9,1%! Nästa steg är tvåsiffrigt. Mediereaktionerna var minst sagt ljumma. Affärsvärlden presenterade en rätt bra nedbrytning av materialet, men hade inte så mycket att säga om nivån som sådan. SvD och DN noterade och mer eller mindre ryckte på axlarna. Inte ens aftonbladets ledare reagerade.

Har vi verkligen vant oss vid en arbetslöshet som snart är tvåsiffrig? Media beter sig som en härold med en klocka; ”9,1% arbetslösa – allt är normalt” Vad vi pratar om är lite nätt 500 000 människor, nästan en helt Göteborg. Den ansvarige, Monark Fredrik I säger inget, ej heller Ante Plånbok, hans närmaste man.

Den politiska debatten fram till valet 2014 måste handla om dessa 9,1%, dessa 484 000 människor. Sverige kan inte lämna ett Göteborg på efterkälken.

Bloggat: Roger Jönsson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern,

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “9,1% arbetslösa – allt är normalt”

  1. Peter Says:

    Viktigt att uppmärksamma är också undersysselsatta och latent arbetssökande.

    För att räknas som sysselsatt krävs endast en timmes arbete under referensperioden och det behöver inte ens vara betalt arbete utan det kan räcka med att hjälpa till i familjeföretaget utan ersättning. Många som definieras som sysselsatta ex många behovsanställda som jobbar timmar har en hemsk ekonomisk situation i otrygghet.

    Personer som inte sökt något arbete under referensperioden utdefinieras också ur arbetskraften. Trots att de kan och vill ta ett arbete men inte har något syns dessa personer alltså inte i arbetslöshetsstatistiken. Detta är säkert ofta en grupp som står långt ifrån arbetsmarknaden och därför ger upp jobbsökandet efter långa perioder av misslyckat sökande,

    ”Antalet undersysselsatta ökade i juni 2013 med 32 000 till 341 000. De latent arbetssökande, det vill säga personer som velat och kunnat arbeta men inte sökt något arbete, uppgick till 122 000.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: