Friskolekommitténs uppgörelse är inte värd papperet den är skriven på

Jag måste säga att jag är riktigt förbannad just nu. Jag ser ingen som helst anledning att göra upp med borgarna om något ett år före valet, såvida de inte köper våra förslag rakt av. I ljuset av det ser jag än mindre anledning att göra uppå om friskolorna när borgarna hänger på repen i den frågan. OK – allt är inte skit, det mesta är rätt OK, men det brister på den avgörande punkten nämligen etableringen. Det ska finnas ett särskilt yttrande från S. Återkommer när jag fått det.

Kommittén föreslår därför ett nytt inslag i tillståndsprocessen vid friskoleetableringar, som innebär att ett samråd mellan kommunen och den fristående skola som önskar starta äger rum innan en fristående skola får rätt att starta.

Kommittén vill se en ökad samverkan mellan kommunerna och de fristående skolor som vill etablera sig i kommunen. Skolinspektionen ska fortsatt granska om skolan håller tillräckligt hög kvalitet för att få starta och fatta det slutgiltiga beslutet om skoltillstånd, men kommunernas möjlighet till dialog kring nyetableringar behöver stärkas. En sådan samverkan kan till exempel leda till att nya skolor i ökande grad etableras där kommunen bedömer att behoven finns och byggs ut i den takt som krävs. Punkt 3

Vad händer efter ”samrådet”? Frågan går till skolinspektionen som kommer att avgöra frågan oavsett vad kommunen tycker. Om inte kommunens åsikt uttryckligen väger tyngre än vad den gör idag är det sk ”samrådet” meningslöst. Detta är en text som är totalt icke. Betyder inget, lovar inget, garanterar inget.

Vad gäller meddelarskyddet punkt 4, hänvisas till en annan utredning. Jag vill där framhålla att det är viktigt att det inte bara handlar om att kunna påtala ”missförhållanden” utan rätten att sprida all information på samma sätt som anställda i kommunen kan göra. Om motivet är att jävlas med chefen eller rädda elevernas framtid är i sammanhanget oviktigt. Det viktiga är rätten att ostraffat kunna  läcka info.

Vad kommer då detta att leda till i praktiken? Inte mycket. Förslaget ska nu dras igenom riksdagen, ut på remiss etc. Det är en process som tar tid. Vissa saker ligger i andra utredningar. Den stora osäkerheten är dock valet 2014. Blir det regeringsskifte kommer de punkter där S & Mp tvingats kompromissa att komma upp på bordet igen. Frågan om kommunernas roll vid etableringar av friskolor kommer definitivt att hamna på bordet. Ingen ska inbilla sig att valets förlorare får något veto. Det är köpa, köras över eller köras ut som gäller.

Friskolekommitténs uppgörelse är inte värd papperet den är skriven på

För den som vill läsa hela dokumentet, sammanfattning finns här.

Bloggat: Ola Möller, Peter Högberg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Friskolekommitténs uppgörelse är inte värd papperet den är skriven på”

  1. anita Says:

    Det verkar viktigare för S att oskadliggöra V än att gå svenska folket till mötes!

  2. Gydvan Says:

    Kan bara hålla med 😦

  3. Att med eleven i centrum nå högsta möjliga kvalitet | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Martin Moberg, Ola Möller, Peter Högberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Kaj Raving, Leine […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: