Tre synvinklar på den skånska vårdkrisen, personalen, media & ansvariga allianspolitiker

bag_of_moneyKris, kris eller inga större problem. Så skulle jag kunna sammanfatta rubriken i en mening. I två debattinlägg och ett ledarstick i borgerliga Sydsvenska Dagbladet finns dessa tre synvinklar på den skånska vården denna sommar. Samtliga citat från Sydsvenskan om inte annat anges.

Två skyddsombud skriver tillsammans med oppositionspolitikern Daniel Hedén(s) en artikel med rubriken ”Sommarens kris i sjukvården förvärras för varje vecka som går”. De ser en verklighet där sjukvårdens ledning beordrar in f0lk från sin semester. Den rätten är avsedd för att användas vid allvarliga kriser såsom epidemier eller riktigt stora allvarliga olyckor. ”När extraordinära åtgärder sätts in för att klara av en helt vanlig semesterperiod(1) är det obehagligt att tänka på hur beredskapen ser ut för en verklig krissituation”.

Värst är situationen på Skånes universitetssjukhus, Sus, som under sommaren saknar ett stort antal läkare, barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare. Vårdplatsläget är därför akut på många avdelningar. Det gäller inte minst på förlossningsavdelningarna som inte längre klarar av att ta hand om oroliga föräldrar. Patienter, både vuxna och barn, såväl som födande mammor har skickats runt till olika sjukhus i Skåne, Halland, Göteborg och Danmark. Någon har till och med tvingats föda hemma när förlossningsavdelningarna varit fulla. SdS

På ledarplats i denna borgerliga tidning konsteras det självklara, ”Värdig vård enda vägen”.

Mikaela Herbert berättade i lördagens Sydsvenskan om hur hon gick i samtalsgrupp för att få hjälp med sin förlossningsrädsla:
”Man gjorde upp en förlossningsplan och försökte ge oss gravida verktyg, en känsla av kontroll.”
Barnmorskan Martina Qvennerberg, som arbetar på förlossningsavdelningen i Lund, är starkt kritisk till att nedskärningar och anställningsstopp gjort situationen ohållbar.
”Vad hjälper det att en kvinna som är rädd att föda har en färdig förlossningsplan när ingen har tid att stötta henne?”, frågade hon retoriskt i reportaget.
Gravida kvinnor riskerar att skickas iväg till andra sjukhus för att föda sina barn även om det är osäkert om de hinner fram i tid. Malmö hänvisar till Lund, Lund till Helsingborg, Helsingborg till Halmstad … SdS

Ansvariga politiker i form av Katarina Erlingson (C) och Birgitta Södertun (KD) menar i en artikel att det egentligen inte finns några problem.

Ingen patient har blivit nekad vård. Ansvariga chefer på Sus säger att det inte finns risk för bristande kvalitet i vården, även om läget på olika avdelningar är väldigt ansträngt. SdS

Jag undrar vad det skulle krävas för de båda skulle medge bristande kvalitet i den skånska vården? Att personal, patienter och deras egna politiska anser att läget är kritiskt struntar de i.

(1)För er som undrar vad semesterlagen säger om semesterns förläggning:

I semesterlagens text står mycket riktigt inte ordet sammanhängande. Istället uttrycker man det så att ”…. arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni-augusti.”
I kommentarerna till lagen förtydligas att med en ledighetsperiod  menas en sammanhängande ledighet om fyra veckor.  Shortcut

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: