Husby: ”Negrer”, ”apor” och ”råttor” – lär sig aldrig länsman?

apa_lrg_75429022Jag blir så trött ibland. Kan länsman aldrig lära sig att inget gott kommer sig av att kalla folk ”Neger”, ”apa” eller ”råtta”. Jag tror de enskilda poliserna är väldigt väl medvetna om det, så varför?

Personligen tror jag det handlar om internjargong i gruppen. De är helt enkelt vana vid att oemotsagt kunna kläcka ur sig dessa invektiv och när spärrarna är borta ligger ”Negrer”, ”apor” och ”råttor” väldigt nära läpparna. Företrädare för polisen tar som vanligt avstånd från glosorna och uppmanar folk att upprätta en anmälan. Som om någon från Husby tror att det skulle hjälpa.

Det är också tragiskt att se hur ungdomar bränner sina grannars bilar, tuttar eld på ett garage och tvingar hyresgästerna evakuera sina hem i syfte att genomföra någon slags protest. ””Vi förstår att folk reagerar på det sättet”, säger Rami Al-Khamisi från Megafonen i ett pressmeddelande”. Jag tvivlar starkt på att de som tvingades evakuera sina hem med en brand i källargaraget överväldigades av förståelse när de sprang nedför trapporna.

Oavsett det måste det svenska samhället expanderas att omfatta alla. Så länge stora delar av svenskarna och folk som lever i Sverige är marginaliserade och lever i ett verkligt utanförskap (inte Schlingmann-hitte-på) kommer upplopp av den typen vi såg i natt att flamma upp med ojämna mellanrum.

Bloggat: Anders Svensson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

10 svar to “Husby: ”Negrer”, ”apor” och ”råttor” – lär sig aldrig länsman?”

 1. Upploppen i Husby - vad kan göras? | Svensson Says:

  […] I media: SVD1, 2, 3, 4, SR1, 2, 3, Moberg, Röda Berget, AB, Läs även andra bloggares åsikter om Megafonen, Husby, Polisvåld, Kista Torg, Dödsfall, […]

 2. B-E Johansson Says:

  ”Oavsett det måste det svenska samhället expanderas att omfatta alla.”

  Hur då? Lätt att säga ”tuipanaros”!

  Först mål, sen väg och verktyg. Allt arbete fungerar på samma sätt. Jäkla tur att du inte var med när Sverige inte var en demokrati.
  ”Vi ska demokratisera Sverige”
  ”Hur då? Lätt att säga ”tuipanaros”!”
  Med din inställning hade vi fortfarande haft 40-gradig röstskala /Peter

 3. Respelion Says:

  Ett samhälle kommer av naturen alltid att rymma ett visst utanförskap, det finns alltid någon som känner att hen inte passar in. Det hör också till ungdomens natur att revoltera och det finns en naturlig förstärkning i form av:
  ”Det som händer med ungdomar som bråkat med polisen är att de sedan hyllas av andra ungdomar” (citat från svd-länken ovan)

 4. FemFest Says:

  Det vi nu ser i Husby är en bekräftelse på hur viktig feminismen är. Det är återigen den destruktiva manliga könsrollen och det manliga förtrycket som visar sitt fula ansikte. Män som bränner bilar, män som kastar sten på polisen och män som tar till våld istället för att vara konstruktiva. De patriarkala strukturerna är så oerhört uppenbara vid upplopp som det i Husby. Det kan vi bara få bort genom att kvotera in mer kvinnor i samhället och utrota den manliga könsrollen.

 5. Kristian Jansson Says:

  Jag håller med i stort, däremot så tror jag att man ska undvika att diskutera poliser och stenkastare i samma mening. Hade man helt frikopplat diskuterat poliser som kallar folk för råttor så blir effekten större än när någon slänger in ett nerbrunnet parkeringshus och mängder med sönderslagna butiker i ekvationen.
  På samma sätt måste vi, jag har ingen aning om hur men jag är säker på att enbart dialog inte är lösningen, se till att effektivt ingripa mot folksamlingar som slår sönder grannskapet och ger sig på räddningspersonal.
  Den problematiken har mer än en botten och det har i mina ögon mer om uppfattningen om rättsystemet än enskilda polisers uppträdande att göra.
  Vägen in i samhället kan aldrig vara att använda våld, den vägen leder snarare bort…

  Polisen använder den jargongen hela tiden. Enda gången det får rubriker är när den diskussionen kan sammankopplas med brinnande bilar. Jag försvarar inte de som startar bränder och kastar sten, men jag ser orsak och verkan. Man kan aldrig frikoppla rättsystemet från hur dess komponenter sköter sig.

  Att bryta upp folksamlingar är den lätta biten. Den svåra är att desarmera krutdurken för gott. /Peter

 6. B-E Johansson Says:

  Nåja, att demokratisera Sverige är dock något mer konkret än att ”samhället skall omfatta alla”, och hade man då frågat om strategier, mål och planer för att nå visionen ett demokratiskt samhälle, hade man säkert fått intressanta svar. Men ursäkta att jag lade mig i!

  Kom du med en fråga? Jag uppfattade det som en föraktfull spottloska /Peter

 7. Kristian Jansson Says:

  Jag tycker att det är oacceptabelt att bete sig illa som polis och det är oacceptabelt att bete sig illa som medborgare i övrigt.
  Anledningen till att jag vill ha två separata diskussioner är att man annars kommer att börja diskutera andra saker.
  Att man som du klumpar ihop alla poliser och säger att de beter sig illa hela tiden är väl helt i linje med din uppfattning. Jag är av en annan kan man väl konstatera….

  Jag har inte påstått att ”alla poliser beter sig illa hela tiden”, men den typen av jargong och värre är något många ungdomar får höra av polisen gång efter, gång efter gång, efter… /Peter

 8. Kristian Jansson Says:

  Du påstår i alla fall att ”polisen använder den jargongen hela tiden” så om du inte vet vilken polisman som säger så så känns ditt uttalande väldigt, ska vi säga inkluderande?
  Det är symptomatiskt att som förklaringsmodell använda enskilda polisers spridda uttalanden när dessa kallas ut för att skydda räddningstjänsten mot stenkastning.

  Vad är ditt konkreta förslag för att råda bot på situationen i Husby?

  Polisen ska inte använda den typen av språk oavsett situation eller omständighet. /Peter

 9. Kristian Jansson Says:

  Det är helt riktigt, polisen ska bete sig korrekt.
  Men att hävda att man slår sönder kvartersbutiken och eldar upp grannens bil för att polisen är taskig är helt enkelt inte rimligt.
  Att därtill hävda att polisen har en taskig attityd hela tiden verkar vara ett sätt att politiskt ta avstånd från orsak och verkan.

  Alla ”arga unga män” hade varit mindre arga och mer mottagliga för samhällets normer om det inte varit för att polisen alltid är taskig.
  Husby är ett monument över hur man kan skapa ett otroligt utanförskap genom att ignorera problem och varningssignaler.

  Vad tycker du man ska göra åt situationen i Husby?

  Det faktum att du frågar får mig att dra slutsatsen att du inte läser vad jag skriver. /Peter

 10. Kristian Jansson Says:

  Jag läser visst dina inlägg, både en och två gånger.
  Men jag saknar ett äkta politiskt engagemang!
  Var är de konkreta förslagen.
  Du pekar ut en dålig attityd hos polisen som en anledning till att löpa amok över hela södra Stockholm och säger att ” det svenska samhället expanderas att omfatta alla.” vilket närmast är att beskriva som en svävande tanke utan substans.
  Peter, vilka konkreta åtgärder eller förändringar vill du genomföra för att rätta till situationen i Husby?

  orka /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: