Peak Partners och Salladsbaren – samma sak

center_pajasPeak Partners har förlorat. Peak Partners har också visat exakt vilket slags företag de är. Peak Partners är bolaget som hellre lägger ner än att teckna kollektivavtal som garanterar de anställda anständiga villkor. Peak Partners är kort sagt ett skitföretag.

Jag sitter och tittar på en riksdagsdebatt mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt om policyn för kollektivavtal vid etableringsbidrag. Peak Partners har fått statligt stöd. När jag hör Annie Lööf svara slås jag av några saker.

 • Lööf likställer ”kollektivavtalsliknande villkor” med juridiskt bindande kollektivavtal.
 • Lööf vägrar att ha en åsikt om företagets uppförande. Jag förväntar mig att svensk minister fördömer företag som Peak Partners.
 • Lööf erkänner inte fackets rätt att genom blockad tvinga ett företag att skriva avtal, vilket är en mänsklig rättighet
 • Lööf har sålunda inte ett generellt problem med lönedumpning och lönesänkning

När Annie Lööf säger att hon är en varm anhängare av facket undrar jag vem som skriver hennes floskler. Lööfs floskler påminner mig om hennes partikamrat Fredrik Federly och två salladsbarer.

Den ena salladsbaren var ett annat företag som vägrade skriva kollektivavtal. Facket satte företaget i blockad och centern grät floder å det Peak Partnersliknande bolagets vägnar. Federly startade då en egen salladsbar, vars främsta syfte var att inte teckna kollektivavtal. Den gick i konkurs. Notan på 65 lax fick skattebetalarna ta.

Blockaden av salladsbaren i Göteborg och strejken i Fränsta är samma konflikt. Det handlar om rätten att kräva kollektivavtal, det handlar om rätten att använda strejk och blockad, det handlar om rätten att använda sympatiåtgärder. Företag som Salladsbaren i Göteborg och Peak Partners måste fatta att bråkar de med en bråkar de med alla.

Peter Högberg och Johan Westerholm skriver i AB och kräver en Lex Fränsta, dvs ett ”regelverk som tar tillvara såväl skattebetalares som löntagares intressen”. Jag skulle vilja säga inget avtal – inget stöd. Så enkelt kan det vara.

Bloggat: Martin Moberg, Christer Gunnarsson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Peak Partners och Salladsbaren – samma sak”

 1. Peter Edling Says:

  Fantastiskt, så facket har lyckats med att stänga ned ett företag till. Är du bekant med begreppet pyrrus-seger?

  Den typen af företag har inget existensberättigande. Du har förmodligen heller inte noterat att det var de fd anställda som var drivande i processen. Facket = medlemmarna /Peter

 2. Debatt i dag.. | Christer Gunnarsson Says:

  […] Berget: “Peak Partners och Salladsbaren – samma sak” “Peak Partners har förlorat. Peak Partners har också visat exakt vilket […]

 3. Christer Gunnarsson Says:

  Fd. anställda? FYI så går uppsägningstiden ut imorgon 25 Maj Peter Edling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: