Tror Mellin & co att Vattenfall kommer att fakturera staten 30 miljarder?

Bild 1Det verkar så, i alla fall så om vi ska anta att journalister såsom Lena Mellin med flera tror på vad de skriver. Nuonaffären är en skandal. Det är så illa skött att jag kunde fått akut krupp för mindre, men det påverkar inte företagsekonomisk elementa.

Vi börjar med Lena Mellin, AB. I en artikel med det braskande rubriken ”Skattebetalarna tvingas stå för storhetsvansinnet” gör Mellin en helt korrekt genomgång av hela soppan, men avslutar tyvärr i samma stil som i rubriken. ”Och vad återstår då? Att skicka notan till ägarna, de svenska skattebetalarna. Såklart” Tror Mellin på fullt allvar att Vattenfall kommer att fakturera staten på det nedskrivna beloppet? Det är faktiskt innebörden i rubrik, ingress och slutkläm.

I DN skriver Caroline Englund och Patrik Forsström en artikel med rubriken ”Vattenfall dyr nota för skattebetalarna”. I artikeln fortsätts resonemanget om ”kostnader för skattebetalarna”. ”– Förlusterna är dock ännu större. Nuon kommer att kosta staten ytterligare 20 miljarder kronor, spår Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet” DN Även dessa tre verkar tro att Vattenfall fakturerar staten för nedskrivningen.

Värst är ändå Ulla Andersson(v) med följande uttalande i AB ”Vi vill göra en stor satsning på tre miljarder för att få fler lärare i skolan och här bränner man 30 miljarder”. Tror riksdagsledamoten Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för (V), att det finns en direkt koppling mellan statens budgetutrymme och värderingen av Vattenfalls anläggningstillgångar?

Jag roade mig med att läsa Vattenfalls rapport. Där framgår att Vattenfall har ett eget kapital på 127 691 MSEK, varav 9 833 i minoritetsandel. För att ägare ska tvingas gå in med medel skall EK närma sig noll. Det kommer inte att hända pga dessa nedskrivningar.

Det är också viktigt att påpeka att reella vinster/förluster inte uppkommer förrän ägaren säljer tillgångarna. Det är det vi kallar reavinst/förlust.

Dessutom styrs svensk redovisning av en princip om försiktighet. Det innebär att när en bolaget befarar en förlust ska den tas upp, men en vinst ska bara redovisas när den realiseras. På ren svenska innebär det att om de nu nedskrivna tillgångarna skulle öka i värde tar Vattenfall ut det som vinst vid eventuell försäljning. Oavsett stannar vinster/förluster i bolaget.

Det enda skattebetalarna, dvs staten kan råka ut för är minskad skatteintäkt för Vattenfalls vinst samt utebliven aktieutdelning. Eftersom utdelningen i Vattenfall är 40-60% av vinsten efter skatt kan inte staten räkna med att få utdelning i år. Men som IM säger till SvD ”det är i slutänden en ägarfråga”. De summor vi talar om är dock långt ifrån de summor media braskar i sina rubriker.

Regeringen Reinfeldt skött köpet av Nuon illa från dag 1. Det är inget skäl för några av landets journalister och politiker att vara slappa med begrepp och potentiella skeenden.

Mer om Nuon och Vattenfall

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

7 svar to “Tror Mellin & co att Vattenfall kommer att fakturera staten 30 miljarder?”

 1. Reinfeldts Nuonskandal påverkar inte statens roll som företagsägare | Röda Berget Says:

  […] en Sosse « Varför ljuger Reinfeldt om sitt ansvar för Vattenfalls köp av Nuon? Tror Mellin & co att Vattenfall kommer att fakturera staten 30 miljarder? […]

 2. Varför ljuger Reinfeldt om sitt ansvar för Vattenfalls köp av Nuon? | Röda Berget Says:

  […] Tror Mellin & co att Vattenfall kommer att fakturera staten 30 miljarder? […]

 3. PeO_W Says:

  Bra !

  Tack. /Peter

 4. PeO_W Says:

  Reblogged this on PeoWagstrom's Weblog.

 5. Journalistiken och Vattenfall. | PeoWagstrom's Weblog Says:

  […] Bra av Röda Berget. […]

 6. Anders Nilsson Says:

  Statligt ägande av aktiebolag ger oss styrelse där ingen
  riskerar egna pengar. 6 mdr i utebliven utdelning är inte
  småpotatis.

  Vad har det med Mellins inkompetens att göra? Reinfeldts inkompetens behandlas i andra inlägg. /Peter

 7. Vattenfall – ett fall för regeringen? | Parkstugan Says:

  […] att något är ohälsosamt. Eller på att affären är precis så stor att det liknar Enron? Som Peter utmärkt beskriver det på sin blogg är detta bara en nysning i Vattenfalls resultat. Men, det förklarar också Vattenfalls höga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: