Mursi avsatt – militären styr

Egyptens president Musri är avsatt av militären, vilka nu styr landet. Det är inte alltför länge sedan folket på Tahirtorget firade Mubaraks avgång från makten. Några år och ett val senare är de tillbaka på ruta 1, men nu med militären vid makten.

Leif Stenberg är själv förvånad över hur snabb händelseutvecklingen har varit. Att kritiken mot Mursi periodvis har varit stark är inget nytt. Däremot tonar han ner Mursis islamisering av landet som orsak.

– Egyptens ekonomi är på fallrepet. Industrin är på nedgång och arbetslösheten är hög. Det andra problemet är kopplat till rättssäkerheten, många egyptier har känt sig oroliga i vardagslivet och upplevt polisen som korrumperad. Mursi har inte lyckats lösa de här problemen, säger han. AB

Frågan är om eller på vilka villkor militären är villiga att släppa ifrån sig makten. En annan fråga är vad demokratirörelsen egentligen är kapabla att göra när det gäller att bilda partier och ta ett reellt ansvar för Egyptens demokratisering.

Enligt uppgift i SvD erbjuder Mursí en samlingsregering. Frågan om någon vill ha den. Frågan är vad alternativet är. Militärstyre.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Mursi avsatt – militären styr”

 1. Leif Andersson Says:

  Kommer ihåg när en av de flitigaste bloggarna på s-bloggar självsäkert hävdade att nu får vi demokrati i Egypten i samband med Mubaraks avgång. Den senaste tidens händelseutveckling visar att i länder utan demokratiska traditioner kan den resan bli väldigt lång.

  Resan mot demokrati började med Mubaraks avgång. Jag kommer alltid att applådera en instabil valprocess framför en stabil diktatur. /Peter

 2. Kristian Jansson Says:

  Läget i Egypten är intressant, samtidigt som en militärkupp är oroväckande så är militärens ställningstagande officiellt att få tillstånd en vald regim som kan styra landet på rätt köl.
  Bara synen innan kuppen av människor som öppet skrev på protestlistor mot Mursi visar att man klivit över en tröskel som var skyhög under Mubarak!

 3. Leif Andersson Says:

  Man bör komma ihåg att Mursi trots allt valdes i ett demokratiskt val.

  Jag håller med om att det är bättre med någon form av val, även om de inte kan kategoriseras som rättvisa, än diktatur. Vi har ju exempel i vårt närområde hur välmående länder drevs till fattigdom av kommunisternas framfart och om vi vänder blicken mot Asien finns fortfarande Nordkorea som skräckexempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: