Har Billström ägnat sig åt insideraffärer?

justitia_176420517Att statsrådet Billström äger aktier är inget märkvärdigt. Han är inte ensam. Däremot är han förmodligen ensam om att inte ha en förvaltare som sköter aktieportföljen under ministertiden. Billström köper och säljer helt på egen hand.

Billström har ett aktieinnehav i gruvbolaget Northland. Bolaget hamnade i en kris, under samma tid köpte Billström fler aktier i bolaget.

Under våren hamnade Northland i en akut kris och behövde 2,4 miljarder för att kunna fortsätta verksamheten. Man fick in vissa medel, men inte tillräckligt. I slutet av maj investerade Peab, Norrskenet, Metso och Folksam 25 miljoner dollar var i Northland. Norrskenet ägs av statliga LKAB, något som nu väcker frågor om insider-problematik kring Billströms aktieinnehav.

– Insiderproblematiken finns när en person kan ha förhandsinformation och sedan agera på den, säger Albin Rännar AB

Billström hävdar att det inte spelar någon roll eftersom, som han säger till TV4, att han inte har avsikten att spekulera.

– Frågan är om han påverkats information som funnits på regeringskansliet. Krisdrabbade branscher har ofta ett utbyte med regeringen. Det vet jag som har suttit i regeringen, säger Bodström till Expressen.se.

– Jag tycker att det här är så pass allvarligt att det bör utredas om det är insiderbrott Expressen

Det är märkligt att inte Billström själv inser att han just i detta fallet kunde komma att misstänkas för insideraffärer eftersom LKAB var inblandat.

Det är en mer märkligt att han inte förstått att det inte är lämpligt att ett statsråd sköter sina egna placeringar, därför att misstanken kan komma att uppstå. Det är just av den orsaken andra statsråd väljer att ha en förvaltare.

Det jag finner mest märkligt är att Regeringen inte verkar några etiska regler och rutiner för statsråd med aktieinnehav. Rimligt vore att Statsministern satte som villkor för nya statsråd att de måste anlita en förvaltare för sitt aktieinnehav eller avstå från statsrådsposten.

Detta är egentligen ingen politisk fråga, utan det handlar etik och ledarskap. Det kan inte finnas någon tvekan om statsrådens vandel. Detta måste utredas snarast.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Har Billström ägnat sig åt insideraffärer?”

  1. Monopol är ett spel om Kapitalism, inte om Socialism | Nemokrati Says:

    […] Bloggar: Röda Berget – Har Billström ägnat sig åt insideraffärer?, […]

  2. Kommer Reinfeldt att placera Billström i utvisningsbåset? | Röda Berget Says:

    […] och Finansinspektion slår klorna i Billström. Orsaken är Billströms vidlyftiga aktieaffärer i Northland […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: