EU ska ge f-n i arbetsrätt och bostadspolitik

Ser att EU-kommissionen har haft åsikter om svensk arbetsrätt och svensk bostadspolitik. Enligt SvD anser EU att arbetsrätten ska ”ses över”, vilket är nyliberalt nyspråk för det det ska bli lättare att sparka fackligt aktiva medlemmar.

Lyckligtvis är detta bara EUs åsikt och inga direktiv som Sverige måste bry sig. Att Ludvigsson jublar är inget att förvånas över. Mer förvånande är att hon verkar anse att den svenska modellen med starka folkrörelser skulle vara modellerad efter Mussolinis Italien.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

8 svar to “EU ska ge f-n i arbetsrätt och bostadspolitik”

 1. donkeyman Says:

  Eftersom just arbetsmarknad och bostadsmarknad är de två grenar av politiken som kan betecknas som ”problemområden” tycker jag nog att det finns alla skäl att se över dessa. Problemet ligger väl i att både socialdemokratin och Alliansen har del i skulden till att det blivit som det är.

  Ingendera sidan har någon heltäckande lösning till hur man skall förbättra de brister som finns. Bägge kommer med förslag till delar av lösningar men saknar en heltäckande politik.

  När det gäller Mussolini och välfärdssamhället så vet alla som har studerat idéhistoria att den så kallade ”korporativismen” var en av de tunga hörnstenarna i det Italienska fascistiska samhället. Men ”korporativism” är också en av faktorerna i det Socialdemokratiska samhället som det kom att se ut under sin höjdpunkt.

  Därmed inte sagt att den ena hade fått inspiration från den andra. Den praktiska utformningen var olika och de bägge ideologierna hade också andra viktiga faktorer som inte var sammanfallande. Till exempel var fascismen starkt nationalistisk till sin natur medan socialdemokratin dyrkade internationalism.

  Fascismens system byggde på företag som ägde det vi kallar ”gula fackföreningar”, ett vidrigt äckligt missfoster utan existensberättigande. Finns sålunda ingen som helst gemensam nämnare mellan detta vidriga system och ett som innehåller starka demokratiska folkrörelser.

  Borgeriet har styrt land i snart sju år. När de ska sluta skylla sina tillkortakommanden på Per Albin Hansson /Peter

 2. henning bask Says:

  EU ska ge fan i snuset också!

 3. Leif Andersson Says:

  Att avveckla ränteavdragen för bostadslån och därmed minska risken för en bostadsbubbla samt överskuldsättning bland hushållen anser jag är en bra synpunkt från EU.

  Vad händer när EU har en ståndpunkt du anser stinker, men EU kräver att den genomförs? Riskabelt att öppna den dörren. /Peter

 4. Jan Andersson Says:

  EU har en gemensam arbetsmarknad med fri rörlighet. Till EU:s kompetenser hör arbetsmiljön och en del arbetsrätt. Bland EU-direktiv kan nämnasbemanningsdirektivet, visstidsdirektivet och deltidsdirektivet. Alla dessa direktiv har inte bara vi socialdemokrater ställt oss bakom utan också facken i Sverige.

  Om nu EU ska se över arbetsrätten kan jag inte se något fel i det såvida man inte planerar att försämra arbetsrätten.

  Problemet är att vi inte vet om EU försämrar arbetsrätten eller inte. Med tankr på Laval etc är risken stor att de försämrar. Definitionen på försämring är ”Allt som inte initieras av LO”. /Peter

 5. donkeyman Says:

  Du kritiserar fascismen för att man hade ”gula fackföreningar”. Vilket är riktigt. Men socialdemokratins fackföreningar har i alla år varit lika knutna till regimen som fascismens fackföreningar var en gång i tiden. Men när det är sagt så är det ju en stor skillnad mellan vilket samhälle som den tidens fack önskade och dagens Svenska fack.

  Det är i dag påfallande många arbetare som anser att LO inte representerar dem som arbetare utan att de enbart är en del av det socialdemokratiska komplexet. Precis som fascismens fack var en del av det fascistiska samhället. Utan jämförelser i övrigt.

  Borgarna skyller inte heller sina tillkortakommanden på Per Albin. Däremot är dagens arbets- och bostadspolitik en direkt följd av den socialdemokratiska politiken under Ingvar Karlsson och Göran Persson som sedan följts upp av den politik som Allitansen har fört under sju år. Bägge sidor har precis lika stor skuld i att det har blivit som det är.

  Borgeriet har styrts sedan 2006. Snart tre år in på mandatperiod #2 får de finna sig att bära det fulla ansvaret. Klarar de inte av det kan de lämna över till oss och godkänna alla våra förslag. /Peter

 6. Jan Andersson Says:

  Du tycks mena att arbetsmiljön och arbetsrätten ska vara nationell fastän arbetsmarknaden är gemensamma. Vem tror du förlorar på att länderna börjar konkurrera med varandra om arbetsrätten och arbetsmiljön istället för att vi har gemensamma minimiregler? jag är rätt övertygad om att det är löntagarna. Du skriver om EU som om det var någon annan. Vi är med i EU och ska naturligtvis forma en socialdemokratisk politik för EU. Sedan får väljarna avgöra om de gillar vår politik eller ej.

  EU har bara varit negativt för vår arbetsrätt. Utan EUs inblandning hade Byggnads kunnat blockera fram ett avtal från Laval och allt hade varit frid och fröjd. /Peter

 7. Jan Andersson Says:

  Du har rätt i att vi kunnat blockera Laval om vi helt stått utanför EU, d.v.s. inte ens haft ett EES-avtal som Norge har. men då hade inte svenska företag haft tillgång till EU:s inre marknad. Hur många företag tror du då hade behållit sin verksamhet i Sverige . Tur att svensk fackföreningsrörelse inte är så naiv som du är. man är kritisk till Laval-domen men fördenskull vill varken LO, TCO eller Saco att det inte ska finnas gemensamma miniregler för arbetsmiljö och arbetsrätt på den gemensamma arbetsmarknaden.

  Det är just Laval som är problemet med EU. Jag vill ha en återgång till den ordning som rådde före Lavaldomen. /Peter

 8. Jan Andersson Says:

  Den ordning som rådde före Lavals är den som råder idag.

  Före den domen kunde facket blockera fram ett avtal. Sen kom den nyliberala ultrapolitiserade sk ”domstolen” med sitt groteska utslag. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: