Bildt: Demokrati – Var god dröj!

bildtunnaDet kan tyckas vara oviktigt att veta hur många flaskor skumpa, rödvin och årgångssherry Carl Bildt och Hillary Clinton bälgade i sig. I förhållande till vad som avhandlades på såväl formella som informella möten är det oväsentligt. Vad som däremot inte är oviktigt är allmänhetens och pressens rätt att få veta vad herrskapet hinkade i sig.

Det är inte den granskades roll att avgöra vad granskarens granskar. Det är heller inte den valdes sak att avgöra utifrån vilka kriterier väljarna väljer om eller väljer bort. Om det nu är så att Niklas Svensson, skjutjärnsreporter och (baksätes?)förare av Expressenbussen, vill ha Bildts vinfakturor är det bara för UD att skyndsamt hosta fram dem. Om det är så att väljarna bedömer Bildt utifrån hans vinsmak är det når Bildt får tåla eller återvända till oljebranschen.

Carl Bildt gav på Twitter i går däremot nonchalanta svar på kritiken. Departementet prioriterade förmodligen andra saker, skrev Bildt och påpekade att det ju pågår ett krig i Syrien Expressen 

Precis som Expressen påpekar är offentlighetsprincipen ett bärande fundament i svensk demokrati och just därför ar det så förödande att dem moderate veteranen Carl Bildt visar sådan nonchalans för grundlagen. Vad Bildt, vetande eller ovetande gör, är att visa ledarskap. Tyvärr pekar han i en riktning mot mer mygel, minskad öppenhet och med det en svagare demokrati.

Reinfeldts tystnad är i ljuset av detta besvärande. Sympatiserar han med Bildts nonchalans av grundlagen eller är det så enkelt att han vet att Bildt skulle nonchalera även honom?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: