SSU begår verkligen debattartikel

Jag läser med stigande förvåning den debattartikel SSU skriver tillsammans med LUF på DN debatt. De båda ungdomsorganisationerna kräver en ny skattereform och några av formuleringarna får mig att baxna.

Till att börja med använder SSU ordet ”skattetryck”. Som om skatter för att finansiera välfärd skulle vara något negativt. Dessutom slås det fast att reformen ska ha ” små fördelningspolitiska effekter”. Jag frågar mig vilket medlemsstöd SSU har för detta skarpa ”vänsterkrav”.

Jag skulle önska att SSU läste var KK skriver i AB istället för att begå debattartikel i DN tillsammans med LUF. Jag uppmanar SSUs ledning att ta rygg på SSU i Malmö. Jag håller inte alltid med dem, men de är alltid en skarp röst från vänster i den lokala debatten. Det är vad SSU borde vara i den nationella.

Bloggat: Johan Westerholm,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “SSU begår verkligen debattartikel”

 1. Det ska vara enklare att göra rätt för sig | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Fler som skrivit: Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg, Peter Johansson […]

 2. Anton Dackenberg Says:

  Med små fördelningsmässiga effekter menar man att kommer ändra om skattesystemet utan att förändra fördelningsprofilen. Skattereformen, som ska vara blocköverskridande, kommer alltså i sig varken öka eller minska ojämlikheten, den har som mål att öka effektiviteten i skattesystemet genom att ersätta mängder av avdrag och subventioner med enhetliga skattesatser. Sen är det upp till sittande regering att föra en fördelningspolitik utifrån sin ideologi. Det är utgångspunkten för ett samarbete över blockgränserna i just denna fråga.

  Anledningen till en blocköverskridande överrenskommelse om skattesystemets grundläggande spelregler är att garantera en långsiktigt stabilitet och att skattesystemet inte ställs på ända efter varje regeringsskifte.

  Jag förstår vad de menar, det är problemet. /Peter

 3. Leif Andersson Says:

  Har lästa artikeln på DN:s hemsida och ser detta som ett mycket bra förslag. Hur du hellre verkar föredra dagens M-inspirerade system med ROT, RUT och en av världens lägsta beskattningar av fastighetstillgångar gör mig något konfunderad.

  Arkiveras under ”läst men inte förstått” /Peter

 4. Lars Flemström Says:

  Dackenberg vill alltså ha en blocköverskridande uppgörelse om att skattesystemet inte får användas som ett fördelningspolitiskt intstrument?

  Varför har vi val till riksdagen vart 4:e år? Jag tycker att den socialdemokratiska partiledningen gör rätt, som lovar att det inte ska bli några drastiska förändringar för personer, som tjänar under 60.000 kr /mån under mandatperioden 2014 – 2018, men vad som händer efter valet 2018, får bli en senare fråga.

  Det viktiga är att det inte blir så drastiska förändringar för vanligt folk så att deras tillvaro slås sönder, om man t.ex. har lån som måste amorteras eller andra långsiktiga ekonomiska åtaganden. Vad som då har betydelse är inte skatterna i sig, utan vilken disponibel inkomst folk har efter skatt. Räntor och inflation har också betydelse.

  Men det handlar faktiskt inte bara om folk med relativt höga inkomster, strax under 60.000 kr / mån, utan också om låginkomsttagarna och de ekonomiskt sämst ställda. Det är ju alltid de som får betala höginkomsttagarnas ekonomiska trygghet, genom sämre inkomsttrygghet för egen del.

  Det är en avvägning som måste göras, Om det skapas ett nytt ekonomiskt utrymme, som bör det i första hand tillfalla låginkomsttagarna och de fattiga, Hur detta kommer att utvecklas på lång sikt, efter 2018, vet vi inte. Därför ska vi inte ha några blocköverskridande uppgörelser, som på lång sikt blockerar möjliga förbättringar för låginkomsttagarna.

 5. Finansiera, fördela och styra | Högbergs Tankar Says:

  […] mm: DN, Johan Westerholm, DI, Ab, Exp, SvD, SVT, Jan Andersson, Martin Moberg. Peter Johansson.Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: