Sahlin var för vek och för feg

mona_kajsa_jytteJag ser att DN ägnar sig att spekulera kring en eventuell innehållande S+Mp. De gör även en återblick mot Mona Sahlins försök att skapa en liknande konstellation. Jag håller inte direkt med allt DN säger, men de ligger hyfsat i spåret.

Om borgarna och SD tillsammans samlar en majoritet i riksdagen kommer Reinfeldt att fortsätta som statsminister i minoritet. Är det så att det finns en rödgrön majoritet kommer med all sannolikhet statsministern att skiftas ut.

Det troliga regeringsalternativet är så S eller S+Mp. Jag tror inte Mp köper en ensam S-regering så S+Mp är huvudspåret. Det parlamentariska underlaget kommer att V att stå för. Jag tror inte på en regering över blockgränserna av den enkla orsaken att det skulle blockera allt vad S & Mp vill förändra.

Varför skulle då V köpa att ställas utanför en regering? De har inget annat val. De kommer att ha en position där de kan driva igenom en del av sina frågor, men Sjöstedt får inte titeln statsråd. De kommer att motvilligt acceptera därför att alternativen är värre.

Antingen driver V fram ett nyval som troligen skulle vinnas av borgerligheten på argumentet om regeringsduglighet eller också gör S & Mp upp med ett borgerligt parti. Inget av alternativen smakar särskilt bra i V:s mun. V får helt enkelt äta en sur kråka som heter ”utanför regeringen” men de kommer att få tugga politiska köttben i form av viss politisk framgång under minst fyra år. Inte önskealternativet men betydligt bättre än ytterligare fyra år med en SD-stödd Reinfeldt.

Varför klarade inte Sahlin av att ro motsvarande i hamn? Kort sagt var hon vek och feg.

Jag erkänner att jag var en av dem som drev för att få in V i det rödgröna samarbetet. Mitt motiv var att jag ansåg att det behövdes en motvikt till Mps antifackliga tendenser. Mona Sahlin hade tyvärr inte politiskt markerat att hon skulle hålla den rågången mot Mp. Med Löfven kommer ingen att ha den oron.

Om Mona Sahlin hade:

 1. Tydligt markerat i de frågor som oroade mig och LO
 2. Deklarerat att partiet fick välja mellan henne och V.

hade vi gått till val på en S+Mp regering med V som regeringsunderlag 2010. Dock var Sahlin fört vek för att gå ut så pass hårt internt och mot V. Jag vet inte om hon var rädd för att partiet skulle föredra V framför henne, en sak som aldrig skulle ha hänt, eller om hon gjorde en taktisk bedömning att detta var en strid som skulle riskera en sammanhållen valrörelse. DN har rätt i att det skadesköt henne, men skadan var väldigt självförvållad.

Mona Sahlins största svaghet var att hon inte vågade riskera det hon hade fått – partiledarskapet.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

9 svar to “Sahlin var för vek och för feg”

 1. Lars Flemström Says:

  I den senaste opinionsmätningen innan Sahlin begick den oerhörda dumheten att skänka bort ministeposter till Mp, hade S ensamt ett väljarstöd på hela 45 %. Dessförinnan hade S haft ett opinionsstöd på över 43 % under flera månader. Allt pekade på att S hade kunnat bilda en enpartiregering med stöd av endast V efter valet.

  Det finns ett antal procentenheter bland väljarna som inte vill ha någon S + Mp -regering. Det är en skam att företrädare för ett parti som gick i spetsen för kampen för allmän rösträtt inte vill låta väljarna avgöra regeringsfrågan, utan deltar i spekulationer som spär på väljarnas misstankar att det finns en hemlig uppgörelse i regeringsfrågan mellan S och Mp.

  Anledningen till att borgerliga media spär på de misstankarna är givetvis att de begriper att S inte kommer att lyfta över 35 procentnivån om väljarna befarar att S redan har skänkt bort ministerposter till Mp.

  Den socialdemokratiska jobbpolitiken har ingen som helst trovärdighet om Mp-ministrar ska vara med om bestämma. Arbetslösheten kommer att öka, och den S-ledda regeringen kommer av en krass verklighet att tvingas riva ner de sista resterna av välfärdsstaten.

 2. Jan Says:

  Skillnaden är att då var S ett 40+-parti. Ett 30+-parti har inte förmånen att välja och vraka. V hamnar i regeringen vare sig S vill det eller ej om inte S steppar upp till ett 40+-parti igen. Vilket knappast kommer att ske.

  Dessutom kommer det att bli en svag regering då alliansen+SD kommer att få majoritet i riksdagen. Så S kommer att behöva all hjälp de kan få.

  ”Vare sig S vill eller inte” Problemet för V är ingen vill ha dem där. Om Allians + SD har majoritet i riksdagen kommer Moderaterna att fortsätta styra. /Peter

 3. Bert Says:

  Tycker det är märkligt att man inte vill få bättre jämlikhet och rättvisa i Samhället. Ett sådant alternativ är självklart att Vänstern ska vara med och forma det.

  Är det inte SD som är problemet så är det Vänstern enligt
  politiska tyckare på sossesidan.

  Vad som man egentligen efterfrågar är ett valsystem som i USA där vi ska välja mellan två högerpartier och där
  allt utöver det sopas bort.

  Den politiken blir kort sagt att näringslivet styr och allt vad sociala skydd finns kommer bli enskilda problem d.v.s privata försäkringar .

  Som jag ser det går vi mer och mer mot en borttagen stat, offentlig sektor.
  Pensioner verkar i en framtid inte ens alla få.Vi kommer förmodligen se folk frysa ihjäl på gator och andra kommer svälta ihjäl.

  Det som tidigare funnits i Asiatiska, Afrikanska länder kommer flyttas hit, Allt för marknadsekonomins bästa.
  Men där folket inte får det bättre som helhet.

 4. Stig-Björn Ljunggren Says:

  Problemet var väl att hon lyssnade på rörelsen. Rörelsen ville, till stor del, ha med vänsterpartiet. Men det ville inte väljarna. Och rörelsen föredrog då istället att riskera ett valnederlag än att parkera partiet på mittenfältet, bryta upp Alliansen med en blocköverskridande regering bestående av S + Mp och X, samt därmed inleda en ny politisk epok i Sverige. Hellre vårda historia än göra historia, det konservativa partiets öde.

 5. Lars Söderberg Says:

  Varför har du inte med alternativet M + MP + överlevande små allianspartier som kan behövas för att få majoritet?
  Det finns väl inget som talar för annat än att Mp väljer den som har finast brudgåva? Tvärtom, de håller alla dörrar öppna så vitt jag förstår och hycklar inte med annat än att de tar den kavaljer som bjuder högst. Lita på att Fredrik R i den sitsen har spenderbyxorna på sig.
  Och normalt när ingen absolut uttalad majoritet finns så vänder sig talmannen till sittande stadsminister först?

  Säger bara #Mp13/Peter

 6. Lars Söderberg Says:

  Du är trosviss du Peter. Det är bra måånga partiprogramspunkter som förhandlats bort i spelet om makten genom åren.

 7. Lars Flemström Says:

  Vissa socialdemokrater tror att den dyraste butiken har de bäst varorna.

 8. Jan Says:

  Jag bedömer Fridolin som vänsterorienterad medan Doktor Romson nog är borgerlig av den aningslöst apolitiska skolan; alltså en klassisk miljömupp – dock med doktorsgrad.

  Täby-Fredde vill nog gärna köpa över Miljöpartiet eftersom det ligger i linje med hans egen, förmenta, miljöpolityr. Miljöpartiet skulle s a s putsa glansen på Reinfeldts egentillverkade miljögloria. Romson låter sig nog köpas då hon är likgiltig för höger-vänster-skalan. Dock tror jag att Fridolins vänsterrötter är för starka för att ge batongliberalerna förnyat mandat att vansköta Sverige.

 9. Michael Arvidsson Says:

  Stig-Björn närmar sig sanningen om ”rörelsen” tror jag. Och det är det som är problemet som jag ser det. De som hörs och deltar i partiarbetet driver med siktet inställt på igår och de som är vår egentliga rörelse – våra väljare – de ser framåt och ser inget hållbart i ett samarbete med V. Vissa av våra självutnämnda demagoger uttalar sig så själklart att en stark regering med Sossar och Vänsterpartister kommer bilda en bra regering – meh….det tycker inte väljarna och vi är beroende av väljarna för att just få bilda regering….Logiken faller i deras utsagor. Partiledningen verkar dock insett vikten av att lyssna, frågan är om de har kraften att stå emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: