Reinfeldts Nuonskandal påverkar inte statens roll som företagsägare

ekokammarenSom ett brev på posten kom högern farande. För SvD är inte den stora skandalen att Reinfeldt & co missköter Vattenfall, för dem är skandalen att medborgarna äger strategiska tillgångar gemensamt.

Expressen går på det sk ”kålsuparspåret”. Egentligen är allt Göran Perssons fel. Jag håller med om att Vattenfalls utlandssatsning var ett felgrepp. Regeringen Persson skulle som ägare aldrig köpt den strategin, men det fritar inte Reinfeldt något ansvar för de misstag han begått.

Vattenfall har skrivit ner värdet på tillgångarna med c:a 30 Miljarder. En rejäl del gäller värdeminskningar i övrig energisektor på kontinenten, resten hänförs till Nuon. Tilläggas att kan att samtliga aktörer inom den kontinentala energisektorn tvingas göra motsvarande nedskrivningar på motsvarande tillgångar.

Om Göran Persson kör bussen utan att kvadda den fram till 2006 kan han inte hållas ansvarig för att Reinfeldt lindar samma buss runt en 22 meters tall. Expressen försöker lägga ansvaret för Reinfeldts misstag.

Reinfeldts Nuonskandal är inget skäl för att staten ska sluta driva företag. Det är däremot ett skäl för väljarna att se till att inkompetenta personer som Reinfeldt flyttas från det strategiska ägaransvaret.

IP skriver i AB; ”Vattenfall hade kunnat vara ett verktyg i en framtidsinriktad grön energi­politik. I stället har bolaget ­spekulerat i europeisk kol, gas och kärnkraft.” Jag håller helt med. Vattenfalls ägare måste ge bolaget direktiv som styr verksamheten i just den riktningen. Utifrån den synvinkeln är det också rätt att avveckla sagda delar av den internationella verksamheten. Vattenfall ska dock inte ha för brått att sälja. Den reella förlusten uppstår inte förrän tillgången sålts med förlust.

Jag vill dock poängtera att förutsättning för att Vattenfall ska kunna bli ett verktyg i en grön energipolitik är att ägandet blir helt och hållet statligt. Att som DN vilja släppa in andra ägare innebär att vattenfall skullen tvingas fokusera på kortsiktig vinstmaximering istället för långsiktigt lönsam grön energipolitik.

Frågan ingen av privatiseringsivrarna vill svara på är:Skulle Norge som nation ha tjänat på om Statoil vore privat?

Värt att tänka på när privatiseringsskallet tar fart.

Mer om Nuon och Vattenfall

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Reinfeldts Nuonskandal påverkar inte statens roll som företagsägare”

  1. Tror Mellin & co att Vattenfall kommer att fakturera staten 30 miljarder? | Röda Berget Says:

    […] Tankar från en Sosse « Reinfeldts Nuonskandal påverkar inte statens roll som företagsägare […]

  2. Varför ljuger Reinfeldt om sitt ansvar för Vattenfalls köp av Nuon? | Röda Berget Says:

    […] från en Sosse « Smutskonkurensen skadar Sverige Reinfeldts Nuonskandal påverkar inte statens roll som företagsägare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: