Nu tar vi över debatten på nätet

20130701-113704.jpg
Almedalsveckans hetaste seminarium, löd presentationen, ”Nu tar vi över” är titeln. Vilka var ”vi” och vad skulle ”vi” ta över.

”Vi” är arbetarrörelsen, vad är debatten. En minst sagt namnkunnig panel diskuterade hur vänstern ska kunna ta upp kampen med Timbro om den långsiktiga bilden av samhället.

Karin Pettersson inledde med att tala om politikens roll. Hon konstaterade att i vale 2006 lyckades moderaterna politisera arbetslösheten, men i vale 2010 lyckades samma moderater avpolitisera frågan. kort lyckades de lägga skulden på Persson 2006, men skylla på någon annan 2010.

Håkan Bengtsson från Arenagruppen konstaterade att vi står vid ett vägskäl. Kan politiken göra skillnad eller är politik bara något som trycks mellan ramverken.

Debattens egentliga ämne var opinionsbildning. Johanna Kronlid, Arbetet, ansåg att möda inte skriver om arbetare. Hon tog busstrejken som ett exempel. En kvällstidning hade skrivit om avslutningen, men inte nämnt vad bussförarna fått. Deras artikel handlade enbart om passagerarna, förarna är osynliga. Enda gången de saknas är när de är frånvarande.

Johan Ulvenlöv, Unionen, menade att det går att placera den osynlige i fokus. Hans exempel var strejken i Fränsta, som genom nätaktivism tog sig ända in i riksdagen.

Karin Pettersson visade bilder på delningar av ledarartiklar i AB på Facebook. Det finns ett intresse att delta om exemplen handlar om roliga människor.

Jonas Thunberg, Flamman, beskrev Flammans två grundpelare; inrikespolitik och tydlig Agenda.

Klart är att det händer saker på LO. Johan Ulvenlöv börjar på Unionen 1/9. LO kommer att satsa för att ta upp kampen om idéerna.

Marcus Uvell på Timbro ansåg att det var bra om LO tog upp kampen och välkomnar en debatt mellan tydliga alternativ.

Det kommer att bli kul.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Nu tar vi över debatten på nätet”

 1. Håkan Larsson Says:

  OBS att motståndaren automatiskt alltid vinner om man förleds att använda hans termer. Den som mbestämmer vad orden ska betyda har vunnit. Det finns t,ex ingen ”arbetslinje”: det finns en ANSTÄLLNINGSLINJE.

 2. Kristian Jansson Says:

  Jag tycker att det här är bra, trots att jag är att anse som motståndare till Röda Bergets politik. Det är bra därför att vänsterns ”kamp”, i mina ögon, alltför ofta sker genom ombud. Fackliga eller andra politiska företrädare står för agendan och åsikterna och driver dessa med mandat av medlemslistor, det bör ändras och genom att debatten flyttas till individnivå uppmuntras ett större engagemang hos enskilda som till syvende och sist är de som röstar.

  Jag skulle vlja påstå att ”vänstern” har fler aktiva medlemmar än ”högern” /Peter

 3. Kristian Jansson Says:

  Frågan är vad vi kallar aktiva medlemmar. Vänstern har lång tradition av att organisera sig vilket ger starka organisationer som S var förut och facken är idag. Min bild av hur detta ser ut i verkligheten är att det finns ett toppskikt i alla organisationsnivåer som agerar med mandat av sina organisationer medans påfallande många informeras eller söker information exklusivt genom den egna organisationen.
  Såklart finns övertygade eldsjälar som slukar information utifrån men de blir färre ju längre från respektive toppskikt man kommer. Det är , tror jag, en av anledningarna till att man inom LO har en stor andel SD anhängare. Man är organiserad inom LO för att man informerats om Fackets storhet och fördelar, men man är inte tillräckligt nära för att förstå politiken bakom.
  Min uppfattning är att det i stort sett är tvärtom på högerkanten, man organiserar sug inte i samma utsträckning vilket gör att man själv i större omfattning skapar en bild av vilken politik man företräder.

  Blir fler sossar verkligt aktiva, inte bara med i facket, så kommer ni att komma längre med er politik samtidigt som granskningen av era organisationer blir hårdare. Jag tror att S och därmed demokratin vinner på det, även om en och annan småpåve borde se om sitt hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: