Maktkampen inom Malmömoderaterna

Bild 1Tre artiklar i Sydsvenskan om interna processer inom moderaterna i Malmö ger en bild av splittring, maktkamp och något som utan vidare kan kallas utrensning.

Bakgrunden är den omorganisation Malmö kommun genomförde vid halvårsskiftet. 10 stadsdelar blev 5, samtidigt som staden fick ytterligare två skolnämnder, grundskole- och förskolenämnd. Antalet förtroendevalda minskade, vilket kan leda till slitningar. När jag skärskådar Malmömoderaterna ser jag ett mönster.

Malmömoderaternas starka kvinna är Anja Sonesson. Sonesson förlorade valet 2010 och hon har inte gjort så där värsta många repor i den socialdemokratiska plåten under mandatperioden. Det är min väldigt subjektiva bedömning att en och annan Malmömoderat inte skulle ha något emot att ersätta Sonesson som förstanamn, speciellt om valet 2014 blir ytterligare en förlust.

Ett tänkbart namn är Martina Jarnbring Palm som tillsammans med Peter Österlin vikarierade för Sonesson på kommunalrådsposten. Jarnbring Palm sitter idag i fullmäktige, kommunstyrelse och var vice ordförande i Västra innerstadens stadsdelsfullmäktige. I den nya organisationen sidsteppades hon.

När moderaterna skulle välja styrelse i den lokalavdelning där både Martina JP och Peter Ö ingår. Peter Ö var föreslagen som ordförande, Martina JP till styrelsen. Efter motförslag valdes Caroline Wessel till ordförande och Martina JP ställdes utanför styrelsen.

När Caroline Wessel utmanade Peter Österlin på ordförandeposten väckte någon på mötet frågan om alla i den grupp som drev på för en ny styrelse verkligen hade rösträtt.
– Man konstaterade att det var väldigt många på årsmötet som man aldrig hade sett tidigare. Vi gjorde en genomgång inför voteringen. Och det visade sig att tio som närvarande på mötet inte var medlemmar i föreningen och alltså inte var berättigade att rösta. Man hade alltså tagit med sig ett antal personer för att göra en kupp på själva mötet, säger Leif Mazetti-Nissen.
Enligt Leif Mazetti-Nissen var det tydligt att partiets toppnamn, oppositionsrådet Anja Sonesson, hade en drivande roll.
– Hon kom till mötet med det här gänget och satt med dem, säger han. SdS

Under förra mandatperioden satt jag tillsammans med Martin Jarnbring Palm i dåvarande utbildningsnämnden. Våra åsikter sammanföll sällan, men hon var alltid påläst och hade koll på frågorna.

Om vi sammanfattar:

  1. Anja Sonesson förlorar ett val och ifrågasätt eventuellt internt
  2. Martina Jarnbring Palm är ett framtidsnamn som får vikariera som kommunalråd
  3. MJP sidsteppas i den nya organisationen
  4. MJP kuppas bort från sin föreningsstyrelse av ett gäng som sitter och myser med Anja S.

Det är inte svårt att se mönstret, om man inte är Anja S vill säga.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Maktkampen inom Malmömoderaterna”

  1. PeO_W Says:

    Haha, det är ju lika bra som i Eskilstuna nästan… Här är de inne på sin tredje gruppledare på rätt kort tid. Kuppa in, ge upp och kuppa ut…

    Här har det snarare varit; ny person – däng av Ilmar, avgår; Ny person – dänmg av Ilmar, avgår; Ny… Du fattar 😉 Anja S är den första på ett tag som inte avgått efter däng av Ilmar. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: