Att reparera det brinnande Stockholm

Stockholm brinner” passar inte ihop med de styrande stockholmarnas bild av sin stad och däri ligger en del av problemet. Det brinner i Husby, inte i Stockholm(Kungsholmen, Vasastan, Söder etc), men Husby är lika mycket en del av Stockholm som Rosengård är en del av Malmö eller Bergsjön en del av Göteborg. Känslan av att inte räknas är förödande och de styrande i Stockholms stadshus måste acceptera att det är Stockholm som brinner.

Problemen är komplexa, men några saker är klara. I grunden ligger sociala problem som i sin tur har sin grund i fattigdom och segregation. Lägg till en grundmurad misstro mot myndigheter och det officiella samhället och bilden klarnar. Avsluta med minskad offentlig service som ytterligare förstärker känslan av ”att de skiter i oss” och bilden är klar. Vad då göra?

Ta kontroll över läget. Bränderna och skadegörelserna får inte fortgå. Det kan kortsiktigt bara göras med massiva polisinsatser och är den lätta biten.

Förhållande till polisen Polisen måste vara närvarande hela tiden. Förstärkt närpolis som lär känna området och dess innevånare och vice versa. I kontakterna med demonstranter och idrottssupportrar används speciella dialogpoliser. De finns nära supportrarna, de jobbar långsiktigt och de lär känna supportrarna och supportrarna lär känna dem. En bra supporterpolis lär sig vem som bara gapar, vem som är en risk och agerar utifrån det.

Tillgängliga myndigheter Övriga myndigheter måste bli synliga, vara tillgängliga och ge god samhällsservice.

Demokratin måste fungera Stockholms folkvalda måste möta sin väljare på deras hemmaplan. Det duger inte att sitta i Stockholms stadshus och förfärat titta på TV och kommunicera via media. Rikspolitikerna måste även de vara närvarande. Polisen är statlig, deras beteende faller under Asks och hennes chef Reinfeldts domän. När Stockholm brinner står även Sverige i lågor.

Samverkan socialtjänst/skola Socialtjänsten och skolan måste samverka i syfte att kartlägga var stödbehoven finns och rikta stödet mot de familjer som behöver det. Jobba proaktivt istället för reaktivt.

Långsiktiga satsningar på utbildning och arbete Det kanske låter tjatigt, men vägen ut ligger i att verkligen bli en del av det svenska samhället och den vägen går via ett jobb. Utan adekvat utbildning – inga jobb.

Det centrala är att se problemens rötter och inte bara symptomen i form av brinnande bilar och vinande stenar. Samhället måste dock hantera såväl symptom som grundproblem.

Det räcker inte med att moraliskt hävda att ”de får minsann skärpa sig eftersom ingen kravallar i Slogåsen, Aborrberg eller Gördalen trots hög arbetslöshet”, grundproblemet, socioekonomi, måste åtgärdas. Kortsiktigt måste vi hantera symptomen, vilket innebär mer polis, även om det inte är en långsiktig lösning.

I slutändan är detta resultatet av politiska beslut och lösningen är politisk. Johan Westerholm efterlyser någon slags apolitisk nationell samling, något jag inte tror på. Vi ska inte gömma politiska skillnader utan tvärtom synliggöra dessa i syfte att besluta vilken typ av samhälle Sverige ska vara.

Bloggat: Anders Svensson del 1 del 2 del 3, Martin Moberg, Roger Jönsson, Monica Green, Annarkia, Lasses blogg, Mary X Jensen, Elin Lundgren, Röda Malmö,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Att reparera det brinnande Stockholm”

 1. …men…vem är det som kör egentligen? | LO Bloggen Says:

  […] Sverige och Johan Westerholm och Peter Johansson 1 och Peter Johansson2 och Arbetarbladet, Ab 1, Ab2, Ab3, Sydöstran 1, Sydöstr2, Östran, […]

 2. Är Husby ett tidens tecken? | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Johan Westerholm, Roger Jönsson, Martin Moberg, Johan Westerholm, Ola Möller, Peter Johansson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Sjätte mannen, Sjätte […]

 3. MAN MÅSTE HA MER ÄN EN TANKE I HUVUDET SAMTIDIGT. | KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] ni som följer min blogg sett, så har det handlat väldigt mycket om Husby den här veckan, okej nu skall jag villigt erkänna att jag fallit för […]

 4. Timbuktu rappar vältaligt om läget | Nemokrati Says:

  […] Bloggar: Röda Berget – Att reparera det brinnande Stockholm, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: