Uppmanades Wennemo att säga upp sig eller..?

Irene Wennemo är inte längre huvudsekreterare i socialförsäkringsutredningen. Den bakomliggande orsaken är att hon kandiderar till ordförande för S-kvinnor. Vägen dit är mer oklar.

Enligt AB hade Wennemo är överenskommelse med utredningens ordförande, Gunnar Axén(m) vars innebörd var att Wennemo bara behövde lämna jobbet om hon blev vald. Att IW var  aktiv sosse var redan känt när hon fick jobbet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Irene Wennemo nu tvingas bort från sin post som huvudsekreterare.
Flera källor uppger för Aftonbladet att orsaken bland annat är att hon nyligen gick ut och öppet kandiderade för att bli ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund. Det ska ha rört upp känslor på Socialdepartementet och i socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons stab (M).
– Det finns absolut med i bilden. Det ses som ett problem om hon sitter som huvudsekreterare och samtidigt kan hamna i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger en källa.
– Jag har skickat in min uppsägning i dag. De sa från Socialdepartementets politiska ledning att jag inte kunde vara kvar om jag också var nominerad till ordförande för S-kvinnor, säger Irene Wennmo AB

Ulf Kristersson själv vill inte kommentera, men en sakkunnig på socialdepartementet säger följande.

– Det sitter åtta partier i en gemensam parlamentarisk utredning, huvudsekreteraren väljer att kandidera för en post som kvinnoförbundets ordförande och adjungerad i verkställande utskottet i ett av de partierna. Detta skapade problem med rollen som opartisk tjänsteman. Irene drog då slutsatsen av det och sa upp sig. För detta fick hon sex månadslöner, säger Johan Stuart AB

Det finns alltså två beskrivningar av processen som ledde fram till Wennemo lämnade sitt jobb. Dels har vi Wennemos egen beskrivning som säger att hon mer eller mindre uppmanades säga upp sig och Stuarts beskrivning som säger att IW sade upp sig på helt eget initiativ.

Med tanke på att utrednings ordförande Gunnar Axén(m) inte hade några problem med att Wennemo behöll jobbet fram tills dess att hon eventuellt blev vald är det osannolikt att Stuarts version är den sanna.

Vad vi har är ett gräl mellan de moderata statsråden Kristersson och Axén vars bondeoffer blir Irene Wennemo. Johan Westerholm skriver ”grisigt” – jag håller med.

Bloggat: Martin Moberg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Uppmanades Wennemo att säga upp sig eller..?”

 1. mira Says:

  ” … vars bondeoffer blir Irene Wennemo. …” eller de sjuka och arbetslösa kanske?

 2. Gydvan Says:

  Jag undrar vem som är värst… Axén eller Kristersson. Men att jag i detta fallet håller på Axén säger en hel del.
  Det första jag tänkte när jag hörde detta var att Wennemo blivit borttvingad.
  Trams att bara för att man ställer upp som kandidat till en ordförandepost för S-kvinnor så måste man avgå som sekreterare. Mer logiskt att man som (Axén också verkar tycka) sitter kvar tills man vet om man får posten.

  Sedan trodde jag väl aldrig att jag skulle använda ordet logik och Axén i samma mening…… 😉

 3. Hwad vilja Ulf Kristersson? | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: