LOs förslag om sjukförsäkring innehåller mycket klokskap

Kålle_webbLO lägger fram ett förslag till ny sjukförsäkring. Mycket fokus ligger på rehabilitering och även en del möjligheterna att komma tillbaka efter en längre sjukskrivning. Nedan en sammanfattning, här hela rapporten.

 • Det måste finnas tillgång till högkvalitativ företagshälsovård för alla som behöver den.
 • Den som inte kan gå tillbaks till sin tidigare arbetsgivare och behöver stöd för att ställa om, exempelvis hitta fram till en ny anställning eller ett nytt yrke, bör erbjudas individuellt utformade och anpassade utbildningsinsatser.
 • Sjukförsäkringen måste åter bli en försäkring som garanterar den som drabbats av ohälsa ett rimligt och fullgott inkomstskydd. Inkomsttaket måste höjas och kopplas till löneutvecklingen!
 • Ingen ska bli av med sin ersättning bara för att man passerar någon administrativ tidsgräns. De tidsgränser som idag gäller vid 180, 364 och 914 dagar – som infördes sommaren 2008 – bör omvandlas till stödjepunkter där individen rustas med rehabiliteringsrättigheter.
 • Regeringen bör så snart som möjligt utreda införandet av en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring tillsammans med parterna. I rapporten skissas på olika konkreta lösningar som kan utgöra utgångspunkter i detta arbete.
 • När beslut om rätten till sjukpenning och sjukersättning fattas bör även ålder, utbildningsbakgrund, bosättningsförhållanden och tidigare verksamhet kunna vägas in.
 • Sjukersättningen (tidigare förtidspension) bör höjas och ska ge trygghet även för personer med fleråriga, men inte nödvändigtvis livslånga, sjukdomstillstånd.
 • Karensdagen i sjukförsäkringen bör avskaffas. Ett steg i rätt riktning kan dock vara att införa ett s.k. karensavdrag (läs mer i SvD-artikel).
 • Vi behöver kraftfullare anställningsstöd och fler lönebidragsplatser, så att alla som vill och kan arbeta också får möjlighet att göra det.

Samtliga partier bör studera förslagen med öppet sinne.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “LOs förslag om sjukförsäkring innehåller mycket klokskap”

 1. Bert Says:

  Det är ett steg i rätt riktning i alla fall. men oerhört milt förslag.
  Sjuka ska ALDRIG behöva avyttra sitt ägande enbart för att de blivit sjuka.
  Samma bör gälla arbetslösa.
  När ska Politiker med obegränsade skydd inse att Samhälet är uppbygt på pengar då ska alla även försörjas av densamma oavsett om de jobbar eller är ratade från arbetsmarknaden av en eller annan anledning.-

  Det ska kosta kort sagt ställa folk utan pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: