Vilken droppe gör att bägaren rinner över?

droppe_Bild1Varför brinner det just i Husby” – frågar radiointervjuaren enträget Stefan Löfven. ”Varför just Husby”? Jag får intrycket att radiointervjuaren tror att det finns en logisk, närmast naturvetenskaplig, formel som förklarar den process som leder fram till ett upplopp. Det är en inställning som denna intervjuare delar med de flesta journalister och många debattörer, speciellt på högerkanten.

 • Varför just Husby?
 • Varför inte i en bruksort?
 • Varför inte i en förort där utbildningsstatistiken visar att studieresultaten ligger 3% lägre än i Husby?
 • Varför inte där arbetslösheten är 0,5% högre än i Husby?
 • Varför just nu?
 • Varför inte för 3 veckor sedan?
 • Varför inte om 3 veckor?

Folk som ställer den typen av frågor lever i en villfarelse att upplopp uppstår enligt någon form av logisk mall. Det finns ingen formel med fasta variabler som exakt förutsäger och förklarar varför ett upplopp startar på en viss plats vid en viss tidpunkt. Av den orsaken är frågorna ovan meningslösa.

Vad vi vet är att sociala problem, hög arbetslöshet, generationsarbetslöshet och en känsla av verkligt samhälleligt utanförskap skapar en grogrund för den typen av upplopp vi sett i Husby och på andra ställen. Men varför just nu och inte om en månad? Ren slump.

Vad vi talar om är gruppdynamik och en masa känslor. Det finns få saker som är så oförutsägbara som en folkmassa i rörelse. Individerna i en grupp har alla enskilda bevekelsegrunder och ansvar för sitt handlande, men vi vet att individens beteende som del av en grupp kan skilja sig enormt från vad samma individ skulle göra om han/hon var ensam. Vi vet också att folkmassor i upplopp, kravaller eller i paniksituationer följer en egen logik så fort processen startat. I det läget är vi människor inget annat än flockdjur styrda av gamla instinkter.

Om en bägare rymmer 10 000 droppar vatten, vilken droppe gör att bägare är full? Den första, den sista eller droppe 5001? Alla tar ju lika stor plats. Hade inte droppe 3 och 5234 fallit i bägaren hade inte droppe 10 001 fått den att rinna över.

Det finns inga enkla svar på komplexa frågor.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

5 svar to “Vilken droppe gör att bägaren rinner över?”

 1. Lars Flemström Says:

  Du får väl fråga någon som vet. För sådana finns. Det är ju ytterst välplanerat.

  Boende i några områden har sett för dem okända personer komma bärande på bensindunkar. Man har sett okända bilar cirkulera Man har sett strategiskt utplacerade väskor med sten. Säpo misstänker grupper på vänsterkanten, men det är för tidigt för att veta att det är just de.

  Arkiveras under ”läst men inte förstått” /Peter

 2. Lars Flemström Says:

  Det finns anledning att misstänka att det inte är spontana missnöjesyttringar. Någon grupp har åkt runt och försökt starta upplopp. I Husby lyckades det. I de flesta andra förorterna till Stockholm och andra städer, har man inte lyckats lura med sig lokala ungdomsgäng, därför att föräldrar och ungdomar där har tagit lärdom av det som hände i Husby.

  Jag förnekar verkligen inte att det saknas upprörda känslor i bostadsområdena hur man har blivit behandlad av ”samhället”. Och kanske också ett behov av spänning i en ganska så trist tillvaro i förorten. Men jag tror inte att en spontan missnöjesyttring hade tagit sig riktigt de här formerna.

  Det har dessutom varit ett upptrappat våld mot poliser på olika ställen i Stockholm sedan sensommaren 2012, Jag har ju dessutom lyssnat på intervjuer med deltagare i upploppen. Det de har sagt påminner starkt om sådant som man kan läsa i vissa extrema vänstergruppers skrifter. Polisen säger att sättet att metodiskt bryta upp gatsten liknar det tillvägagångssätt som man tidigare har sett hos ”de autonoma” i bl.a. Malmö.

  Upploppen verkar alltså vara planerade och organiserade. Men det är för tidigt att definitivt fastslå vilken grupp som ligger bakom. Det kan vara vänsterextremister, men också någon grupp som vill att det ska se ut som vänsterextremt ledda aktioner.

 3. tsalehpour Says:

  Inom vetenskapsteorin diskuteras orsaksförklaringar m.h.a. ”händelser” och ”rambetingelser”. En händelse kan utlösa en annan, medan en rambetingelse är det sociala klimat som föranleder bilbranden. Skillnaden är att rambetingelser är svåra att påverka för enskilda individer, medan särskilda händelser kan koordineras. Det är därför inte omöjligt att det är en mindre skara människor som har satt igång kugghjulet, som Herr Flemström säger. Men det är irrelevant. Det är rambetingelserna som måste ”åtgärdas”, inte upploppen.

 4. PARTILEDARNA HAR SEX | KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] eller 1, 38. Reinfeldt har tappat greppet totalt, han bryr sig inte ett dugg om dom 8,5% som står helt […]

 5. Respelion Says:

  Jag tror du träffar huvudet på spiken. Människor vill ha enkla orsakssamband och har svårt att hantera oavgörbarhetens dunkla ödemarker.

  Förklaringsmodellerna är alltid efterhandskonstruktioner som anpassas efter resonemanget, vilket i princip gör det möjligt att lyfta vilka teorier som helst. Det gäller bara att välja de faktorer man tycker är tillämpliga för de teser man driver.

  Om det nu skulle vara på det viset att det faktiskt går att hitta förutsägbara förklaringsmodeller, så borde vi i förlängningen helt utrota destruktiva företeelser som upplopp i Husby och dylikt.

  Men bara det faktum att de alltjämt återkommer på olika platser och i olika tider är ett tecken gott nog på att man kan i princip inte förutsäga ett skit förrän i efterhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: