Smutskonkurensen skadar Sverige

gokungeJag har läst några LO-rapporter som tar upp det faktum att det pågår en oblyg urholkning av kollektivavtalets värde på svensk arbetsmarknad. Medlet är ett flagrant missbruk av de hål som finns i utstationeringsdirektivet och i svensk lag. För enkelhetens skull kan vi kalla det smutskonkurens.

Smutskonkurensen leder inte bara till att lönerna pressas nedåt, den leder även till att andra arbetsvillkor försämras. Det handlar om arbetstider och arbetsmiljö. Vem tjänar på att arbetsmiljön på svenska arbetsplatser blir sämre? Vem tjänar på att svenska löntagare får mindre i plånboken?

En annan fråga är vem som vill ha smutskonkurens. Att extremliberalerna i CUF och Timbro omfamnar sämre villkor på svensk arbetsmarknad är ingen hemlighet, men vilka andra politiska partier står upp för smutskonkurensen? Det är dags att smutskonkurensens vapendragare står upp för sina ideal.

LO har formulerat några krav, som redovisas nedan i förkortad version. De finns i sin helhet denna rapport på sidan 60 och framåt.

 • Huvudentreprenören bör bli ansvarig för att alla aktörer i ett projekt följer gällande lagar och avtal.
 • Avskaffa regeln om att inkomstskatt inte behöver betalas för arbete i Sverige upp till 183 dagar.
 • Inför i lag ett krav på anmälningsplikt. Utländska företag ska registrera sin närvaro i Sverige under sanktionsansvar.
 • Ändra Lex Laval och möjliggör för fackliga organisationer att träffa bekräftelseavtal.
 • Inför i lag ett krav på en rättslig företrädare för utländska tjänsteföretag.
 • Inför i lag ett krav på tillhandahållandet av vissa typer av handlingar såsom. lönelistor, arbetstidslistor och annan information som är av betydelse för att bedöma vilka arbets- och anställningsvillkor som tillämpas av företaget.
 • I lagen om offentlig upphandling måste det tydliggöras att villkor motsvarande kollektivavtalsvillkor kan ställas i offentlig upphandling. Sverige skall dessutom ratificera ILO-konvention 94 om villkoren vid offentlig upphandling.
 • Inför en striktare tolkning av begreppet fast driftställe. Ett företag som kontinuerligt, regelbundet eller periodiskt är aktivt i Sverige under en 12-månaders period skall alltid anses etablerat i Sverige

Jag kommer att jobba för en kommande socialdemokratiskt ledd regering skall genomföra LOs mycket rimliga och modesta krav till punkt och pricka.

På svensk arbetsmarknad ska ingen utnyttjas. Vi ska inte ha en nedåtgående spiral vad beträffar löner och andra arbetsvillkor. Smutskonkurensen skall inte få sätta villkoren på svensk arbetsmarknad.

Någon däremot?

Bloggat: Roger Jönsson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Smutskonkurensen skadar Sverige”

 1. Om rimliga villkor på svensk arbetsmarknad | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Fler som skrivit: Roger Jönsson, Badlands hyena, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: